Tot ce trebuie să știi despre Campionatul Mondial de fotbal feminin 2023! Cine transmite la TV competiția din Australia și Noua Zeelandă | SPECIAL
Televiziunea Română va transmite în direct, pe posturile TVR 1 şi TVR 2, o parte din meciurile turneuui final al Mondialului de fotbal feminin, ediția 2023, găzduit de Australia și Noua Zeelandă.
Tot ce trebuie să știi despre Campionatul Mondial de fotbal feminin 2023! Cine transmite la TV competiția din Australia și Noua Zeelandă | SPECIAL
Confruntările vor fi comentate pentru postul public de jurnaliștii Emil Hossu-Longin, Cristian Mîndru, Narcis Şelaru, Cosmin Bică, Bogdan Tomulică, Tudor Furdui şi Dragoş Bocanaciu.
- Finala mare, din 20 august, va avea loc la Sydney. Partida va fi transmisă în direct pe TVR 1 şi va fi comentată de Bogdan Tomulică.
Pentru prima dată în istorie vom avea 32 de formații la start, noul format fiind cel avut de turneele finale masculine între 1998 și 2022. Numărul de jocuri crește de la 52 la 64, iar TVR va transmite 25 de partide în direct. Până acum luau startul doar 24 de reprezentative.
România are două reprezentante, Iuliana Demetrescu și Mihaela Țepușă, care vor oficia la Campionatul Mondial de Fotbal Feminin 2023.
- Joi 20 iulie – TVR 1 – Ora 9:50 – Noua Zeelandă – Norvegia (meci de deschidere)
Consiliul FIFA a anunțat în iunie 2020, că Australia și Noua Zeelandă au fost selectate ca gazde ale Campionatului Mondial de fotbal feminin din 2023. Candidatura comună a federațiilor din Australia şi Noua Zeelandă a primit 22 de voturi din cele 35 ale membrilor Consiliului FIFA, în timp ce Asociația Columbiană de Fotbal a obținut 13 voturi.
Turneul final durează fix o lună și va alinia la start, în premieră, 32 de echipe
Campionatul Mondial 2023 va alinia la start 32 de echipe naționale, iar anul acesta va doborî și câteva recorduri. Evenimentul sportiv se desfășoară în aceeași manieră ca turneul masculin, o dată la patru ani. Competiția se va desfășura timp de o lună, între 20 iulie şi 20 august și va fi găzduită pentru prima dată de două țări, Australia și Noua Zeelandă.
Naționala Statelor Unite ale Americii, campioană en titre, își va apăra trofeul şi poate avea șansa să cucerească al treilea trofeu consecutiv, după cele din 2015 și 2019, scrie TVR.
Din cauza diferenței de fus orar, meciurile de la Cupa Mondială feminină 2023 vor avea loc în afara orelor de maximă audiență pentru piețele europene, dar Infantino a spus că aceasta nu este o scuză.
„Poate că nu se joacă la ora de maximă audiență în Europa, dar totuși, se joacă la ora 9 sau 10 dimineața, deci este o oră destul de rezonabilă”, a declarat șeful FIFA, Gianni Infantino.
Aproximativ 1,2 miliarde de telespectatori au urmărit Cupa Mondială feminină din 2019 din Franța pe toate platformele, potrivit unui audit FIFA al ultimul turneu finașl.
Care au fost ultimele cinci finale ale competiției?
- Franța (2019), 2-0 în finală cu SUA
- Canada (2015), 5-2 în finală cu SUA
- Germania (2011), 3-1 în finală cu Japonia
- China (2007), 2-0 în finală cu Germania
- SUA (2003), 2-1 în finală cu Germania
Cum arată grupele Mondialului de fotbal feminin
- Grupa A: Noua Zeelandă, Norvegia, Filipine, Elveția
- Grupa B: Australia, Irlanda, Nigeria, Canada
- Grupa C: Spania, Costa Rica, Zambia, Japonia
- Grupa D: Anglia, Haiti, Danemarca, China
- Grupa E: Statele Unite ale Americii, Vietnam, Țările de Jos, Portugalia
- Grupa F: Franța, Jamaica, Brazilia, Panama
- Grupa G: Suedia, Africa de Sud, Italia, Argentina
- Grupa H: Germania, Maroc, Columbia, Coreea de Sud
SEMIFINALE
Marți, 15 august
Semifinala 1: Câștigătoarea din sfertul 1 vs Câștigătoarea din sfertul 2
Miercuri, 16 august
Semifinala 2: Câștigătoarea din sfertul 3 vs Câștigătoarea din sfertul 4
FINALE
Sâmbătă, 19 august – Finala mică
Duminică, 20 august – Finala mare