Cozmen Ulariu

Cămile, deșert, căldură, extremiști, fundamentaliști. Cam asta e imaginea Arabiei Saudite pentru românul de rând.
Pe undeva e firesc, având în vedere distanța culturală și geografică dintre România și Arabia Saudită. În plan fotbalistic însă, „fundamentaliștii și extremiștii” au luat cam tot ce avea mai bun România. Olăroiu la Al-Hilal, Andone la Al-Ettifaq și apoi, lovitura finală, Rădoi la Al-Hilal! În încercarea de a explica exodul românilor în Orientul Mijlociu, unii au pozat în „experți”, vorbind despre „Abu Dhabi și Dubai în Arabia Saudită” sau despre „căldura sufocantă la Riad în luna ianuarie”. Totuși, pentru a desluși misterele legate de această țară, dar și modul cum saudiții au reușit să-i atragă aici pe unii dintre cei mai valoroși oameni din fotbalul românesc, ProSport a mers în Arabia Saudită.

Mai ușor e să iei viza de SUA

Principalul motiv pentru care oamenii au o imagine de multe ori greșită despre Arabia Saudită e legat de faptul că această țară rămâne una închisă și în 2009. Dacă în Emirate, de exemplu, turismul e în floare, saudiții nu vor ca oricine să aibă acces aici. Țin prea mult la tradițiile lor și se tem că o infuzie de străini le-ar da peste cap modul de viață. Sunt trei feluri de vize de intrare în Arabia Saudită și fiecare se obține mai greu decât cea pentru Statele Unite, fiind nevoie de o invitație din partea unei persoane sau firme saudite. Apoi,  mai ai nevoie de tot felul de acte și, cel mai important, de multă, foarte multă răbdare.

Drumul durează cinci ore

Cu viza în pașaport poți să pornești pe traseul București – Istanbul – Riad. Cu totul faci cinci ore. Dacă de la București la Istanbul avionul a fost plin de turci gălăgioși, lucrurile s-au schimbat radical pentru al doilea zbor. Puțini pasageri în fața porții de îmbarcare, iar într-o aeronavă de o sută și ceva de locuri abia dacă ne-am strâns 30. Am decolat spre Riad cu o întârziere de o oră, timp în care tipul de lângă mine a scos un Coran mic, de buzunar, și a citit liniștit.

„Romania? Ulariu, Radoi!“

Aeroportul din Riad e impunător! Cu palmieri și o fântână imensă chiar în interiorul clădirii. În mod normal, aș face niște poze, dar un paznic bărbos îmi face semne că trebuie să merg drept înainte. Un alt tip, la fel de bărbos, dar mult mai volubil, îmi ia pașaportul, se uită atent la el și exclamă: „Romania? Al-Hilal, Cozmen Ulariu, good coach, Radoi, good player”.

Joi, început de weekend

În Arabia Saudită, ca în orice altă țară din lumea musulmană, weekend-ul înseamnă joi și vineri, iar sâmbătă e prima zi a săptămânii. Așa s-a făcut că ieri, la Riad, un oraș cu 4,7 milioane de locuitori, am găsit mai degrabă străzi pustii și magazine închise. Totuși, chiar și așa, nu poți să nu fii impresionat de clădirile cu o arhitectură modernă și zgârie-norii ce te duc cu gândul la New York.

Femeile n-au voie la volan

Restricțiile severe de care auzim mereu când vine vorba de Arabia Saudită afectează, de cele mai multe ori, femeile. Ele, fie că sunt străine, fie că sunt saudite, sunt obligate să poarte Abaya, un fel de halat negru care acoperă întreg corpul. Femeile străine își lasă părul descoperit, însă cele saudite poartă și o mască prin care se văd doar ochii. În rest, în fiecare familie femeia merge mai mereu în urma bărbatului. Și mai e o chestie. Știți cum uneori în traficul din București, într-un moment de furie, v-ați gândit că „femeile n-ar trebui să conducă”. Ei bine, saudiții au transformat această idee într-o lege. Drept urmare, la fiecare mall, la ieșire, vezi zeci de femei cu plasele de cumpărături în mână așteptându-și soții să aducă mașina din parcare.

Mall de 99 de etaje!

Dacă ești străin la Riad, atunci shopping-ul e probabil principala modalitate prin care îți poți petrece timpul liber. La fiecare pas vezi clădiri imense cu toate brandurile celebre din lume. Cel mai mare mall e „Al-Mamlaka”, o megaconstrucție de 99 de etaje, iar ca să ajungi în vârf și să ai o vedere panoramică asupra orașului trebuie să urci cu două lifturi.

 

"Eu nu ies în oraș decât o dată pe săptămână. Am venit aici să muncesc. Dacă voiam distracție, mă duceam să antrenez la Dubai" – Cosmin Olăroiu, antrenor Al-Hilal

 

Aflați din ziarul de mâine ce l-a impresionat cel mai mult pe Cosmin Olăroiu la Riad, dintr-un amplu interviu realizat la fața locului

 

 

Nadia asistă la prezentările de la New York

 

Nadia Comăneci a fost prezentă aseară, la New York, la săptămâna modei haute couture, unde a fost invitată de Anastasia, „regina sprâncenelor”. În această seară, Nadia va asista la prezentarea colecției lui Cătălin Botezatu, care va avea loc la celebrul hotel Waldorf Astoria din New York.

Publicat: 13 02. 2009, 08:58
Actualizat: 13 02. 2009, 09:03