Totul despre Hapoel Beer Sheva, adversara Universităţii Craiova în play-off-ul Conference League. Un fost dinamovist, în lotul vicecampioanei Israelului

Totul despre Hapoel Beer Sheva adversara Universităţii în Conference
Totul despre Hapoel Beer Sheva, adversara Universităţii în Conference
Vezi galeria foto - 4 poze

În play-off-ul Conference League, Universitatea Craiova se va duela cu formaţia Hapoel Beer Sheva, vicecampioana Israelului, partidele urmând a se juca pe 18 și pe 25 august.

Meciul tur se va disputa la Severin, joi de la ora 20:30. Meciul retur se va disputa pe 25 august, de la ora 20:00, pe stadionul „Toto Turner” din Beer Sheva.

Deşi nu a început încă sezonul intern, Hapoel Beer Sheva este într-o formă deosebită, obţinând patru victorii din patru meciuri în Conference League.

Totul despre Hapoel Beer Sheva, adversara Universităţii Craiova în play-off-ul Conference League. Un fost dinamovist, în lotul vicecampioanei Israelului

În turul doi preliminar, vicecampioana din Israel a trecut de bielorușii de la Dinamo Minsk, cu scorul general de 3-1 (2-1 pe teren propriu și 1-0 în deplasare).

În turul 3 preliminar, Beer Sheva a eliminat formaţia elveţiană Lugano, tot după două victorii, 2-0 în deplasare şi 3-1 pe teren propriu. Hapoel Beer Sheva are un lot evaluat la 12 milioane de euro, iar anul trecut a terminat campionatul intern pe locul 2, după Maccabi Haifa, dar înaintea lui Maccabi Tel Aviv.

Hapoel Beer Sheva a reuşit să învingă campioana, Maccabi Haifa, atât în finala Cupei Israelului, cât şi în Supercupă.

Fundaşul Hatem Elhamed (31 de ani) a evoluat în 2015 la Dinamo, el având experienţe în vest, la Gent şi Celtic Glasgow.  În lotul lui Beer Sheva s-a aflat până de curând şi Davide Petrucci, fostul jucător al lui CFR Cluj, care a evoluat şi a Manchester United. Un alt jucător care are legătură cu România este veteranul atacant Itey Schechter, descendentul unei familii de evrei români, iar el a debutat la naţionala Israelului tocmai într-un meci contra României.

Unul dintre cei mai importanţi jucători este mijlocaşul portughez Andre Martins, fost jucător la Sporting Lisabona, fost campion al Greciei, cu Olympiakos, fost campion al Poloniei, cu Legia, dar care este incert pentru duelul de mâine, de la Severin. Fundaşul stânga portughez Helder Lopes a fost adversarul Universităţii Craiova în preliminariile Europa League, cum trei ani, când juca la AEK Atena. Căpitanul echipei, fundaşul portughez Miguel Vitor (33 de ani), este naturalizat israelian, el având deja 5 sezoane la Beer Sheva, după ce a evoluat la Benfica, Leicester şi PAOK Salonic. Kosovarul Astrit Selmani este cel mai bine cotat jucător, la 1,2 milioane de euro, el fiind adus în vara aceasta, după ce a impresionat în Suedia, la Hammarby.

Antrenorul Elyaniv Barda (40 de ani), instalat în martie anul acesta, este fost internaţional israelian, originar chiar din Beer Sheva, fost atacant prolific pentru echipa pe care o antrenează, dar şi la Genk, Hapoel Tel Aviv sau Maccabi Haifa. A marcat şi împotriva României, într-un amical din 2010, câştigat cu 2-0 de Israel, la Timişoara, tricolorii fiind conduşi atunci de Răzvan Lucescu.

Meciul de la Severin dintre Universitatea şi Hapoel Beer Sheva va fi arbitrat de o brigadă scoţiană, cu Nicholas Welsh la centru, asistenţi fiind Graeme Stewart şi Calum Spece, rezervă fiind Donald Robertson. În vârstă de 31 de ani, Nick Welsh este arbitru FIFA din 2017 şi anul trecut a condus un meci în care actualul atacant al lui Beer Sheva, kosovarul Astrit Selmani, a reuşit un hat-trick, în victoria cu 3-1 a lui Hammarby contra lui Maribor.

 Marian Calafeteanu îi avertizează pe craioveni: „Fotbalul din Israel s-a dezvoltat foarte mult”

Fost jucător la Hapoel Beer Sheva în 1994-1995, Marian Calafeteanu, acum antrenor la academia Universităţii Craiova, spune că fotbalul din Israel s-a dezvoltat mult faţă de perioada în care el a evoluat acolo.

„Cu Beer Sheva ne va aştepta un meci foarte greu, m-am interesat şi este o echipă foarte bine organizată şi care are jucători străini de valoare, care practică un fotbal plăcut ochiului. Au progresat foarte mult, se bazează pe o tehnică individuală bună, antrenorii de acolo au învăţat ce înseamnă fotbalul european. Cât despre suporteri, vă pot spune că au o galerie foarte frumoasă, care încurajează tot meciul echipa, sunt fanatici. Am jucat în anii 90 la Hapoel Beer Sheva, fotbalul nu era aşa de dezvoltat acolo în perioada aceea, acum investiţiile sunt foarte mari acolo. Ca amintiri, eram mai mulţi români acolo, după fiecare meci ne întâlneam la câte unul acasă, iar în club erau nişte oameni foarte civilizaţi şi foarte prietenoşi” spune Calafeteanu. 

Publicat: 17 08. 2022, 15:24
Actualizat: 17 08. 2022, 15:55