Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a câştigat pentru prima oară în istoria sa Supercupa României, după ce a învins-o pe CFR Cluj cu scorul de 2-1 (1-1), sâmbătă seara, pe Arena Francisc Neuman din Arad.
Sepsi OSK, club înfiinţat în 2011, a reuşit să câştige al doilea său trofeu în acest an după Cupa României. Antrenorul formaţiei covăsnene, italianul Cristiano Bergodi, se află la cea de-a doua Supercupă a României din carieră, după succesul cu Rapid din 2007.
Ovidiu Haţegan s-a aflat la primul lui meci după infarctul suferit la finalul lunii martie. El a fost arbitru în camera VAR.
ProSport vă prezintă mai multe date statistice despre partida de sâmbătă seara și istoria acestei confruntări de-a lungul timpului.
1. A fost a 24-a ediție a Supercupei, iar Sepsi a devenit a 11-a echipă care a câștigat trofeul. CFR Cluj este la a 5-a finală pierdută, doar Steaua/FCSB depășind-o la acest capitol, cu 6.
2. Pentru prima oară s-a jucat la Arad, care a devenit al 8-lea oraș gazdă care a găzduit competiția. A fost a 15-a finală încheiată după 90 de minute, după ce ultimele două de dinainte s-au decis la loviturile de departajare. Pentru a 3-a oară a fost un scor de 2-1.
3. Ciprian Deac și-a îmbunătățit recordul de a fi jucătorul care a jucat cele mai multe partide în Supercupă, 9. El deține și recordul celor mai multe asemenea trofee câștigate, 4.
4. Păun-Alexandru a marcat cel mai rapid gol al competiției, în minutul 2, depășindu-l astfel pe Sergiu Radu care înscrisese în minutul 3, în finala din 1999 (Rapid – Steaua 5-0).
5. Toți cei trei marcatori ai aceste finale, Păun-Alexandru, C. Matei și Rondón, au punctat pentru prima oară în Supercupă.
6. Bălașa alături de amintiții C. Matei și Rondón au câștigat pentru a 2-a oară competiția, precedentele lor victorii izbutindu-le cu alte echipe, CSU Craiova, Dinamo, respectiv CFR Cluj.
7. A fost a 8-a finală în care s-a arătat cartonașul roșu, primit de Roger (CFR). Precedentele 8 au fost primite de: S. Ilie (Steaua) la finala a 2-a (1995), Onuț (Dinamo) la finala a 6-a (2002), Cl. Niculescu (Dinamo) la finala a 8-a (2005), C. Deac (CFR Cluj) la finala a 11-a (2009), Cadú (CFR Cluj) la finala a 14-a (2012), Enza-Yamissi (Petrolul) la finala a 15-a (2013), Vînă (Viitorul) la finala a 19-a (2017).
8. Cristiano Bergodi a fost primul antrenor străin care a câștigat trofeul, iar acum devine primul străin care îl câștigă de 2 ori. El îi egalează astfel pe Dumitru Dumitriu, Mircea Rednic și Edward Iordănescu, cifra 2 însemnând maximum înregistrat până acum.
9. Dan Petrescu a devenit antrenorul care a pierdut cele mai multe finale de supercupă, 3 (din 4 la care a participat). Au mai pierdut mai mult de o finală, Ioan Andone, Marin Ion și Roni Levi, câte 2.
10. Adrian Cojocaru a devenit al 2-lea arbitru care conduce două finale consecutive de supercupă. Primul a fost Ovidiu Hațegan, cu cele din 2012 și 2013.
11. A fost pentru a 10-a oară când trofeul a fost obținut de câștigătoarea cupei. Campioana l-a câștigat de 13 ori, iar ocupanta locului 2 o dată.
12. Dacă finala supercupei din 2015 a fost primul meci din România în care s-a folosit spray-ul de marcat pentru loviturile libere, aceasta din 2022 a fost primul meci din România în care a fost folosit sistemul VAR.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER