Răzvan Raț (29 de ani) a avut un an foarte bun. Fundașul naționalei a câștigat în 2010 două trofee în Ucraina, titlul și Supercupa, s-a calificat cu Șahtior în optimile Ligii Campionilor și, poate cel mai important, a aflat că va deveni tată. Soția sa, Iulia, este însărcinată, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a preferat să petreacă Sărbătorile la Donețk. Știrea nu mai e de mult un secret, dar Raț o ține sub obroc, poate din superstiție. Pe ultimii metri ai lui 2010, Răzvan Raț a vorbit cu ProSport despre ce a fost și ce-și dorește să fie în 2011.
Răzvan, ai superstiții pentru noaptea dintre ani? De pildă, porți ceva roșu de Revelion? De regulă nu, dar acum chiar mă gândeam să iau ceva cu roșu, așa, ca pentru noroc.
Altă superstiție? Îmi pun o dorință imediat după miezul nopții, ca tot românul.
Și ce-ți dorești? Nu spun, că nu se mai împlinește. Dar pot să spun ce mi-ar plăcea să se întâmple în 2011.
Adică? Mi-ar plăcea să câștig Liga Campionilor.
Nu te încurci cu jumătăți de măsură… De ce să nu sper? Dacă tot ajungem sus, și eu îmi doresc să fie cât mai sus, de ce să nu câștigăm trofeul!? Când ni se va mai oferi o asemenea șansă? Mai bine să nu ajungi în finală decât să te împiedici acolo. Îți dai seama ce frustrant este să pierzi finala? Este un vis frumos, dar asta este dorința mea ascunsă. Și în ceea ce privește copilul? Să fie băiat sau fată? Ce copil? Am spus că lucrez la acest aspect, dar nu am confirmat eu vreodată că soția mea este însărcinată. Chiar dacă ar fi, este o chestie personală și nu aș mediatiza-o!
OK, nu insistăm… Dar în ceea ce privește echipa națională, ce-ți dorești? Este clar, să ne calificăm la Euro 2012. Dacă învingem Bosnia de două ori, atunci avem mari șanse. Iar cum turneul final este în Polonia și Ucraina, mă angajez de pe acum să fiu ghidul naționalei României.
Nu-i plac șabloanele
Pe cine vei suna prima oară în 2011 pentru a-i transmite urări de An Nou? Familia. Toți se adună la părinții mei, la Slatina. Cum a fost 2010? Un an foarte bun. Cred că al doilea, din punct de vedere sportiv, după ce am câștigat Cupa UEFA.
Ai primit multe SMS-uri de Crăciun? Da, foarte multe.
Obișnuiești să răspunzi la ele? Nu prea. Nu-mi plac șabloanele, mesajele tip, de genul „Răzvan Raț vă urează un Crăciun fericit!”. Prefer să pun mâna pe telefon și să sun persoanele care merită.
Îl suni și pe Mircea Lucescu?Cum să nu, doar e antrenorul meu.
Ești un tip nonconformist? Mie nu-mi plac declarațiile sforăitoare și nici să spun ce cred că le-ar plăcea unora să citească despre mine. Eu spun ceea ce gândesc. De aceea unii poate mă iubesc, iar alții nu.
Iulia te critică atunci când greșești la un meci? Eee, mă mai ceartă, mai îmi spune ce și când am greșit. Dar îi zic mereu să-și țină părerile pentru ea, că are cine să mă certe. Nu mă supăr când îmi atrage atenția, iau reproșurile ei mai mult ca o glumă.
Maldini de la Șahtior
În Liga Campionilor urmează duelul cu Lobonț. Vă e teamă? Ce teamă? Șahtior nu mai e echipa din urmă cu patru ani (n.r. – cele două s-au întâlnit în grupele Ligii Campionilor, ediția 2006-2007; Șahtior a pierdut la Roma cu 0-4 și a învins în Ucraina cu 1-0). Noi am crescut de la an la an în Europa și ne putem duela acum cu orice echipă. Dacă vrem să ajungem cât mai sus în Champions League, atunci trebuie să trecem de Roma.
Te consideri un Maldini al lui Șahtior? Mă onorează comparația cu Maldini, dar poate că nea Mircea s-a gândit, când a spus lucrul acesta, că voi juca până la 41 de ani la Șahtior.
Și vrei să joci până la 41? De ce nu? Mă simt minunat la Donețk.
Un mesaj pentru fotbalul românesc? La mulți ani, România! Sănătate multă tuturor și gânduri bune! Patronii, conducătorii, jucătorii și suporterii să se gândească la cum pot schimba lucrurile în bine. Fotbalul românesc nu poate să crească fără sprijinul tuturor.
