109 ani la de la nașterea marelui fotbalist interbelic Iuliu Bodola, cel care dă numele stadionului din Oradea. A fost agent al Gestapoului nazist
Azi, 26 februarie 2021, se împlinesc 109 ani de la nașterea atacantului brașovean Iuliu Bodola – văzut de mulți cel mai bun fotbalist român din perioada interbelică.
A avut două perioade remarcabile la CAO (peste 60 goluri în aproape 90 de meciuri) și Venus (47 de goluri în 61 de meciuri), cel mai bun marcator al echipei național mai bine de o jumătate de secol – cu 30 de goluri.
Stadionul Municipal Oradea a primit în noiembrie 2008 denumirea de „Iuliu Bodola”, ca un omagiu adus unui celebru jucător de fotbal din perioada interbelică.
109 ani la de la nașterea marelui fotbalist interbelic Iuliu Bodola, cel care dă numele stadionului din Oradea. A fost agent al Gestapoului nazist
Un amănunt interesant a fost „uitat” însă atât de biografii săi, cât şi de oficialităţile oraşului, atunci când au întocmit documentaţia pentru denumirea Stadionului: Iuliu Bodola a fost arestat în iarna anului 1945 ca agent al Gestapoului nazist, scria site-ul crisana.ro într-un articol publicat în urmă cu mai bine de 10 ani.
Iuliu Bodola a jucat aproape 11 ani la Oradea, devenind campion al Ungariei cu CAO (Clubul Atletic Oradea), dar şi campion al României cu Venus Bucureşti.
Sportivul a jucat atât pentru echipa naţională a României cât şi a Ungariei. Iuliu Bodola ocupă încă, la șapte decenii de la retragere, locul doi în ierarhia all-time a marcatorilor echipei naționale de fotbal a României, cu 30 de goluri, primul loc fiind împărțit de Gheorghe Hagi și de Adrian Mutu, ambii reușind să înscrie câte 35 de goluri în tricoul României.
Cum era prezentat: „cunoscutul fotbalist de profesiune Iuliu Bodola din CAO”
„Pentru delicte fasciste a fost deţinut cunoscutul fotbalist Iuliu Bodola”, anunţa ziarul „Viaţa Nouă” din Oradea pe 16 februarie 1945.
„Poliţia de stat din Cluj a deţinut ieri şi excortat la Oradea pe cunoscutul fotbalist de profesiune Iuliu Bodola din CAO. Iuliu Bodola a fost în serviciul Gestapoului, a denunţat mai multe persoane pentru a-şi însuşi averea acestora (probabil evrei – n.r.). Din casa unei întreprinderi la care a fost câteva zile angajat ca conducător, şi-a însuşit o sumă mare de bani.
După eliberarea (eliberarea Oradiei de trupele fasciste pe 12 octombrie 1944 – n.r.) a fugit şi s-a ascuns la Cluj, dar la adresa poliţiei din Oradea – poliţia din Cluj-Napoca a dat de urma sa şi la deţinut (reţinut – n.r.). Bodola este deţinut în arestul poliţiei din Oradea unde aşteaptă desbaterea cauzei sale.”
Arestat în 1945, a beneficiat de un decret de amnistie
Ziarul nu mai revine cu precizări despre „cazul Bodola”, deşi era o vedetă în epocă. Cel mai probabil, fotbalistul a primit pedeapsa minimă, beneficiind în aprilie 1945 de un decret de amnistie generală iniţiat de Ministrul Justiţiei, Lucreţiu Pătrăşcanu. Decretul semnat de regele Mihai I a fost dat ca o măsură de clemenţă cu ocazia reinstalării autorităţii româneşti în Ardealul de Nord, în primăvara aceluiaşi an.
Relevant este şi faptul că la meciul amical dintre Ungaria şi România disputat pe 30 septembrie 1945 la Budapesta, internaţionalul Bodola nu apare în niciuna dintre formaţii. Partida respectivă s-a încheiat cu scorul de 7-2 în favoarea Ungariei (3-1 la pauză).
Începând din 2008, stadionul din Oradea poartă numele fostului mare internaţional, decedat la Budapesta, în 1992, la vârsta de 80 de ani.
Cel care a iniţiat în urmă în 2008 demersul în legislativul local a fost consilierul UDMR Delorean Iuliu. Alesul şi-a motivat propunerea prin faptul că „Iuliu Bodola s-a remarcat ca o personalitate deosebită între jucătorii echipei de fotbal CA Oradea” şi că a avut prestaţii importante în Divizia A de fotbal şi la echipa naţională. Raportul întocmit apoi de specialiştii Direcţiei Juridice a Primăriei primeşte avizul Comisiei Judeţene de Atribuire de Denumiri din care au făcut parte mai multe personalităţi locale.
Stadionul care-i poartă numele va fi demolat
Stadionul municipal Iuliu Bodola din Oradea va fi demolat şi transformat în parc, după construirea viitoarei arene sportive de lângă Liceul cu Program Sportiv Bihorul.
Primarul de la acea vreme, Ilie Bolojan, a anunţat în mai 2020, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea va supune consultării publice o strategie privind înfiinţarea de noi zone verzi.
Edilul a arătat că „stadionul nu se mai justifică pe actualul amplasament după realizarea noului hub sportiv, mai ales că părţi din tribună sunt oricum degradate”.