În imaginile de la aeroportul Otopeni, Nicolae Stanciu pare derutat și copleșit de atenția cameramanilor. În majoritatea cadrelor, tânărul care poate deveni cel mai scump fotbalist din istoria Ligii 1 este mascat de cea care și-a însușit o bună parte din meritele pentru transfer, Anamaria Prodan Reghecampf. „Am tăcut și am muncit”, a declarat soția-intermediar pentru Gazetă, după perfectarea plecării lui Stanciu pentru 7,8 milioane de euro, plus eventuale bonusuri de două milioane, la Anderlecht. La un moment dat, în imagini apare și mama intermediarei, cântăreața Ionela Prodan, care-l sărută pe jucător pe obraz, într-o scenă suficient de siropoasă încât să prindă difuzarea la o oră de maximă audiență pe toate canalele de sport. Dincolo de cadrele video, transferul lui Stanciu ascunde, însă, și multe povești pe care publicul din România nu le cunoaște sau le-a auzit în treacăt. ProSport – prima publicație din România care a scris despre negocierile dintre Steaua și Anderlecht – le prezintă în rândurile de mai jos.
UPDATE 14:43: Ca urmare a apariției acestui articol, Adrian Porumboiu a ținut să facă următoarea precizare: „Sunt niște inepții cărora e greu să le dau răspuns. Florin Manea bate câmpii cum a bătut câmpii și când a dus jucătorul la Dinamo. Nu știu ce vrea Florin Manea. Nu vreau să port polemici de dragul polemicilor”.
Cine e de fapt misteriosul „oficial de la Anderlecht”
În ce a constat practic munca soției lui Laurențiu Reghecampf? Teoretic, în fotbalul actual, oricine poate fi intermediar și oricine poate primi bani dintr-un transfer, cu condiția să plătească o taxă federației din țara în care se efectuează tranzacția. Pentru a beneficia oficial de pe urma plecării lui Stanciu la Anderlecht, Anamaria Prodan Reghecampf trebuie să plătească 500 de euro pentru a fi înscrisă pe lista oficială a intermediarilor agreați în Belgia. Deocamdată, pe lista dată publicității pe site-ul Federației belgiene, numele româncei nu figurează printre cele 181 de firme și persoane fizice acreditate.
Curios, pe listă nu apare nici numele bărbatului care a fost filmat la București, lângă Stanciu și intermediar, și prezentat de televiziunile de sport drept „oficial al lui Anderlecht”. ProSport a discutat, însă, cu jurnaliști belgieni de investigație și a aflat că personajul din stânga lui Stanciu este Sascha Empacher, un intermediar austriac de transferuri. Empacher a fost mandatat de Anderlecht să negocieze cu Steaua transferurile lui Chipciu și Stanciu, deși nu are licență în Belgia! Mai mult, el este agentul neoficial al antrenorului lui Anderlecht, elvețianul Rene Weiler!
Nicolae Stanciu și Sascha Empacher, pe aeroportul Otopeni
Ana Maria Prodan Reghecampf le-a povestit unor apropiați că va trebui să împartă comisionul din transfer cu Empacher și cu un agentul unui alt oficial de la Anderlecht! Ea va lua și un procent din salariul lui Stanciu, procent care în Belgia este limitat de regulament la 3% din remunerația totală a jucătorului. Dacă cifrele oferite de presa belgiană sunt corecte, intermediarul va încasa în jur de 160.000 de euro de pe urma contractului mijlocașului de 23 de ani.
Potrivit surselor belgiene, contribuția soției lui Reghecampf la transferul lui Stanciu constă doar în partea de PR. Mai exact, în apariția în pozele și imaginile video de la aeroport și de la prezentarea oficială. Ea a fost cooptată de Empacher și, în următoarele zile, va obține acceptul Federației de la Bruxelles de a transfera jucători în Belgia. Cel mai probabil, soția lui Reghecampf va încasa banii din comisioane și îi va împărți mai departe cu cei care au realizat de fapt transferul. Empacher și încă un agent venit la București pentru a trata transferul lui Stanciu au fost prezenți și la petrecerea dată cu ocazia aniversării zilei de naștere a lui Laurențiu junior, fiul soților Reghecampf, ținută la casa din Ghermănești (foto jos).
