Ce mai fac stranierii români? Pantilimon continuă să impresioneze în Premier League. Maxim, revenire cu pasă de gol pentru Stuttgart. Chiricheș și Gardoș au fost doar rezerve

Pe plan intern, fotbalul românesc nu trece prin tocmai cea mai bună perioadă din istoria sa. Nici pe plan extern nu se remarcă prin realizări incredibile, dar performanțe precum cea oferită de Pantilimon în ultimul final de săptămână mai aduc o rază de speranță pentru evoluția „sportului rege” în România. Mai jos aveți evoluțille pe care fotbaliștii români le-au reușit în ultima etapă a celor mai importante campionate din Europa.


Portari

Costel Pantilimon (integralist în Sunderland – West Ham 1-1)

Sâmbătă, în meciul pe care Sunderland l-a jucat pe Stadium of Light împotriva lui West Ham United (1-1), formație care ocupă locul 4 în Premier League, Pantilimon a fost unul dintre cei mai lăudați fotbaliști de pe teren. Și, mai important, multe dintre laude au venit chiar de la suporterii lui West Ham, cei care îl văd pe român drept principalul „vinovat” că echipa lor nu a plecat acasă cu trei puncte.

  • Pantilimon are 26 de intervenții reușite în 7 meciuri, o medie de 3,71 intervenții pe meci, cea mai bună din Premier League.

„Pantilimon a făcut un joc mare pentru Sunderland și ăsta e motivul pentru care nu am obținut maximum de puncte”, a comentat pe Twitter un fan al lui West Ham. „Pantilimon e un portar al naibii de bun”, a spus altul. „Știu că loviturile cu capul sunt punctul nostru forte, însă ai noștri nu vor ajunge la nicio centrare cu Pantilimon în poartă”, a mai comentat un fan al formației londoneze.

Costel Pantilimon este portarul cu cel mai bun procentaj de mingi salvate din Premier League, conform Opta. Românul a parat 79% dintre mingile trase spre poarta sa, fiind mai bun decât David de Gea, Hugo Lloris, Joe Hart sau Thibaut Courtois la acest capitol.

  • Ciprian Tătărușanu a fost rezervă în partida Cesena – Fiorentina, partidă în care echipa sa a obținut o victorie cu scorul de 4-1.

Fundași

Constantin Nica (titular, schimbat în minutul 63 al partidei Cesena – Fiorentina 1-4)

Constantin Nica, împrumutat de Atalanta la Cesena, a fost titular în partida pierdută, pe teren propriu, scor 1-4, în fața Fiorentinei, în etapa 15 din Serie A. Nica a fost înlocuit în minutul 63 cu Luca Garritano. Noul antrenor al Cesenei, Domenico Di Carlo, a afirmat că Nica i-a răsplătit încrederea acordată. „Nica s-a antrenat foarte bine toată săptămâna și de aceea a fost titular. Am vrut să-i dau încredere, iar el m-a răsplătit. Mi-a plăcut”, a precizat Di Carlo.


Nica (dreapta) într-un duel cu atacantul german Mario Gomez (FOTO: cesenacalcio.it)

Fundașul român în vârstă de 21 de ani a declarat și el că este satisfăcut de modul în care a evoluat, deși echipa sa a pierdut. „Sunt mulțumit de prestația mea. Nu am mai jucat titular de patru luni și nu mi-a fost ușor să intru în meci. Am încercat să dau totul. Este adevărat că rezultatul nu este satisfăcător, dar am primit gol mult prea repede. Trebuie să muncim mai mult pentru a obține performanțe mai bune. Cesena are un grup de jucători buni, există calitate și nu trebuie să ne dăm bătuți”, a spus Nica.

Dragoș Grigore (integralist în Lille – Toulouse 3-0)

Dragoș Grigore a jucat în toate minutele confruntării dintre Lille și Toulouse, ce a avut loc pe Stade Pierre-Mauroy. Însă fostul dinamovist nu a avut parte de cea mai ușoară partidă din carieră, acesta fiind nevoit să joace tot meciul într-o echipă formată din 10 oameni, după ce colegul său din apărare, Maxime Spano, a fost trimis la vestiare încă din secunda 39 a debutului său în Ligue 1.

