10 ani de la Steaua – Chelsea, una dintre marile victorii ale fotbalului românesc! Rusescu, Bourceanu și Chipciu rememorează seara magică de 7 martie 2013: „Eram convinși că mergem peste ei! / N-am simțit nicio diferență” | EXCLUSIV
Joi, 7 martie 2013, ora 20:00. Optimile de finală Europa League, manșa tur, pe Arena Națională. Steaua București, pregătită la acea vreme de Laurențiu Reghecampf, primea vizita celor de la Chelsea, deținătoarea Ligii Campionilor, care îl avea pe bancă pe Rafa Benitez, și el la rândul său câștigător al celui mai prestigios trofeu la nivel de club, dar alături de Liverpool, iar roș-albaștrii reușeau să producă un șoc de proporții și să se impună cu scorul de 1-0. La 10 ani distanță de la una dintre marile victorii ale fotbalului românesc, ProSport a luat legătura cu trei oameni emblematici ai acelei echipe: căpitanul Alexandru Bourceanu, marcatorul Raul Rusescu, și «vitezistul» Alexandru Chipciu, care și-au rememorat emoțiile din seara respectivă.
Steaua – Chelsea 1-0, retrăit de Alexandru Bourceanu, Raul Rusescu și Alexandru Chipciu
Steaua venea după o calificare de-a dreptul fabuloasă împotriva lui Ajax Amsterdam, trupa lui Laurențiu Reghecampf reușind să întoarcă scorul de la 0-2 pe Arena Națională și să învingă, în cele din urmă, la loviturile de departajare, într-o partidă în care Iasmin Latovlevici și Vlad Chiricheș erau „actorii” principali.
Sorții le-au scos-o în cale roș-albaștrilor pe Chelsea, „regina” Europei la acel moment, care tocmai o eliminase la limită pe Sparta Praga în faza anterioară (2-1 la general). Arena Națională a fost luată cu asalt de suporterii români în seara zilei de 7 martie, iar ceea ce a urmat a fost poate una dintre cele mai bune prestații ale unei echipe românești din cupele europene în perioada post-decembristă.
Steaua nu a părut în vreun moment că va ceda în lupta cu formația lui Rafael Benitez, iar roș-albaștrii au reușit să se impună cu scorul de 1-0, după o lovitură de la 11 metri marca Raul Rusescu. ProSport a stat de vorbă cu atacantul care a decis acea partidă, care a povestit cum a decurs momentul executării unui penalty în fața marelui Petr Cech.
Fostul internațional român își reamintește vuietul din tribunele Arenei Naționale din acea seară și are convingerea că nu a existat vreo altă partidă care să provoace un asemenea interes pentru suporterii din România de la inaugurarea stadionului, în 2011.
„Așa cum a fost National Arena cu Chelsea, nu am văzut niciodată. Chiar și pe scări stăteau oamenii! O nebunie frumoasă.
În momentul ăla, nu te gândești, nu m-am gândit că în poartă e Petr Cech și că jucăm împotriva deținătoarei Ligii Campionilor. În momentul ăla, m-am gândit că trebuie să execut un penalty împotriva unei echipe și să câștigăm meciul.
Știam ce am de făcut, știam unde vreau să dau, lucrurile erau destul de simple pentru mine.
Nu știu cum să zic, specialist, nespecialist, atât timp cât știi și ai în cap ceea ce vrei să faci, unde vrei să execuți, lucrurile devin mai simple, pentru că tu știi ce vrei să faci. Când ești nehotărât, atunci apar îndoielile, lucrurile care te fac să ratezi”, a spus Raul Rusescu, pentru ProSport.
Echipele de la Steaua – Chelsea 1-0
- Steaua Bucureşti: Tătăruşanu – Râpă, Szukala, Chiricheş, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii (Prepeliţă ’58) – Ad. Popa, Chipciu, Tănase (Tatu ’82) – Rusescu (Gardoş ’90+2);
Antrenor: Laurenţiu Reghecampf. - Chelsea: Cech – Ivanovic, David Luiz, Terry, Bertrand – Obi Mikel, Lampard – Benayoun (Mata ’64), Oscar, Hazard (Marin ’75) – Fernando Torres;
Antrenor: Rafael Benitez.
Visul a fost interzis la returul de pe Stamford Bridge
După succesul entuziasmant din partida tur, returul de pe Stamford Bridge avea să fie un adevărat test al maturității pentru elevii lui Laurențiu Reghecampf, iar Raul Rusescu susține că întreg lotul Stelei a trăit cu convingerea că Chelsea este o echipă de eliminat!
La pauza meciului de la Londra, tabela de marcaj arăta scorul de 1-1, în urma unui gol egalizator semnat de Vlad Chiricheș, tocmai în prelungirile primului mitan. Roș-albaștrii au făcut 3 reprize excepționale împotriva londonezilor, dar totul s-a „rupt” în minutul 58, își amintește Raul Rusescu, când John Terry a înscris cu o lovitură de cap imparabilă și le-a readus pe gazde în avantaj, 2-1.
