Decizia stă în mâinile FIFA și a patru reprezentanți ai federațiilor care compun Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord Posibila decizie IFAB va fi însă una opțională și nu obligatorie. Rămâne ca fiecare ligă și federație să aprobe sau nu introducerea ei
Joi, 5 iulie 2012. De astăzi, fotbalul ar putea arăta altfel. Mai dezumanizat, cum le place fanilor arbitrilor să susțină, mai exact și fără dileme hamletiene, pentru ceilalți. Dacă IFAB (International Football Association Board), forul mondial care dictează tot ce mișcă în jocul de fotbal, va da OK-ul, atunci nu ne vom mai întreba, în scurt timp, dacă a fost sau nu gol. Astăzi, Congresul IFAB de la Zürich poate decide introducerea tehnologiei video pe linia porții.
Goal Ref sau Hawk Eye?
De câteva luni, FIFA trage într-o direcție, UEFA în alta. Dacă Platini susține în continuare varianta cu un număr de arbitrii suplimentari, Blatter a deschis larg ușa tehnologiei. În tot acest timp, două companii diferite, Goal Ref și Hawk Eye, au efectuat numeroase teste, de exactitate și rapiditate, trecute cu brio de ambele. Prima, o firmă germană, folosește un sistem cu mingi în care sunt încorporați senzori magnetici, plasați și în zona porții, iar când balonul depășește linia arbitrul primește un mesaj de avertizare pe un „ceas”. A doua, o companie engleză, folosește un sistem deja cunoscut și aplicat cu rezultate excelente în tenis, cricket sau rugby. Șase camere poziționate în diverse zone din jurul porții redau cu acuratețe imaginea 3D a unui obiect (mingea) și plasarea sa exactă în spațiu. La fel ca și în cazul Goal Ref, arbitrul este avertizat în decurs de câteva zecimi de secundă dacă balonul a depășit linia porții. FIFA va alege între una dintre aceste două tehnologii, fiecare cu avantajele sale. Mai așteaptă doar unda verde de astăzi, din partea IFAB.
Hurst, Lampard, Devic…
Germanii se mai întreabă și acum dacă șutul lui Geoff Hurst a depășit linia, dar Anglia a rămas cu titlul mondial din 1966. La CM 2010, controversa a venit la șutul lui Lampard din meciul cu Germania, iar meciul Ucraina – Anglia, de la EURO 2012, ne este cel mai proaspăt în memorie. „Tehnologia pe linia porții nu mai este acum o alternativă, ci o necesitate”, a anunțat Blatter, după ce reluarea ucraineanului Devic a trecut cu mult linia porții lui Hart, iar Kassai și cohorta sa de adiționali n-au văzut nimic. Votul de astăzi pare o formalitate, pentru că la nivel global există un puternic lobby pentru introducerea tehnologiei video în fotbal.
Cred că Blatter va da OK-ul. Va introduce tehnologia, dar va face o mare greșeală Michel Platini, președinte UEFA
Mâine (n.r. – azi), la ora 12, mă voi întâlni cu Mircea Sandu și vom discuta despre această problemă. Vreau ca în sezonul acesta să putem implementa tehnologia video în Liga I. Am văzut prea multe greșeli grave de arbitraj. Înclin mai mult spre tehnologia video Dumitru DRAGOMIR, președinte LPF
Premier League a anunțat că va introduce tehnologia video imediat ce aceasta va primi votul IFAB-ului
Cine votează
IFAB este compus din câte un reprezentant ai federațiilor din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda, plus unul al FIFA, care are patru voturi. Pentru a fi aprobată, fiecare deliberare a IFAB are nevoie de șase voturi. Decizia de astăzi ar putea fi una istorică, dar FIFA a anunțat că ea nu va fi obligatorie, ci va rămâne la latitudinea fiecărei federații sau ligi dacă să o aplice sau nu. Aproape sigur, nu o vom vedea însă în competițiile aflate sub patronajul UEFA (Liga Europa, Liga Campionilor, etc.). Nu vrea Platini.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER