George Florescu (29 ani) este în acest moment jucătorul lui Dinamo Moscova, echipa antrenată de Dan Petrescu, una dintre forțele campionatului din Rusia. Mijlocașul defensiv a fost adus la Dinamo în vara anului trecut, după ce s-a despărțit de Astra Giurgiu, însă are dificultăți în a-și câștiga un loc între titulari din cauza concurenței puternice pe post. Adversarul direct al lui Florescu este Igor Denisov, fostul căpitan al lui Zenit St. Petersburg, fotbalist cu 41 de selecții în naționala Rusiei. Denisov a câștigat Cupa UEFA și Supercupa Europei în 2008, iar Dinamo Moscova l-a cumpărat în vara lui 2013 de la Anji cu 15 milioane de euro și îi asigură un salariu anual de 4 milioane de euro.
ProSport a obținut un interviu cu George Florescu la Moscova, orașul în care românul va sta cel puțin până în iunie, atunci când îi expiră contractul cu Dinamo. Fotbalistul locuiește la etajul 22 al unui bloc din nordul orașului, aproape de baza de antrenament a lui Dinamo, alături de soția lui, Irina, și de băiețelul lor de un an și opt luni, Antonio, un puști blond cu ochii albaștri, plin de energie. (Antonio și-a făcut apariția acolo unde am filmat interviul la minutul 8:50). Interviul a avut loc în biroul lui George din apartament, unul pe care l-a amenajat pentru scopul declarat de „a urmări seriale pe net și meciurile de fotbal„.
În prima parte a interviului, George vorbește despre condițiile de la Dinamo Moscova, despre viața în capitala Rusiei, una dintre cele mai scumpe capitale din lume, dar atinge și probleme legate de minusurile fotbalistului tip din România, unul talentat și fără dorință de perfecționare.
George, spune-ne cum s-a făcut transferul tău aici? Unul spectaculos, ai ajuns la una dintre cele mai mari echipe din Rusia. Da, e o echipă de tradiție, mi se pare că e singura echipă care nu a retrogradat niciodată, deci vă dați seama ce statut are. Am avut o perioadă de 2 saptămâni de probe în cantonamentul de vară din Elveția și după asta Dan Petrescu a decis să mă țină la echipă.
Fotografia cu întregul lot al lui Dinamo Moscova, una în care este și George Florescu, întâmpină vizitatorii bazei de pregătire a moscoviților
Cum e adaptarea la cerințele unui club cu adevărat mare? Nici până acum nu am jucat la echipe fără pretenții. Am obținut o calificare în Europa League cu Arsenal Kiev, am jucat în Europa League cu Midtjylland. Nu pot să zic că e o diferență de la cer la pământ, doar că aici jucători sunt mult, mult mai valoroși. Salariile sunt pe măsură, dar în principiu nu am avut probleme cu acomodarea. Totuși eu am mai jucat în Rusia la Torpedo Moscova și la Alania Vladikavkaz, vorbesc limba rusă așa că nu au fost probleme din acest punct de vedere.
Un aspect inedit legat de fotbalul din Rusia este cel legat de deplasări. Trebuie să faci deplasări pentru unele meciuri de mii de kilometri. Cum e? Nu se simt, avem charter la fiecare deplasare, nu zburăm niciodată cu cursă de linie. Chiar la ultimul meci am jucat la Tomsk (n.r. – interviul a fost filmat pe 3 aprilie 2014) și am zburat 5 ore până acolo. (n.r. – un zbor București – Barcelona, spre exemplu, este de aproximativ 3 ore) Ajungem cu o zi înainte de meci de fiecare dată. Nu e nicio problemă, cred că Tomsk-ul este cea mai îndepărtată destinație. Mai era Vladivostok-ul înainte, era extrem de departe, aproape 9 ore în zbor.
Distanța între Moscova (în vest) și Tomsk (în est) este de 2879 kilometri, echivalentul distanței București – Lisabona
Nu se resimt toate deplasările astea? Nu pot să zic că se resimt. Cred că și în România sunt echipe care merg cu autocarul la meciuri câte 5 ore și le e, poate, mai greu. Aici e Tomsk-ul cu zborul de 5 ore, Perm unde zburăm cam 3 ore și în rest o oră jumate, maximum două.