Cu toate că inclusiv la acel scor, Steaua se califica în baza golului înscris în deplasare, regulă care, între timp, a fost eliminată, momentul a reprezentat un șoc pozitiv pentru formația lui Rafa Benitez și a „turnat plumb în ghete” steliștilor, care nu s-au mai redresat și au sfârșit prin a încasa încă un gol, marca Fernando Torres, reușită care a adus calificarea trupei de pe Stamford Bridge.
(n.r – returul cum a fost?) N-am avut niciun moment de îndoială că putem să-i eliminăm! Până când a dat John Terry gol cu capul, acolo s-a terminat meciul, din păcate. Noi și la pauză credeam, era 1-1. La pauză eram 100% convinși că ne calificăm, că mergem peste ei și că o să îi omorâm, în nebunia noastră! Momente foarte frumoase”, a spus Raul Rusescu, pentru ProSport.
-
47 de meciuri, 26 de goluri și 11 pase decisive reușea Raul Rusescu pentru Steaua în sezonul 2012-2013, în toate competițiile
Căpitanul Bourceanu își amintește atmosfera din tribunele Arenei Naționale
După ce a ratat returul istoric cu Ajax de pe Arena Națională din cauza unei suspendări, Alexandru Bourceanu, căpitanul Stelei în acea perioadă extraordinară, a revenit printre titulari, cu banderola pe braț, la meciul cu Chelsea.
Fostul mijlocaș își amintește că entuziasmul era la cote maxime printre jucătorii lui Laurențiu Reghecampf la acel moment, însă susține că le era dificil să se gândească la o calificare împotriva campioanei Europei.
„Eram emoționați, puțin agitați, dar nu într-un mod nepotrivit. Eram competitivi. Voiam să nu pierdem în primul rând, să jucăm un fotbal de un nivel cât mai bun și să vedem unde ne situăm în momentul ăla. Era o oportunitate pentru noi, după ce am eliminat Ajax, să arătăm că nu a fost o întâmplare și că putem să jucăm la un nivel mai mare în Europa, că putem să facem următorul pas.
Nu știu dacă ne gândeam că îi eliminăm, sigur că eram entuziasmați după ce am scos Ajax, dar nu cred că ne duceam chiar atât de departe. Credeam că e posibil, dar știam că nu suntem favoriți. Atunci era și regula golului în deplasare și a fost important să nu luăm gol. Stadionul era mai plin ca niciodată, oamenii erau și pe scări. Era un moment pe care voiam să-l trăim, nu știu dacă ne gândeam la calificare.
În momentul când ești în situația de a conduce, văzând modul în care a decurs meciul, atunci te gândești că e un rezultat foarte bun”, a spus Alex Bourceanu, pentru ProSport.
-
3.2 milioane de euro este suma la care era evaluat Alexandru Bourceanu, conform Transfermarkt, la finalul sezonului 2012-2013
Alex Bourceanu: „Eram un grup pentru care performanța echipei era pe primul loc!”
Cuprins de emoții, Bourceanu nu își mai aduce aminte cu exactitate ce s-a întâmplat în vestiar înaintea și la pauza partidei de pe Arena Națională, dar spune că motivația nu a fost niciodată o problemă și a dezvăluit unul dintre secretele succesului acelei generații a Stelei.
Fostul căpitan al roș-albaștrilor susține că unitatea grupului și respectul reciproc dintre jucători a făcut ca trupa condusă de Laurențiu Reghecampf să atingă un asemenea nivel: toți fotbaliștii plecau pe picior de egalitate și ascultau ceea ce aveau colegii de spus, indiferent că era vorba despre un titular sau un jucător care nu prindea primul „11” cu regularitate.
„Nu am imagini despre ce s-a întâmplat în vestiar! Acasă, nu pot să zic exact, nu mai țin minte nimic. Nu e nevoie de motivare la un astfel de meci. Jucătorii sunt motivați, chiar și astăzi sunt. Mai ales la meciurile astea, motivarea vine în primul rând pentru noi în România din frica de ridicol.
Îți este frică doar ca abilitatea lor să nu fie mai mare decât a ta și speri să nu îi prinzi într-o zi bună. Nu cred că eu am făcut ceva, noi ne spuneam ceea ce gândim între noi, nu cred că era un jucător care să vorbească doar ca să se afle în treabă. Oricine, dacă simțea ceva și considera că e potrivit, împărtășea cu ceilalți. Eram un grup de jucători pentru care performanța echipei era pe primul loc!
Sigur că fiecare avea și interesele lui personale, de a realiza ceva, dar intenția și interesul grupului erau întotdeauna prioritare”, a explicat Bourceanu.
-
44 de meciuri, 3 goluri și 11 pase decisive a reușit Alexandru Bourceanu în tricoul Stelei, în sezonul 2012-2013
Alexandru Chipciu: „N-am simțit nicio diferență între echipe!”
