3 lucruri după FCSB Steaua – Astra 1-0. Ștucan, despre meciul care anul trecut decidea titlul: șantierul lui Reghe, dependența de Alibec și un băiat rătăcit pe Național Arena

Anul trecut, pe vremea asta, Astra avea 16 puncte după primele 7 etape din Liga 1 și își pregătea cursa lungă spre primul titlu din istorie. Fix 12 luni mai târziu, actuala campioană a României are doar 5 puncte din 7 etape și arată o formă de echipă candidată la retrogradare. Singura consolare pentru băieții lui Marius Șumudică este că din etapa viitoare antrenorul lor parior se va întoarce pe banca tehnică. Până atunci, FCSB – Steaua s-a instalat comod în poziția de lider după o victorie cu 1-0 care nu pune în evidență controlul asupra jocului exercitat în majoritatea timpului de echipa lui Reghecampf. Ce rămâne după meciul dintre cluburile care anul trecut se băteau pentru titlul?

 

FCSB – Steaua e în construcție, dar domină Liga 1

În minutul 52 al meciului, Reghecampf a făcut două schimbări. Moke și Tănase, doi fotbaliști aduși în această vară, au părăsit terenul pentru a lăsa locul altor două transferuri din intersezon, Ovidiu Popescu și De Amorim. Decizia pare a fi fost luată de deasupra băncii de rezerve și e doar pe jumătate justificată. Timp de aproape o oră, Tănase a înotat pe teren, încercând să scape din marcajul la sânge al lui Săpunaru. Practic, singura fază notabilă în care fostul jucător de la Viitorul a ieșit în evidență e căderea în careu din minutul 16 în urma căreia a cerut penalty. „Tănase, Tudorie și Man fac antrenamente de forță. Tănase e mort”, a fost o posibilă explicație pentru forma sa, oferită de George Becali la final. Moke, în schimb, a avut mai mult acces la minge și a reușit în majoritatea momentelor să lege, să urce și să iuțească jocul, în momentele de construcție, protejat în spate de Bourceanu, gladiatorul revenit în fotbal după doi ani sabatici. Cu 7 fotbaliști aduși în această vară în teren , Reghecampf a încercat și, surprinzător, a reușit un joc coerent de pressing făcut în cel puțin 5 oameni cu care a rupt fluiditatea adversarei. Blocându-i pe Teixeira, Lovin și Seto, steliștii au împins Astra spre soluția mingilor lungi spre Alibec. Șumudică a încercat să facă același lucru, dar pressingul organizat al oaspeților s-a destrămat treptat, lăsându-i pe steliști în controlul posesiei, obținută și cu ajutorul jocului tactic nespectaculos făcut de calul de povară Golubovic. Din dominare, au apărut și 6 șuturi pe spațiul porții. În afara golului reușit de Boldrin, cu o execuție delicată cu piciorul stâng din lovitură liberă, FCSB-Steaua a mai avut trei ocazii clare în minutele 28, 29 și 50, dar Silviu Lung și Junior Morais au scos șuturile lui Tamaș, Moke și Popa. De partea cealaltă, Astra a avut o singură șansă mare, la pivotarea lui Alibec (min. 36), dar a trimis alte 11 șuturi, dintre care 7 de la și la mare distanță de poartă. „Ne mai întâlnim”, a declarat Șumudică, amenințător, după meci. De azi, revine la antrenamente, însă data viitoare echipa sa are nevoie de alternative pentru situația când Alibec nu poate produce un număr de magie. Cum s-a întâmplat duminică seară, timp de 96 de minute.

Alibec a jucat prost, dar tot putea influența meciul

La 25 de ani, vârsta lui Alibec, marii atacanți ai planetei fac eforturi dure la antrenamente pentru a obține și a păstra avantajul metrului de teren, acel „extra-yard”, pe care o plecare explozivă de pe loc îl oferă în fața fundașilor. Acest dar se pierde cu timpul, odată cu tocirea articulațiilor. La talentatul Alibec, lucrurile stau altfel.