„Sunt de opt ani la Șahtior. Am crescut odată cu echipa, cu orașul și nu m-am gândit niciodată la un transfer în altă parte a Europei” Răzvan Raț, fundaș România
„Mie nu-mi plac declarațiile sforăitoare. Spun ce gândesc, nu ce cred că ar vrea unii să citească. De aceea unii poate mă iubesc, iar alții nu” Răzvan Raț, fundaș România
„Sunt mândru că în 2010 am adunat încă două trofee cu Șahtior, iar la finalul anului suntem pe primul loc în clasament, cu un avans de 12 puncte față de rivalii de la Dinamo Kiev” Răzvan Raț, fundaș România
„Despre Șahtior se vorbește ca despre Barcelona Estului. E onorant, însă trebuie să muncești două vieți ca să poți egala vreodată Barcelona. Ar fi extraordinar pentru noi să jucăm finala Ligii Campionilor cu FC Barcelona” Răzvan Raț, declarație de pe www.razvanrat.ro
„Cred în continuare că avem șanse reale de calificare la turneul final din 2012. Nu e cazul să ne aducem aminte de rezultatele modeste din acest an. Nu ne ajută cu nimic dacă privim trecutul!” Răzvan Raț, declarație de pe www.razvanrat.ro
6,5 milioane de euro este cota lui Raț, conform transfermarkt.de
2 goluri a înscris Raț pentru Șahtior în prima jumătate a sezonului 2010-2011. Cel mai important a fost cel cu Sporting Braga, victorie ce a consființit calificarea echipei din Donețk în optimile Ligii
7 meciuri a jucat Raț pentru echipa națională în 2010, el ajungând la 69 de prezențe în tricoul cu tricolor
Naționala în 2010
Anul ce stă să se termine a fost cel mai prost an al naționalei din ultimele două decenii, conform statisticii (o singură victorie din 9 meciuri).
Prima reprezentativă a început anul pe locul 38 în lume și l-a încheiat pe poziția 56, cea mai slabă din istorie.
Rezultatele negative obținute pe bandă rulantă au fost completate, din nefericire, și de scandalurile interne. Suspendarea lui Adi Mutu în urma „Scandalului sibutramina” a lăsat prima reprezentativă fără cel mai valoros atacant al său.
Al doilea eveniment cu impact major a fost retragerea lui Mirel Rădoi, după meciul pierdut la Paris (0-2). Al doilea căpitan al echipei și-a motivat decizia prin faptul că nu a mai suportat atmosfera din jurul naționalei și criticile permanente.
Remiza cu „squadra azzurra” (1-1) și mai ales jocul bun al tricolorilor din ultimul amical al anului au mai salvat din aparențe, hrănind speranțele pentru 2011.
La nivelul federației, meciul anului a fost cel pe care l-a avut Mircea Sandu cu cel mai perfid adversar, cancerul. Președintele FRF a ieșit însă învingător.
Naționala de tineret a ratat calificarea la turneul final al Euro 2011, după barajul cu Anglia (1-2 în deplasare, 0-0 la Botoșani).
3 martie România – Israel 0-2 (amical) 29 mai Ucraina – România 3-2 (amical) 2 iunie România – Macedonia 0-1 (amical) 5 iunie România – Honduras 3-0 (amical) 11 august Turcia – România 2-0 (amical) 3 septembrie România – Albania 1-1 (preliminarii Euro 2012) 7 septembrie Belarus – România 0-0 (preliminarii Euro 2012) 9 octombrie Franța – România 2-0 (preliminarii Euro 2012) 17 noiembrie Italia – România 1-1 (amical) Ce ne așteaptă în 2011
7-9 februarie Turneu de pregătire în Cipru. Adversarele tricolorilor vor fi Ucraina, Suedia și țara gazdă 22 martie Alegeri pentru Comitetul Executiv UEFA, Mircea Sandu vrea un nou mandat 26 martie Bosnia – România (preliminarii Euro 2012) 29 martie Luxemburg – România (preliminarii Euro 2012) 3 iunie România – Bosnia (preliminarii Euro 2012) 20 iulie – 1 august Turneul final al CE de juniori Under 19, în România august România – Argentina (amical) 2 septembrie Luxemburg – România (preliminarii Euro 2012) 6 septembrie România – Franța (preliminarii Euro 2012) 7 octombrie România – Belarus (preliminarii Euro 2012) 11 octombrie Albania – România (preliminarii Euro 2012)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER