INTERVIU | Un puști, la porțile Premier League. Cum a ajuns Marco Dulca, la doar 18 ani, în prima echipă a lui Swansea. De la „eram foarte leneș”, la „îmi place să lupt cu cei mai puternici”

INTERVIU | Un puști, la porțile Premier League. Cum a ajuns Marco Dulca, la doar 18 ani, în prima echipă a lui Swansea. De la
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Marco Dulca și lecția depre cum își cresc britanicii viitorii campioni. Mijlocașul crescut la Swansea vorbește despre importanța psihologiei pentru un fotbalist, despre antrenamentele grele făcute fără „a fi împins de la spate” și despre instruirea practică și teoretică a tinerilor fotbaliști.
  • Fiul fostului internațional ar putea debuta în Premier League, în acest sezon.

Puștii români, crescuți în academiile din străinătate, încep să-și forțeze intrarea în Premier League. După Vlad Dragomir, de la Arsenal, un alt tânăr mijlocaș, care n-a apucat să debuteze în fotbalul mare din România, cochetează cu prima echipă al unui club din Premier League. Este Marco Dulca, mijlocaș central de 18 ani, care este considerat unul dintre cei mai buni ai academiei de la Swansea. Drept dovadă, acesta a fost chemat în această săptămână la antrenamentele primei echipe și ar putea debuta în actualul sezon de Premier League. Fiul lui Cristi Dulca încearcă să-și construiască singur o carieră, departe de un campionat „mediocru”, unde numele tatălui său nu-l poate ajuta. Marco povestește cum este viața unui tânăr fotbalist la o academie din cel mai important campionat al lumii. Anglia a ajuns campioană mondială la juniori, cu academii care își pregătesc viitoarele talente cu două antrenamente pe zi, plus sesiunile la sala de forță și cu o bază teoretică solidă, din care nu lipsesc instruirea în anatomie, psihologie, nutriție, stilul de viață al unui sportiv sau fundamentele antrenoratului. Marco Dulca spune că arată altfel și gândește altfel, după aproape trei ani petrecuți în Anglia.


Marco e deja un obișnuit al naționalelor de tineret

Marco, cum au fost antrenamentele cu prima echipă? Te așteptai să fii chemat?
Sincer, nu mă așteptam să fiu chemat, deoarece eu aveam program de salã cu cei de la U23, la ora 13:00. La ora 9 dimineața mă sunã un coleg „disperat” că la ora 11 trebuie să ne prezentăm la antrenament, la echipa mare. Nu mi-a venit să cred! Au fost antrenamente fizice, dar cu mingea.

Sunt fotbaliști de zeci de milioane de euro acolo. Cum te-au primit și cum se comportă la antrenamente?
Chiar dacă acești jucători valoreaza enorm, sunt și ei niște persoane normale, cu bun simț și care m-au primit foarte bine la antrenament. Este o concurență foarte mare pe orice post la echipa mare, așa că fiecare dă 100% la fiecare antrenament.


Marco Dulca alături de Gifly Sigurdsson, unul dinte cei mai importanți jucători din istoria lui Swansea. Între timp, islandezul s-a transferat la Everton.
 

Remarcat de managerul Carvalhal

Ce ai învățat de la jucătorii importanți ai lui Swansea, de când ești acolo?
Sincer, nu am stat cu niciun jucător ore întregi, ca să îmi dea sfaturi sau să îmi spună cum să ajung un jucator mai bun, dar de când am ajuns la Swansea îi vad pe fiecare cât de mult suflet pun la fiecare antrenament sau meci, iar acest lucru mă face și pe mine să îmi doresc mai mult să reușesc la acest nivel.

Cum sunteți monitorizați la juniori? Vine managerul echipei mari să vă vadă?
La meciurile noastre mai mult au venit secunzii acestuia să ne vadã, dar și Carvalhal este foarte deschis cu noi, tinerii. A fost mulțumit de aportul meu la echipa mare și acest lucru mi l-a comunicat și mie. În rest, întreg staff-ul primei echipe îți dă sfaturi și te incurajeaza, în fiecare zi.