Tricoul stă pe el la fel ca în primăvară, iar Astra încearcă să aducă mingea în preajma careului, ca întotdeauna în mandatul lui Șumudică, în speranța că vârful dotat și blindat va produce o fază genială. În acest meci, Alibec a fost luat în primire de Toșca și de Tamaș, care au încercat să-l îmblânzească, iar atacantul Astrei a avut o primă jumătate de oră de uitat. Lent și distrat, a greșit toate pasele cheie pe care le-a încercat și a faultat în încercarea de a ține în posesie mingile lungi trimise de colegii săi. Chiar și așa, Alibec putea înscrie în minutul 36, atunci când l-a învârtit pe Tamaș din fentă ca pe o păpușă de câlți și și-a deschis culoarul de șut. A tras, însă, previzibil. Evoluția sa de după pauză a fost în aceeași notă. Tot mai obosit, Alibec a faultat, a pasat greșit și a primit din ce în ce mai puține mingi, dar a și ajuns de două ori în preajma careului în situația de a șuta periculos (50, 70). În final, a dispărut. Totuși, chiar și din postura de atacant fantomă putea să lase adversara cu două puncte mai puțin: în minutul 90+5, a reușit să-i scape lui Tamaș, iar fundașul stelist l-a faultat din spate. Decizia lui Avram de a-i da doar galben e justificată în condițiile schimbării regulii ultimului aparător, din martie 2016. Chiar dacă acest capitol îi este rezervat lui Alibec, două vorbe și despre „geamănul” Budescu:  înghesuit și el de tricou, mijlocașul revenit la Astra a intrat pe teren în minutul 58 și a făcut-o degeaba. Putea să egaleze, totuși, la ultima fază a meciului, însă șutul său oarecum previzibil din lovitura liberă scoasă de Alibec a fost prins ușor de Niță.

 

Arbitraj haotic, erupție de cartonașe galbene

Până în minutul 16, arbitrii asistenți Vasile Marinescu și Mircea Orbuleț ridicaseră deja fanionul greșit câte o dată, Marius Avram dăduse un galben pentru o intrare tare a lui Geraldo asupra fostului său coleg Boldrin, iar Săpunaru și Boldrin își plătiseră niște polițe nesancționate de arbitrul central. Tensiunea era deja activată, confuzia urma să se instaleze. Un sfert de oră mai târziu, Geraldo putea pleca la vestiare dacă Avram se lăsa impresionat de urletul de durere al lui Golubovic, atacat din spate de experimentatul fundaș al Astrei. „Nu se dădea galben nici în Afganistan”, a spus Șumudică după meci, plângându-se de ploaia de cartonașe abătută asupra jucătorilor săi. În minutul 67, patru fotbaliști de la Astra aveau galbene (două pentru proteste), iar steliștii rămăseseră imaculați. „Arbitrul râdea de noi și ne spunea că nu suntem de Europa League„, a susținut Geraldo la flash-interviuri. După ce i-a iertat pe Mitrea, Morais și Săpunaru pentru faulturi dure,  Avram a început să echilibreze pe final de meci: De Amorim (72) și Mitrea (82) au văzut și ei cartonașul galben. Până la urmă, excelentul Junior Morais a ajuns la dușuri înainte de final pentru o intrare la minge în urma căreia adversarul s-a prăbușit spectaculos. Eliminarea nejustificată a declanșat un haos la marginea terenului. Mihai Stoica i-a pus mâna în gât lui Daniel Niculae, Săpunaru a plonjat în îngrămădeală ca un luptător de wrestling, iar sub nivelul șoldurilor se dădeau șpițuri ascunse. Din toată învălmășeală, Avram a ales să-i pedeapsească doar pe directorul sportiv de la FCSB-Steaua și pe un masor de la Astra. „A fost un joc liniștit care nu a creat probleme de arbitraj, numai că a intervenit un arbitru care mi s-a părut că nu știe pe ce lume este”, a concluzionat Ion Crăciunescu, târziu, la Digi Sport. La ora aia, băiatul fostului șef al Comisiei Centrale era în drum spre casă după un nou meci în urma căruia a primit un barem de 4.950 de lei.

 

 

Publicat: 12 09. 2016, 08:42
Actualizat: 12 09. 2016, 09:51