Ai reușit să treci peste obstacolul dat de aglomerația permanentă din Moscova? (Potrivit datelor oficiale, în 2013 locuiau în capitala Rusiei aproximativ 12 milioane de oameni) M-am obișnuit din vremea în care jucam la Torpedo, știu de atunci cum e cu traficul infernal și viața asta agitată. Mie îmi place să trăiesc în astfel de orașe, am locuit în Kiev, în București și îmi place. Mi-am luat un apartament mai aproape de baza de pregătire, ca să evit traficul, deci nu am probleme.
Te-a interesat ce motor are mașina pe care ți-ai cumpărat-o? Te întreb asta pentru că prețurile combustibililor sunt foarte mici aici. (un litru de benzină 95 costă echivalentul a 3,25 lei, iar un litru de motorină costă 2,87 lei) Nu, nu m-a interesat ce motor are, benzina nu e chiar atât de scumpă ca în România, e cam 30-32 de ruble pe litru, asta înseamnă cam 3 lei. Deci sunt cam la jumate cât în Europa. Chiar și așa nu mi-am luat o mașină foarte puternică, eu sunt cu familia aici și îmi trebuie mașină doar pentru a merge la antrenamente și ca să îl iau pe ăsta mic (n.r. – băiatul lui, Antonio) prin parcuri.
Prețurile mici ale combustibililor în Rusia a permis apariția pe străzile capitalei apariția mașinilor cu motoare mari, de peste 4.0 litri
„Colegii au vorbit în vestiar despre situația din Crimeea, însă fără certuri sau reproșuri”
Este cunoscut faptul că Moscova este una dintre cele mai scumpe capitale din lume. Se simte asta și la salariul unui fotbalist? Da, normal, normal că se simte. E o diferență enormă între nivelul de trai din România și cel de aici, din Moscova. Poate și de asta salariile sunt mult mai mari aici.
Ai apucat să auzi discuții prin vestiar legate de ceea ce se întâmplă în ultima perioadă cu situația din Crimeea? Da, se mai comentează, se pun întrebări. Avem și un coleg ucrainean, pe Voronin, și e normal că toată lumea îl mai întreabă chestii. Mai există discuții între el și colegii ruși însă niciodată contradicții sau reproșuri. Eu cred că până la urmă contează părerea oamenilor care trăiesc în zonele alea. Nu mă pricep foarte bine la politică, însă cred că oamenii de acolo sunt cei care trebuie să decidă de ce spațiu ar trebui să aparțină și nu conducătorii țărilor.
Cum îți merge aici strict din punct de vedere fotbalistic? Nu pot să zic că sunt în cea mai bună perioadă pentru că joc destul de puțin, dar ținând cont că am o concurență formidabilă aici, la Dinamo Moscova, nici nu pot să spun că sunt supărat. Normal că mi-aș fi dorit să joc mai mult, dar e destul de greu pentru că echipa merge bine și e dificil și pentru antrenor să schimbe jucătorii care aduc rezultate.
Florescu a jucat doar două meciuri oficiale pentru Dinamo Moscova în acest sezon al campionatului rus. Principalul său concurent pe post este Denisov, unul dintre cei mai bine plătiți fotbaliști din lot
Cum ar arăta o comparație cu fotbalul românesc? E mult mai diferit, se joacă mult mai agresiv aici, fotbaliștii sunt de o valoare indiscutabil mai mare decât cei care joacă în România. În România încă suntem destul de departe, aici investițiile sunt mult mai mari decât la noi și de asta au și rezultate mult mai bune.
„La Dinamo sunt cele mai bune condiții în care am lucrat eu vreodată”
Un exercițiu de imaginație: Dinamo Moscova luată din Rusia și pusă în Liga I ar lua campionatul fără probleme? Nu știu dacă fără probleme, dar cu siguranță ar fi acolo sus tot timpul. Fotbalul în ziua de azi e destul de imprevizibil, cu siguranță valoarea jucătorilor de la Dinamo Moscova este mult mai mare decât cea a fotbaliștilor din România, dar toată lumea știe să se apere acum și e greu pentru echipele mari să câștige chiar și în fața unor adversari mai puțin valoroși.