Alexandru Chipciu a fost la rândul lui titular și integralist în partida de pe Arena Națională, iar fostul mijlocaș al roș-albaștrilor dezvăluie că, pe întreaga durată a partidei, el și colegii săi nu au simțit nicio diferență între ei și Chelsea, campioana Europei, o ipoteză care astăzi pare ruptă dintr-un film.
Mijlocașul aflat acum sub contract cu Universitatea Cluj își amintește că, la pauza meciului de pe Stamford Bridge, din retur, cuprins de entuziasm, s-a dus „glonț” la MM Stoica, cel care, și pe atunci, era oficial al clubului patronat de Gigi Becali, și i-a transmis acestuia că are încredere că o pot elimina pe Chelsea.
„A fost diferit cu Chelsea, față de meciul cu Ajax. Cu Ajax, veneam după înfrângerea din tur, eram obligați să dăm goluri, trebuia să mergem peste ei, cu Chelsea a fost un meci mai disputat, mai egal ca nivel al forțelor, ca să zic așa. N-am simțit nicio diferență între echipe!
Am jucat după în Champions League și a fost diferit, dar atunci, în Europa League, i-am dominat chiar și la ei acasă, eram superiori la dueluri și la posesie. Nu ni se părea anormal, ni se părea că putem, acum când ne uităm înapoi, e o performanță.
Noi am crezut, toți am avut nebunia asta. La pauză, pe Stamford Bridge, m-am dus la baie, eram cu MM și i-am zis «Băi, cred că îi scoatem pe Chelsea!» Și el mi-a zis «Da, bă, și eu cred!» Și tot așa, după ceva timp, îmi zice Nu credeam! Ne-am întâlnit după și am vorbit. Dar eu sincer am crezut”, spune Alexandru Chipciu, pentru ProSport.
-
42 de meciuri, 8 goluri și 10 pase decisive a reușit Alexandru Chipciu în tricoul Stelei, în sezonul 2012-2013
Chipciu: „Mi-a rămas în cap interviul cu patronul după meciul cu Chelsea!”
Patronul Gigi Becali era încă o prezență obișnuită în tribunele Arenei Naționale la acea vreme, iar după victoria cu Chelsea, a oferit un interviu care a rămas în istoria fotbalului românesc.
Alex Chipciu susține că nu poate uita acel moment nici măcar la 10 ani distanță și pune acest lucru pe seama trăirilor intense care i-au încercat pe absolut toți cei aflați în organigrama clubului Steaua în acele momente.
„Mi-a rămas în cap interviul cu patronul când a vorbit după meciul cu Chelsea, zicea să vină Real Madrid, nu mai avea nicio emoție. Lucrurile emoționante marchează oamenii, nu mai contează nimic.
Contează doar cum s-au simțit oamenii atunci, și clar a rămas o emoție pentru toată lumea, chiar și pentru cei care nu sunt steliști, atunci era și Steaua unită, cu galeriile, cu toată lumea, erau vremuri frumoase”, își reamintește Chipciu.
Alex Chipciu, despre disputa CSA vs FCSB
Chipciu se poziționează de partea celor de la FCSB în disputa cu CSA Steaua, însă recunoaște că și-ar dori ca echipa să fie din nou unită, așa cum era în perioada în care evolua el în tricoul roș-albaștru.
Unul dintre principalele motive ale succesului obținut de echipă în acea perioadă constă și în relația strânsă dintre fotbaliști, își amintește Chipciu, care au crescut împreună în acea perioadă, iar mulți dintre ei și-au format chiar relații de rudenie.
„Asta e mare păcat! Care e Steaua, FCSB, au suferit oamenii! Asta e cel mai mare păcat! Păi am luat primul campionat (n.r – 2013) și au ieșit 100 de mii de oameni în stradă! Ce echipă o să mai declanșeze așa nebunie? Doar să ajungă România prin semifinale pe la europene. Dar Steaua așa era atunci, mai mult decât România.
Pentru mine, eu sunt atașat de oamenii de la FCSB, cu oamenii ăia am câștigat și am trăit atâtea momente emoționale și fac parte din viața mea pentru totdeauna. Nici CSA nu mi-e indiferentă, e și Peluza Sud acolo, au fost și ei alături de noi mult timp, dar oamenii îți dau echipa, iar eu merg pe oamenii cu care am făcut performanțele alea.
Noi ținem legătura non-stop, în perioada aia eram și la națională toți, și cam de aceleași vârste, noi am rămas ca frații, pot să zic. Am avut și fete cu care ne-am cunoscut în perioada aia, unii au făcut copii, ne-am înrudit, ne-am nășit între noi. Vorbim în continuu, Bourceanu, Pârvulescu, Tănase, Rusescu, Chiricheș, Pintilii…Noi stăm împreună mereu. Poate și asta a contribuit la performanțele alea”, a continuat Chipciu, pentru ProSport.