Peter Crouch și-a făcut debutul în meseria de jurnalist și analist sportiv, cu un prim articol pentru Daily Mail. Uriașul atacant de 2,01 metri, aflat în prezent în lotul celor de la Stoke City, era evaluat în vara lui 2010 la o cotă de piață de 12 milioane de euro, potrivit Transfermarkt. Fostul vârf al naționalei Angliei a făcut dezvăluiri cutremurătoare.
„Trebuia să văd documentarul lui Alan Shearer pentru BBC. Cum aș fi putut să nu o fac, când se vorbește despre legăturile dintre fotbal și demență? Aș minți dacă aș spune că nu am fost îngrijorat de efectele pe care lovirea mingii cu capul le-ar putea avea mai târziu în viața mea. Sunt o persoană care uită chestii și soția mea îmi spune mereu – ‘ASTA o să-ți vină de hac!‘”, scrie Peter Crouch.
„Într-un meci de Premier League lovesc mingea cu capul și de 20 de ori. Cred că jocul meu nu se rezumă doar la asta, dar înțeleg faptul că înălțimea mea este o armă: 52 dintre cele 106 goluri pe care le-am înscris au fost cu capul, inclusiv ultima mea reușită, împotriva lui Leicester. Vi s-a întâmplat vreodată să loviți mingea cu capul și să vedeți steluțe în următoarele câteva secunde? Este creierul care se zdruncină. De fiecare dată. Nu are cum să fie sănătos„, spune sportivul născut la Macclesfield.
„În primii ani, visam să fiu ca Paul Gascoigne. Nu îți propui să dai cu capul cât e ziua de lungă. Eram mult mai decis să încerc execuții din foarfecă, cum ar fi dat marele atacant italian Gianluca Vialli. Abia după ce am ajuns la Tottenham, în echipa de tineret, mi s-a spus: ‘Trebuie să fii bun la jocul aerian’. Am fost făcut să înțeleg clar că voi fi un om-țintă, așa că a trebuit să încep să lucrez la tehnica mea„, a mai povestit Peter Crouch.
„Credeam că va rămâne o problemă a generațiilor viitoare. Am auzit de cazurile tragice, precum cele ale lui Jeff Astle și Nobby Stiles, dar am dat vina de fiecare dată pe modele vechi de mingi cu care jucau. Am aflat că noi jucăm acum cu mingi mai grele. M-am hotărât: voi face un examen medical complet, pentru a depista encefalopatia cronică traumatică (C.T.E.). Trebuie să văd dacă toate acele dueluri aeriene au lăsat urme. Această boală se mai numește și ‘creier de boxer’. În trecut, mi s-a întâmplat să fiu doborât și să intru imediat înapoi. Acum, avem reguli mai stricte„
Ce se întâmplă cu jocul lui Crouch, pe mai departe?
„Nu îmi voi schimba abordarea pe teren. Luni, voi continua să caut duelurile aeriene împotriva lui Brighton. Nu te poți gândi la consecințe – recompensele pentru înscrierea unui gol sunt mult mai mari decât durerea încasării unei noi lovituri în cap. Dar trebuie să se facă mai mult – nimeni nu poate spune pe viitor că nu au existat avertismente. Nu spun că trebuie măsuri radicale – cum au făcut în America, de au interzis loviturile de cap în rândul copiilor. Loviturile de cap rămân o dimensiune importantă în jocul nostru, pe care ar fi păcat să o pierdem. Nimic nu este mai dramatic decât acel moment în care te arunci la bătaie cu capul înainte… Gândiți-vă la Andy Gray, Mick Harford, Duncan Ferguson… Un astfel de documentar pune însă pe gânduri pe toată lumea„, își liniștește fanii Peter Crouch.
„Una dintre barierele pe care a trebuit să le rup în tinerețe a fost legată de fizicul meu: lumea mă privea și îmi spunea că nu am cum să joc fotbal. Asta mi-a pus frână de multe ori în carieră și continuă să mă bântuie”, Peter Crouch, 36 de ani
„A fost o adevărată tortură să urmăresc meciurile Angliei la televizor. Am 36 de ani, dar nu m-am retras niciodată din națională și îmi doresc în continuare să joc pentru Anglia”, Peter Crouch – internațional al Angliei cu 42 de partide și 22 de goluri înscrise
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER