Promisiunea lui Torje: „Următorul pas e Barça”** Uite cum și-a ‘SPERIAT’ antrenorii la 9 ani! „S-a văzut de atunci că e un mic extraterestru!”
Cristian Safta, fost antrenor la Srbianka Giuchici, și coordonatorul acestui club, Miroslav Giuchici, povestesc ce minuni făcea românul de la Udinese în copilărie, pe terenurile de fotbal din Timișoara și chiar din Barcelona.
„Încă de la primele antrenamente, Gabi Torje a dat semne că va deveni un fotbalist mare”, începe Cristian Safta, unul dintre antrenorii clubului Srbianka și cel care i-a fost și profesor de sport și diriginte lui Torje în clasele V-VIII. „A venit la noi când avea 9 ani. Ni l-a adus un vecin de-al lui. Îmi tot zicea: «Măi, am un copil la bloc, ne omoară la fotbal, dă goluri întruna!»… La primul antrenament a dat aproape 30 de goluri. S-a văzut de atunci că e un mic «extraterestru». Avea o poftă de gol ieșită din comun și niște fente pe care nu avea de unde să le învețe. Era clar că talentul său era nativ. S-a văzut de atunci că e un fotbalist de rasă, făcut pentru înalta performanță. La turneele de copii la care participam îi bătea singur pe toți„, își amintește actualul antrenor al echipei FC Chișoda, din Liga a IV-a Timiș.
A cucerit Barcelona la 11 ani
Imediat după transferul la Udinese, Safta l-a felicitat pe Torje printr-un SMS, iar răspunsul fostului dinamovist a fost unul foarte optimist. „Următorul pas e Barcelona” – i-a transmis Torje, care vrea să se întoarcă acolo unde la 11-12 ani făcea senzație în turneele pentru copii. A participat cu Srbianka Giuchici la două competiții în Barcelona, în 2001 și 2002. La prima ediție, timișorenii au fost campioni, iar la cea de-a doua, Torje a fost golgheter, cu 14 goluri.
Strânsul de gât face și minuni
Cristian Safta povestește modul mai puțin ortodox folosit de Miroslav Giuchici pentru a-l motiva pe „Torjinho”, la vârsta de 12 ani. „Eram la un turneu în Ungaria, chiar în finală. Băieții au început slab meciul și domnul Giuchici era foarte nervos. Când s-a întrerupt jocul, l-a chemat pe Torje la marginea terenului și practic l-a strâns de gât! Atât i-a trebuit lui Gabi. După trei minute, la un corner scurt, a luat mingea, a driblat vreo doi jucători și a dat un gol superb, la colțul lung, în vinclu”, a spus fostul antrenor și diriginte al lui Torje.
„Era cel mai bun din clasă și la volei, și la baschet, chiar dacă era mic de statură. Și la tenis se descurca foarte bine”,
Cristian Safta, fostul antrenor și diriginte al lui Torje
Șeful clubului Srbianka își amintește însă altfel acțiunea și locația evenimentului. „Era un meci la un turneu din Barcelona, imediat după grupe, în prima fază eliminatorie. Au început foarte lejer jocul, cu nasul pe sus, și eu le-am strigat din tribună că au trei minute la dispoziție să deschidă scorul. N-au trecut nici trei minute și Torje a dat un gol foarte frumos după o acțiune personală”, a spus Miroslav Giuchici.
Cum se călește un jucător: în Liga a IV-a la 14 ani!
Înainte de a deveni celebră pentru fiii de primar care taie oameni cu sabia, localitatea Deta avea echipă în Divizia D Timiș. Acolo, la 14-15 ani, Torje și alți colegi de-ai săi de la Srbianka au fost trimiși să se lupte cu oameni pentru care intrări în stilul celei prin care Gardoș l-a rupt pe Băcilă erau la ordinea zilei. „Generația 1989 de la Srbianka a fost cea mai bună din țară, de departe. Ca să îi călim, am colaborat cu clubul Furnirul Deta, unde i-am trimis să joace la 14-15 ani. Atunci încă se juca foarte dur în Liga a IV-a, dar Torje a reușit să treacă peste șocul ăsta și, cu tupeul lui, s-a impus și a marcat câteva goluri”, a spus Miroslav Giuchici.
„Când o să aibă 24 de ani, o să îi arăt mesajul și o să îi spun că a avut dreptate”, Cristian Safta, fostul antrenor și diriginte al lui Torje
„A fost cea mai scumpă rezervă din istorie”
Miroslav Giuchici (foto) își amintește că Torje nu era titular la Poli înainte de a pleca la Dinamo. „Toate cluburile urmăresc rezultatul și neglijează promovarea jucătorilor tineri. Hagi l-a promovat pe Torje, pentru că Poli nu mai avea șanse în acel sezon să prindă cupele europene. Ulterior, Dusan Uhrin l-a ținut rezervă, îl arunca în luptă doar în ultimele minute. Când a plecat la Dinamo pe două milioane de euro, Torje a devenit cea mai scumpă rezervă vândută în fotbalul românesc și acest record nu va mai fi egalat în următoarele două-trei generații”, a spus Giuchici.
Acesta susține că Torje l-a ignorat după ce a făcut pasul spre fotbalul mare. „Am investit mult în el, în formarea lui și i-am dat șansa să fie fotbalist, lăsându-l să se ducă la Poli. Nu pun la suflet, dar, de când a plecat de la Srbianka la Poli, niciun telefon nu mi-a dat. E un gest urât din partea lui, dar viața merge mai departe. Eu îi doresc să ajungă la Barcelona. Are șanse mari să ajungă, dacă nu acolo, măcar la o echipă de top din Italia”, a declarat fosta vedetă a lui Poli Timișoara.
Udinese este neînvinsă după trei etape, iar centrarea lui Torje a produs singurul gol al „friulanilor” de pe terenul lui AC Milan (1-1). Site-ul Calciomercato i-a acordat românului nota 6 și l-a lăudat pentru că „s-a sacrificat mult în faza defensivă și a făcut presing permanent”.
„Și Sanchez a plecat la Barcelona tot de la Udinese. Torje poate avea același traseu”, Cristian Safta, fostul antrenor și diriginte al lui Torje
A băgat Milanul în ședință!
În minutul 28, la o fază care nu anunța mare lucru, Gabi Torje l-a amețit cu driblingurile pe Abate în colțul terenului și a centrat în careu, unde Abbiati a scăpat mingea din brațe ca un începător, permițându-i lui Di Natale să deschidă scorul pe „San Siro”. După un meci epuizant, în care a „arat” în permanență flancul stâng, Torje a fost înlocuit în minutul 61, iar ieșirea lui s-a dovedit a fi fatală pentru Udinese: El Sharaway a adus egalarea în minutul 63, cu un șut la colțul lung, stabilind scorul final al partidei. După meci însă, Massimiliano Allegri a fost chemat de șefi în birou pentru a oferi explicații în legătură cu cel de-al patrulea meci consecutiv fără victorie.