  • Alți fundași români care au evoluat/au fost rezervă în ultima etapă a campionatelor din străinătate:
  • Radu Ștefan (titular, schimbat în minutul 82 al partidei Lazio – Atalanta 3-0)
  • Cosmin Moți (integralist în Ludogoreț – Botev Plovdid 1-0)
  • Dorin Goian (integralist în Asteras Tripolis – Veria 2-0)
  • Florin Gardoș (rezervă în Burnley – Southampton 1-0)
  • Vlad Chiricheș (rezervă în Swansea – Tottenham 1-2)
  • Răzvan Raț (rezervă, introdus pe teren din minutul 46 al partidei PAOK Salonic – Kerkyra 2-1)

Mijlocași

Alexandru Maxim (rezervă, introdus în minutul 57 al partidei Mainz – Stuttgart 1-1)

Alexandru Maxim a intrat pe teren în minutul 57 al partidei Mainz – Stuttgart, scor 1-1, în locul lui Oriol Romeu. Internaționalul român a avut un impact important asupra jocului, oferind pasa decisivă pentru golul marcat de echipa sa.

  • 1 gol și 3 pase decisive are Maxim în cele 10 meciuri pe care le-a jucat pentru Stuttgart în actualul sezon

În pofida prestanței pozitive, presa din Germania susține că Maxim se află printre jucătorii care vor pleca de la formația de pe Mercedes-Benz Arena. „Huub Stevens (61 de ani) are doar două meciuri la cârma lui Stuttgart, dar i-a fost suficient pentru a-și creiona strategia pentru partea a doua a sezonului. Primul jucător care va părăsi gruparea în iarnă este Alexandru Maxim. Tacklinguri, disciplină tactică, și multă dăruire pe ambele faze. Aceasta este filosofia prezentată de Stevens pentru atingerea obiectivului – salvarea de la retrogradare -, iar românul nu se încadrează la niciunul dintre aceste capitole”, notează Bild.

  • Alți mijlocași români care au evoluat în ultima etapă a campionatelor din străinătate:
  • Ovidiu Hoban (integralist în Bnei Sakhnin – Hapoel Beer Sheva 2-0)
  • Mihai Pintilii (integralist în Al Nasr – Al Hilal 1-0)
  • Liviu Antal (rezervă, introdus în minutul 61 al partidei Akhisar Genclik Spor – Genclerbirligi 1-1)
  • Gabriel Torje (rezervă, introdus în minutul 60 al partidei Konyaspor – Galatasaray 0-5)

Atacanți

Alexandru Ioniță (titular, schimbat în minutul 80 al partidei Achnas – AEL Limassol 4-2)

Atacantul care în anul 2007 se făcea remarcat pe parchetul sălii Polivalente, în cadrul Cupei Liceelor, a marcat unul dintre cele două goluri reușite de AEL Limassol în deplasarea pe care au pierdut-o cu scorul 2-4 în fața lui Achnas. Ioniță, care în 2010 era transferat de FC Koln în schimbul unei sume de transfer de 2,5 milioane de euro, se află la AEL Limassol (Cipru) din vara acestui an, venind liber de contract de la formația turcă Orduspor.


Ioniță și Pancu în tricoul Rapidului, bucurându-se de marcarea unui gol împotriva lui Dinamo în 2012 (FOTO: MEDIAFAX)

  • Alți atacanți români care au evoluat în ultima etapă a campionatelor din străinătate:
  • Bogdan Stancu (integralist în Akhisar Genclik Spor – Genclerbirligi 1-1)
  • Sergiu Buș (titular, schimbat în minutul 68 al partidei ȚSKA Sofia – Cherno More 3-1)
  • Gigel Bucur (titular, schimbat în minutul 63 al partidei Kuban – ȚSKA Moscova 0-1)
  • George Țucudean (rezervă, introdus în minutul 80 al partidei Charlton Athletic – Blackpool 2-2)

Mențiune specială

Andrei Radu și George Pușcaș (integraliști în Verona U19 – Inter Milano U19 2-1)

Cei doi tineri români au jucat pe tot parcursul partidei pe care echipa de sub 19 ani a lui Inter Milano a pierdut-o cu scorul de 1-2 în fața juniorilor de la Verona. A fost prima înfrângere înregistrată de gruparea milaneză în campionat, după 13 etape. Deși nu și-a trecut numele pe tabela de marcaj în acest meci, Pușcaș impresionează în continuare prin cele 15 goluri marcate în actualul sezon.


Andrei Radu (stânga sus) și George Pușcaș (dreapta sus), doi posibili reprezentanți ai viitorului fotbalului românesc (FOTO: Facebook.com/FcInterPrimavera)

Publicat: 16 12. 2014, 18:29
Actualizat: 17 12. 2014, 09:15