Câți antrenori sunt la prima echipă a lui Swansea?
Antrenorul principal este Carlos Carvalhal, care mai este ajutat de încă patru „secunzi”.

Primul impact: „dorul de familie și sala de forță”

Cum e impactul pentru un jucător tânăr din România, când merge la un club din Premier League? De ce probleme se lovește acolo?
Având 16 ani când am ajuns prima datp în Swansea, prima problemă a fost dorul de familie, dar vorbind zi de zi cu ei mi-am mai revenit. A doua problemă, să spun așa, a fost antrenamentul în sala de forță, eu nefãcând niciodată antrenament la salã, la Cluj. Am muncit mai mult decât alții și acest lucru m-a ajutat să fiu la acest nivel. Mă impresionează educația și profesionalismul fiecărui jucător din aceasta academie. Aici nu trebuie sa fi împins de la spate sã alergi sau sã îți faci programul în sala de forțã.

Sunt șanse să debutezi în Premier League anul acesta?
Dupã ce a venit noul manager la echipa s-au facut multe schimbari și tot mai mulți jucători tineri se antrenează sau chiar joacă la echipa mare, ceea ce s-a întâmplat și cu mine. Eu, dacă voi continua să muncesc și să mă antrenez, la fel ca și până acum, sunt sigur ca voi avea șanse mari să debutez.

În ce privințe te-a schimbat perioada de acolo, față de momentul când ai plecat din România?
Eu cred că m-am maturizat mai mult și m-am schimbat și foarte mult, din punct de vedere fizic. Am pus multã masã muscularã. Nu în ultimul rând, în urma maturizării mele, de când am plecat, am reusit să îmi dau seama tot mai mult cât de importantă este familia. Doar familia a fost lângă mine în momentele grele și m-a susținut și mă susține în fiecare zi. Pentru ei „îmi dau viața” în fiecare zi.


Marco Dulca, pe vremea când tatăl său doar spera că va ajunge fotbalist.

Care este cel mai important sfat primit de la tatăl tău?
Când aveam 14-15 ani, jucam încă la Universitatea Cluj și aveam mari probleme cu creșterea. Ma dureau genunchii, spatele și cea mai mare problemă era că nu mă mai antrenam la potențialul meu maxim și eram foarte leneș. Așa că într-o zi tatăl meu a decis să îmi spună doar două cuvinte: „începutul sfârșitului”. Aceste două cuvinte au avut un impact incredibil asupra mea, astfel încat și în ziua de astăzi le mai țin minte. Dar pe lângă acest lucru, tatăl meu, la fel și mama mea, îmi dau sfaturi bune în fiecare zi.

Două antrenamente pe zi și mult studiu: „Psihologia este foarte important pentru un jucător de fotbal”

Cum este o zi din viața unui jucător de la Swansea, în plin campionat?
Programul începe dimineața, la ora 8:30. Ajungem la academie, avem micul-dejun, iar după intrăm în salã pentru mobilitate și „activare”, înainte de antrenament. Antrenamentul în sine nu durează mai mult de 80 minute. Este mai mult fizic, cu mingea și totul este făcut la intensitate maximă. Dupã antrenament avem prânzul la academie și după asta intrăm direct în sala de forțã, pentru un antrenament de aproximativ 60 de minute.

În afară de fotbal, în ce mai constă pregătirea la academie?
În primii doi ani, când am ajuns în Swansea, am fost înscris la un colegiu sportiv, unde am primit 4 diplome. Acum, că am terminat cu colegiul, mai facem doar psihologie, ceea ce este foarte important pentru un jucător de fotbal, din ziua de azi.


Una dintre diplomele primite de Marco Dulca

Ai ales varianta grea, cel mai greu campionat din lume. Nu ți-ar fi fost mai ușor să joci în România?
Da, am ales varianta cea mai grea, deoarece mie îmi place să lupt cu cei mai puternici și să demonstrez că și eu sunt de aceelași calibru. Nu vreau să mă complac într-un campionat mediocru.

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×