Manchester City și Chelsea promit spectacol sâmbătă în finala Ligii Campionilor, iar ProSport a stat de vorbă cu George Dobre, care a prefațat marele meci de la Porto.
Comentatorul Digi Sport și unul dintre moderatorii emisiunii „Fotbal European”, a fost surprins de parcursul extraordinar al lui Chelsea în cea mai importantă competiție europeană, sub comanda lui Thomas Tuchel.
George Dobre știe și cum ar putea reveni Real Madrid și Barcelona în finala Ligii Campionilor, după ce au ratat și titlul în Spania.
Manchester City este considerată marea favorită. Cum vezi duelul cu Chelsea?
Nu cred că acest meci are o favorită. Și nu doar pentru că este o finală. Am face o eroare, în opinia mea, dacă am face o comparație între City și Chelsea pe baza a ceea ce ne spune clasamentul final din Premier League. Un campionat este o cursă de anduranță, în timp ce o competiție cu faze eliminatorii are cu totul alte reguli nescrise.
Chelsea a avut un final greu de sezon, cu multă tensiune. E în avantaj City, după ce a luat titlul la pas?
Ar putea fi un avantaj pentru echipa lui Pep Guardiola, dar putem să și schimbăm perspectiva asupra acestui aspect. Chelsea a fost până la capătul campionatului conectată la tensiunea obișnuită a partidelor cu miză. Uneori, stresul competiției e mai util decât relaxarea văzută ca o formă de refacere mentală.
Cât de mult va conta experiența superioară a celor de la City la acest nivel?
Nu știu dacă experiența va face diferența, cât valoarea individuală a jucătorilor celor două echipe. Iar valoarea unui jucător este dată și de capacitatea lui de a face diferența în meciurile decisive. La acest capitol, City are un mic avantaj.
Te așteptai ca Chelsea să ajunga până aici sub comanda lui Tuchel?
Nu. Chiar nu mă așteptam. E încă un motiv pentru a avea rețineri când voi fi tentat să mai am opinii categorice în fotbal. Tuchel o dusese pe PSG în finala din sezonul trecut și în optimile actualei ediții. Dar aveam senzația că instalarea lui este echivalentă cu deschiderea unui șantier la Chelsea. Prima jumătate a acestui an mi-a arătat cu totul altceva. Iar factorul declanșator pentru reevaluarea șanselor lui Chelsea la câștigarea trofeului a fost pentru mine returul dublei cu Atletico. Am fost profund impresionat de modul în care londonezii au controlat jocul și de exprimarea colectivă a trupei lui Tuchel.
Două echipe din Anglia în finala Ligii Campionilor e o confirmare că Premier League e cel mai tare campionat din Europa?
În 2013, finala a fost disputată de două echipe germane. În 2014 și 2016, de două echipe din Spania. În 2019, Liverpool și Tottenham au fost față în față la Madrid. Cred că e ușor să tragem concluzii doar pe baza a câte echipe dintr-un anumit campionat ajung în finalele sau semifinalele cupelor europene.
În această zonă a comparațiilor între întrecerile naționale am două certitudini. Premier League este cel mai bogat campionat, iar celelalte campionate de top au la rândul lor multe formații competitive. Argumentul pentru a doua afirmație poate veni de la finala Europa League. Miercuri seară, locul șapte din Spania a învins vicecampioana din Anglia.
Ar fi un sezon ratat pentru Guardiola, dacă ar rata iar câștigarea UCL?
Nici pe departe. A luat deja două trofee. Dar ar fi o mare dezamăgire pentru proprietarul lui City, conducătorii clubului și suporterii echipei. Investițiile uriașe de la City, ca și cele de la PSG, au, e limpede, ca scop ultim câștigarea Champions League.
Când mai pot să ajungă Real Madrid și Barcelona într-o finală de Liga Campionilor?
Foarte curând. Însă dacă vor fi respectate anumite condiții. Mai precis, să fie mai bine organizate pentru a compensa decalajul financiar față de alte cluburi de top. Să aibă curajul de a face planuri pe termen lung (cu toate că tentația naturală a cluburilor uriașe e să caute succesul în permanență). Și să fie mai atente atunci când fac transferurile.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER