:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F09%2FRAPID-BUCURESTI-FCSB-PLAY-OFF-SUPERLIGA-SUPERBET-19.05.2024-2-scaled.jpg)
Fratele lui Istvan Kovacs, Szabolcs Kovacs, pus într-o situație incomodă după ce a picat testele UEFA.
Familia Kovacs se poate mândri cu doi membri care arbitrează în Superliga, Istvan și Szabolcs, iar primul menționat este unul dintre cei mai bine cotați arbitri din Europa la ora actuală. Szabolcs are și el ecusonul FIFA, însă a picat testele recente susținute la Atena.
Potrivit informațiilor Golazo, Szabolcs Kovacs, în timpul unu exercițiu fizic, iar acesta a spus că are probleme medicale, fapt pentru care organizatorii l-au declarat picat. Centralul în vârstă de 37 de ani a debutat în prima divizie din România în urmă cu 4 ani, la un meci Chindia Târgoviște – FC Argeș 2-2.
Kovacs, după ce a picat probele fizice susținute de UEFA, a fost tras pe „linie moartă” de către președintele CCA, care nu l-a mai delagat de mai bine de trei săptămâni, în timp ce la camera VAR nu a mai fost de patru etape, ultima sa partidă fiind, până la cea din această seară, Poli Iași – FC Hermannstadt, barajul din Cupa României, Universitatea Craiova – Dinamo 1-1, din 19 ianuarie.
Cel mai bine cotat arbitru român din ultimii ani, Istvan Kovacs, care a fost mai mult delagat la partide din cupele europene, a fost la centrul partidei de duminica trecută, FCSB – Dinamo, încheiată cu victoria campioanei României. Arbitrul de centru a fost implicat într-o fază controversată, după ce nu a acordat penalty la un henț comis de fundașul central Siyabonga Ngezana în minutul 34.
Președintele CCA, Kyros Vassaras, prin FRF, a transmis că Istvan Kovacs, dar și Sorin Costreie nu sunt vinovați, deoarece faza nu a putut fi revăzută din camera VAR cu încetinitorul.
Arbitrul le-a comunicat celor din cabina VAR că s-ar putea să fie o atingere a mâinii cu mingea, dar nu a observat nicio schimbare a direcției ei, înainte ca atacantul să lovească balonul cu capul și, din acest motiv, le-a cerut să verifice acest incident. Din imaginile avute la dispoziție în camera VAR, arbitrul VAR nu a putut stabili în mod evident că mingea a fost atinsă cu mâna / degetele de jucătorul apărător. Mingea nu își schimbă traiectoria și nici sensul rotirii, aspecte ce sunt urmărite în analizele VAR. Ca urmare a acestei constatări, arbitrul VAR a decis că nu are elementele necesare – o evidență clară a faptului că mingea a fost jucată cu mâna – pentru a interveni.
Monitoarele pe care oficialii VAR le au la dispoziție oferă imagini de la camerele de pe teren, dar permit doar o ușoară încetinire a reluării, nu și un super slow-motion, pentru a verifica cadru cu cadru posibila distanță dintre mână și minge. Echipamentele folosite nu permit o mărire a imaginii fără ca aceasta să fie alterată (imagine pixelată, neclară).
În situația în care ar fi existat o atingere evidentă a mingii cu mâna, deci, conform Legilor Jocului, o încălcare a regulii hențului, atunci aceasta ar fi trebuit considerată ca un henț neintenționat și, conform regulamentului, decizia corespunzătoare ar fi o lovitură de pedeapsă fără cartonaș.
La finalul sezonului regular, înainte de startul play-off-ului, voi reveni cu o analiză amănunțită a mai multor faze de arbitraj din ultimele runde.-Se precizează în comunicatul emis de FRF.