Cunoaștem puterea financiară a cluburilor mari din Rusia. Se reflectă asta doar în ceea ce privește salariile jucătorilor sau și la condițiile de antrenament și joc? Se reflectă la absolut tot. Aici avem cele mai bune condiții în care am lucrat eu vreodată. Repet, deplasările se fac toate cu charter, avem cele mai bune hoteluri, în toate deplasările jucătorii stau singuri în cameră, fără coleg. Se oferă condiții foarte bune tocmai pentru a profita la maximum de valoarea jucătorilor. Se face totul pentru jucători și absolut orice problemă ți se rezolvă foarte ușor.
Ai avut o experiență și la Astra Giurgiu. Cum ți s-a părut revenirea? (n.r – în returul sezonului trecut al Ligii I) Da, după 20 de ani m-am întors în România pentru trei luni la Astra. A fost puțin mai greu pentru mine la început, venisem după o perioadă în care am fost accidentat. N-a fost ușor la început, m-am acomodat puțin mai greu și cred că s-a văzut asta. Spre final am început să îmi revin și fizic am avut prestații mai bune și cred eu că dacă rămâneam la Astra puteam să îmi revin la maxim și să arăt un fotbal mult mai bun.
Șase partide a jucat George Florescu (dreapta, în alb) pentru Astra în returul sezonului 12/13, perioadă în care a dat două pase de gol
Nu cred că greșesc dacă spun despre tine, referindu-mă la faptul că ți-ai desfășurat activitatea în străinătate, că nu esti tocmai un fotbalist… român. De asta pot să te întreb care crezi tu că sunt problemele jucătorului român? Am observat anumite diferențe. În Danemarca eu am învățat foarte multe și mi-am dat seama că atitudinea din teren înseamnă enorm. În România atitudinea e puțin… hai să nu folosesc termeni duri… nu e cea care trebuie. Jucătorii se mulțumesc cu prea puțin și ținând cont că poporul român a fost mereu talentat mi se pare că am avea rezultate mult, mult mai bune dacât fotbaliștii ar munci asupra atitudinii lor.
Ne bazăm prea mult pe talent? Cred că da. Tocmai din cauza asta ziceam că poate merge încă în Liga I să joci doar din talent și unii o fac destul de bine la nivelul ăsta. Dar trebuie ca jucătorii să își dorească mult mai mult.
Hai să punem și altfel problema. Spui că trebuie să își dorească mai mult, perfect de acord. Dar luăm un exemplu de tânăr fotbalist român cu un contract de 10.000 de euro pe lună la o echipă bună din țară. De ce l-ar motiva să muncească mai mult? De ce n-ar căuta fotomodele și de ce n-ar petrece nopțile prin baruri? Își spun eu de ce. Ar trebui să te gândești că viața de fotbalist e scurtă, iar dacă tu cheltui 5000 de euro lunar și 5000 îi dai pe o casă și o mașină, când se termină cariera și tragi linie o să rămâi doar cu asta, cu casa și cu mașina. Cariera se termină undeva la 30-33-35 de ani, adică jumătatea vieții unui om. Trebuie să te gândești că poți avea 20.000 de euro pe lună, 30 sau 50.000 pe lună. De ce să nu își dorești să te aplaude mai multe zeci de mii de oameni și să poți să ajuți echipa națională?
Florescu, la baza de antrenament a lui Dinamo Moscova, în fața locului pe care stă de obicei în vestiarul echipei
700.000 de euro este valoarea de piață a lui George Florescu, conform transfermarkt.com. Cel mai bine cotat fotbalist al lui Dinamo Moscova este Aleksandr Kokorin – 18.000.000 euro
FC Midtjylland, din Danemarca, este clubul la care George Florescu a avut cele mai bune rezultate. A jucat 58 de meciuri, a înscris 4 goluri și a dat 10 pase de gol
Vezi mâine, VIDEO pe www.prosport.ro, partea a doua a interviului cu George Florescu. Mijlocașul vorbește despre controversa dată de convocările lui la echipa națională și despre faptul că a jucat cu numărul 10 pe tricou. Cum le răspunde Florescu celor care i-au criticat prezențele la națională și ce planuri are de la viitorul apropiat. „Am simțit o presiune atât timp cât peste tot se vorbea doar despre mine atunci când veneam la echipa națională. Din păcate a fost o presiune negativă. Dar am și eu o întrebare acum pentru jurnaliști și pentru posturile TV…” Continuarea, mâine, pe ProSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER