Antrenorul Valeriu Tița (54 de ani), cu Licență Pro obținută la FRF, a ajuns azi la Damasc și a semnat un contract pe un sezon cu naționala de fotbal a Siriei.
Tiţa a mai pregătit anterior această reprezentativă, câştigând Cupa Asiei în 2010 şi a condus naţionala pentru scurt timp şi la Cupa Asiei din 2011 (din Qatar), echipa fiind eliminată după faza grupelor, cu o victorie (în faţa Arabiei Saudite) şi două eşecuri (cu Japonia şi Iordania).
Comitetul interimar al Federaţiei siriene l-a demis acum o săptămână pe Mahrous şi staff-ul său tehnic, după înfrângerea cu 0-3 în faţa echipei Iranului, suferită în Oman, în etapa a şasea a preliminariilor.
Nizar Mahrous (58 ani) preluase echipa în luna iulie, când l-a înlocuit pe tunisianul Nabil Maaloul.
Înainte de plecarea în Siria, ProSport a stat de vorbă cu antrenorul de 54 de ani.
„Am avut șansa în 1993 să plec alături de regretatul Ilie Balaci în Maroc, unde am și jucat o perioadă de șașe ani, după care m-am întors în România, mi-am terminat studiile și m-am reîntors în Maroc ca antrenor. După o perioadă de șase luni am mers alături de un antrenor argentinian, în Siria.
Cu Ilie Balaci am jucat la Turnu Severin, cu el am deprins tainele antrenoratului. Idolul meu e Ilie Balaci, și ca fotbalist dar și ca antrenor”, recunoaște Valeriu Tița.
Cu două puncte din şase meciuri în Grupa A, Siria ocupă ultimul loc, dar teoretic poate prinde locul al treilea şi să acceadă la un baraj. Locul trei este ocupat acum de Emiratele Arabe Unite, cu şase puncte, în timp ce primele locuri sunt ocupate de Iran (16 puncte) şi Coreea de Sud (14).
„La Damasc nu există probleme acum. De aproximativ un an și jumătate totul este stabil. Într-adevăr, fotbalul după război este ciudat, însă foarte mulți jucători joacă în afara graniței: Kuweit, Arabia Saudită, Iran, Qatar și Egipt.
Am antrenat pînă acum în Irak la Al-Mina Basra dar au fost probleme în urma pandemiei. M-au sunat acum să mă întorc, dar semnasem deja cu Siria„, admite noul și vechiul selecíoner al Siriei pentru ProSport.
Tiţa, fost jucător la Drobeta-Turnu Severin, Corvinul Hunedoara, Olympique Casablanca, Raja Casablanca şi Maghreb de Fes, a antrenat în cariera sa de mai multe ori în Siria, între care pe Al-Ittihad Alep şi Al-Shorta.
În afara lui Valeriu Tiţa, alţi trei români au pregătit naţionala Siriei, Cornel Drăguşin (1965-1966), Virgil Dridea (1992-1993) şi Mircea Rădulescu (1997-1998).
„Plecăm în Qatar pe 26 noiembrie, unde vom avea diverse meciuri. Obiectivul meu e să creez o echipă competitivă pentru că țara vine după un război sângeros”, recunoaște tehnicianul român, care are Licența Pro din 2017, fiind coleg de generație cu Nicolae Dică, Adrian Mihalcea și Aurel Țicleanu.
Mirel Rădoi e localnic de-al meu din Turnu Severin. Sunt 14 ani între noi ca vârstă, dar îl știu de mic copil. Băga alunecări pe bitum, așa mare dorință avea de performanță. Am mare încredere în el ca antrenor, îmi aduc aminte cu plăcere de el ca fotbalist Valeriu Tița
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER