Campionatul de fotbal din Arabia Saudită devine mai interesant pentru noi: Cosmin Contra este lider cu Al Ittihad, în timp ce Costel Gâlcă a semnat cu ultima clasată, Al Hazem.
Coste Gâlcă va debuta oficial al Al Hazem chiar a doua zi de Crăciun, în deplasare, contra echipei Al Nassr (locul 7), grupare care l-a curtat insistent pe Mirel Rădoi ăn ultima perioadă.
Federația saudită, unde director tehnic este Ionuț Lupescu, a impus tuturor cluburilor participante să aibă echipă feminină, un adevărat succes ținându-se cont că este un stat conservator care face, însă, pași importanți către fotbalul modern.
ProSport a strâns mai multe informații în ultima perioadă despre fotbalul din această țară, unde Ilie Balaci, Anghel Iordănescu și Cosmin Olăroiu au reușit mari performanțe cu Al Hilal, cea mai titrată echipă saudită.
1) Fiecare club din Premier League, prima ligă a fotbalului saudit, primește de la Guvern, prin MInisterul Sportului, suma de 10 milioane de dolari anual. Toate bazele sunt construite de Executiv copuypaste pentru fiecare club în parte. Fiecare club a mai construit pe lângă investițiile publice
2) Meciurile de campionat se joacă în general vineri și sâmbătă, care sunt pentru ei ceea ce înseamnă pentru europeni sâmbătă și duminică. Dacă pentru duminică e zi de odihnă, pentru saudiți e prima zi de muncă a săptămânii, adică un fel de luni pentru noi.
3) În campionat sunt 16 echipe, iar în fiecare staff-tehnic este obligatoriu să existe un cetățean saudit. Costel Gâlcă lucrează la Al Hazem cu Dumitru Uzunea, iar Cosmin Contra la Al Ittihad cu Laurențiu Roșu.
4) La fiecare meci ai voie ca antrenor să folosești 6 străini în primul 11 și 5 sttrăini ca rezerve. Începând de acum două sezoane se pot aduce și portari străini. Era interzis prin regulament
5) Ecusoanele FIFA Istvan Kovacs și Ovidiu Hațegan arbitrează meciuri în acest campionat, atunci când sunt ceruți de federația unde director tehnic este Ionuț Lupescu. Onoariul lor e de peste 5000 de dolari meci, celelalte costuri fiind suportate de saudiți (transport business, cazare, diurnă)
6) De-a lungul timpului în Arabia Saudită au antrenat Ilie Balaci, Cosmin Olăroiu, Anghel Iordănescu, Ladislau Boloni, Victor Pițurcă, Laurențiu Reghecampf, Răzvan Lucescu, Gigi Mulțescu, Ion Marin, Așlexandru Moldovan și Ioan Andone.
7) Primul sezon de competiție a fost sezonul 1976–77. Al Hilal, denumită Real Madridul Asiei, este cea mai de succes echipă, deținând 17 titluri din istoria sa.
1️⃣ Saudi Arabia ?? 2️⃣ Korea Republic ?? 3️⃣ Japan ?? 4️⃣ Iran ?? 5️⃣ Qatar ?? Saudi Arabia take top spot in the AFC Club Competitions Ranking after Al Hilal’s #ACL2021 win! https://t.co/0i5BLPkCWt — #ACLFinal (@TheAFCCL) December 6, 2021
1️⃣ Saudi Arabia ?? 2️⃣ Korea Republic ?? 3️⃣ Japan ?? 4️⃣ Iran ?? 5️⃣ Qatar ??
Saudi Arabia take top spot in the AFC Club Competitions Ranking after Al Hilal’s #ACL2021 win! https://t.co/0i5BLPkCWt
— #ACLFinal (@TheAFCCL) December 6, 2021
8) Mâncarea fotbaliștilor e tradițională, nu există mâncărurile din Europa sau alte zone. Deși unii antrenori străini și medici au dorit să impună un alt meniu s-au lovit de refuzul oficialilor și a jucătorilor locali
9) Antrenamentele se efectuează doar seara din cauza căldurii. Meciurile se dispută numai în nocturnă, iar antrenamentele sunt programate între rugăciuni. Se mai întâmplă ca în timpul ședinței de pregătire să existe pauze de curca un minut pentru o rugăciune.
10) Toate deplasările se fac numai cu avionul din cauza distanțelor foarte mari dintre orașe, rar cu autocarul. Toate academiile au antrenori străini, cei mai mulți aduși din Spania și Portugalia
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER