Și nu e vreun film indian: Mutu în Liga de Bollywood. Fotbalul indian renaște pe banii actorilor, jucătorilor de cricket și ai altor miliardari
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
- Mutu în Liga de Bollywood. Fotbalul indian renaște pe banii actorilor, jucătorilor de cricket și al altor miliardari
Actori la Bollywood, foști jucători de cricket și miliardari indieni s-au strâns la un loc și au devenit patroni în cea mai nouă ligă de fotbal din Asia: Indian Super League, care a debutat duminică, 12 octombrie. Mirajul indian l-a atras și pe Adrian Mutu, care va juca la Pune City FC, echipă patronată de actorul Salman Khan
În 2007, Federația Indiană de fotbal înființa I-League, o ligă profesionistă cu 10 echipe, menită să atragă interesul asupra fotbalului în India. Ținta era clară: popularizarea sportului și în țara de 1,2 miliarde de locuitori, avidă după cricket. Pentru că cifrele erau clare: cele mai importante meciuri de cricket difuzate la televizor aveau o medie de 170 de milioane de telespectatori, în timp ce Liga Campionilor, cea mai populară competiție europeană de fotbal, abia atingea o medie 50 de milioane de telespectatori. Liga nu și-a atins scopul, deși audiența fotbalului în India aproape s-a triplat, reducând incredibil diferența: 176 de milioane de telespectatori – media meciurilor de cricket din Indian Premier League la 155 de milioane – media Ligii Campionilor. Naționala indiană a rămas la un nivel mediocru, iar tinerii fotbaliști care trebuiau „exportați” în Europa pentru a crește popularitatea fotbalului indian nu au apărut.
CAMPIONAT PLĂ‚NUIT DE PATRU ANI
În consecință, cluburile și Federația Indiană au intrat în conflict. Iar de aici până la crearea unei noi competiții nu a fost decât un pas. Planul era clar, fiind inspirat după modelul sporturilor americane și al primei ligi indiene de cricket: Federația urma să acorde licențe unor echipe care să devină francize, liga fiind închisă, neexistând un sistem de promovare-retrogradare. Însă din 2010 până în acest an, lucrurile s-au tergiversat. Liga a fost amânată de patru ori din motive mai mult sau mai puțin clare. Dar, în cele din urmă, firma care organizează competiția a pus totul la punct, iar campionatul, intitulat Indian Super League, va debuta duminică, 12 octombrie. „Condițiile de licențiere au fost draconice, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Cine nu a investit în infrastructură sau în academiile de juniori, nu a primit licența. Iar dacă nu vor continua investițiile, atunci și echipele actuale își pot pierde licența”, spune Sunando Dhar, CEO-ul Indian Super League. Care este, însă, obiectivul noii Ligi? Explică tot Dhar, într-un interviu pentru BBC: „Liga a fost creată pentru a atrage atenția asupra fotbalului indian și a aduce o notă de glamour acestui sport. Cred că va avea un efect pozitiv asupra Indiei. I-League și Indian Super League (ISL) vor populariza acest sport și în această parte a lumii”.
DEL PIERO, TREZEGUET, ANELKA SAU MUTU, NUMELE MARI CARE VOR JUCA ÎN INDIA
Și, cel puțin deocamdată, obiectivul a fost atins. Pentru că șefii cluburilor nou-înființate, care vor juca în această toamnă în Indian Super League, au convins jucători de marcă să vină în India. Pe lângă Adrian Mutu, care a ajuns la Pune City FC pe filiera Fiorentina – fostul club al atacantului român, care deține 15% din franciza din ISL – în India vor mai evolua nume uriașe din fotbalul european, precum Alessandro del Piero, David Trezeguet, Nicolas Anelka, Fredrik Ljungberg sau Robert Pires. Evident, toți aflați la apusul carierei, chiar reveniți în activitate, în cazul ultimilor doi. Însă pentru Kushal Das, secretarul general al Federației Indiene, numele sunt mai importante decât vârsta: „E un paradox interesant: cu jucători cu nume, cu cariere uriașe în spate, vrem să motivăm copiii indieni să se apuce de fotbal. Nu am reușit să creștem jucători mari, iar asta e vina noastră. Din păcate, I-League a avut probleme financiare, cluburile nu au reușit să se mențină pe linia de plutire, dar sperăm ca lucrurile să se schimbe odată cu debutul ISL”.
„NU SE VA FACE PROFIT ÎN PRIMII CINCI ANI”
Potrivit presei indiene, dar și a oficialilor din fotbalul care reprezintă țara de 1,2 miliarde de locuitori, principalul obstacol în creșterea Indiei ca națiune fotbalistică a fost de natură financiară. Pe lângă infrastructura dezastruoasă, sponsorii nu au fost interesați absolut deloc în fotbal, preferând să investească în cricket, unde prima ligă indiană e cotată la 3,2 miliarde de dolari, iar contractul drepturilor de televizare a fost semnat în 2012 între organizatori și Sony Entertainment pentru o valoare de 1,4 miliarde de dolari. Însă la fel ca și în cricket, echipele din ISL vor fi patronate de milionari indieni, în timp ce unele dintre echipe vor ceda acțiuni către cluburi importante din Europa, care vor împrumuta jucători și vor ajuta noile echipe cu know-how pentru ca tranziția de la echipă nou-înființată la club profesionist să fie una ușoară. Doar că patronii au fost deja avertizați de șefii ligii să nu se aștepte la profit în primele sezoane. „Am discutat cu aproape toți finanțatorii echipelor, iar ei m-au asigurat că pierderile financiare sunt asumate. Ei au realizat că nu pot face profit în primii cinci ani. Dar și-au dat seama că potențialul e uriaș și că trebuie să se concentreze strict pe dezvoltarea sportului în acest moment”, a declarat secretarul general al Federației Indiene, Kushal Das, pentru BBC.
SALMAN KHAN, PATRONUL LUI MUTU
Însă cine sunt milionarii care au acceptat să investească în fotbalul indian? Surprinzător, la aproape jumătate din cele trei echipe sunt implicați foști sau actuali jucători de cricket din India. Un idol în țara de 1,2 miliarde de locuitori, Sachin Tendulkar, un fost jucător de cricket, supranumit „Dumnezeul cricket-ului”, care deține o avere cotată la 160 de milioane de dolari, a fost primul care a riscat și a cumpărat franciza Kerala Blasters, alături de Prasad Potluri, un antreprenor cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. Salman Khan, un idol la Bollywood, este acționar la echipa Pune City FC, la care va juca și Adrian Mutu. Alte două stele ale filmelor indiene, Abhishek Bachchan și John Abraham, vor investi la Chennaiyin FC, respectiv NorthEast United. În timp ce Sanjiv Goenka, cel mai bogat indian implicat în fotbal, va finanța echipa Atletico de Kolkata, o soră mai mică a finalistei Ligii Campionilor din sezonul precedent. „Am trezit un gigant adormit, acum așteptăm să vedem ce se întâmplă în fotbalul indian. E nevoie de o creștere”, spune, optimist, Kushal Das. Probabil că obiectivul e calificarea în premieră la o Cupă Mondială. Rusia 2018 este primul „glonț”. Dacă nu, al doilea Mondial din istorie organizat pe pământ asiatic, în 2022 în Qatar, pare realist.