Bizară este și apariția lui Empacher în afacere. Deși Anderlecht a negat că austriacul este agentul antrenorului Weiler, jurnaliștii belgieni contactați de ProSport susțin ferm contrariul. Informația este confirmată și de surse ProSport din Austria. În acest caz, negocierea lui Empacher de la București are și un iz de conflict de interese:
Necunoscut publicului român, Anderlecht a introdus o clauză pe care George Becali nu a prezentat-o integral în presă. Pe lângă suma fixă de 7,8 milioane de euro, Steaua va lua încă două milioane de euro doar dacă Anderlecht se va califica de două ori în grupele Champions League în următoarele 5 sezoane, iar Stanciu va juca în peste 60 la sută dintre meciurile de campionat care conduc la calificările respective.
Practic, plata celor două milioane din transferul intermediat de Empacher depinde și de selecția clientului său nerecunoscut, antrenorul Weiler! Pe site-ul agenției Spocs Sports Consultants, unde Empacher este director general, figurează doar jucătorii impresariați: Mohamed Salah, Baba Rahman și Mohamed Elneny. Chiar dacă numele lui Weiler nu este consemnat, în fotbalul mondial există o practică des întâlnită prin care adevărații impresari sunt mascați prin interpuși.
ProSport l-a contactat marți după-amiază pe Empacher pentru a discuta despre transferurile lui Chipciu și Stanciu. Inițial, austriacul a răspuns că va discuta „peste o oră”. Peste o oră, agentul conducea. „Vă sun eu înapoi”, a spus el.
Telefonul său nu a mai venit.
Plătit deși era transferat neregulamentar
Tot marți, pe contul său de Facebook, soția lui Reghecampf a ținut să contreze un jurnalist de la Gazetă, susținând că ea îl impresaria pe Nicolae Stanciu încă din perioada Vaslui și că, împreună cu George Becali și Adrian Porumboiu, a făcut transferul jucătorului la Steaua. Informația este infirmată categoric de agentul Florin Manea, cel care l-a descoperit pe Stanciu în 2011, la Unirea Alba Iulia. Povestea sa începe în satul Craiva, comuna Cricău, din județul Alba. „Am mers la Alba Iulia pentru a discuta transferul lui Himcinschi și l-am remarcat pe Stanciu la un antrenament. Am vorbit cu el, îmi spunea „domnul Florin”. Era un băiat liniștit dintr-o familie care l-a educat frumos, deși nu aveau condiții. Când am mers acasă la el, se încălzeau arzând lemne într-un tuci în mijlocul camerei. Nu aveau gaze, nu aveau canalizare. Frigiderul era ținut să nu se deschidă de o coadă de lopată. I-am dat atunci 5.000 de euro mamei sale să lege casa la toate utilitățile”, a povestit Manea pentru ProSport.
Stanciu a semnat un contract de impresariat cu Manea care i-a găsit rapid un club, FC Vaslui. Jucătorul a fost dus în Moldova cu o mașină condusă de soția vicepreședintelui de la Vaslui, Ioan Danciu. Adrian Porumboiu a plătit 240.000 de euro și l-a legitimat pe jucătorul de 18 ani, deși clubul său avea interdicție la transferuri din partea FIFA pentru neplata unor datorii către fotbalistul Ljubinkovic! Mai mult, susține Ioan Danciu, Stanciu „a fost plătit cu 10.000 de euro pe lună”.
Cum a fost posibil ca Vaslui să plătească un jucător transferat și legitimat neregulamentar?
Adrian Porumboiu are altă părere: „Noi, când am făcut transferul, am făcut un transfer în limita regulilor FIFA sau UEFA, neștiind că ni s-a mai prelungit și că nu avea drept de joc din toamnă, ci din iarnă. S-a făcut un transfer legal, înregistrat la Federație”.
În ciuda acestei declarații, Stanciu nu a jucat niciun minut pentru Vaslui în toamna lui 2011, semn că echipa finanțată de Porumboiu era conștientă de eroarea comisă.
În decembrie 2011, deși avea contract cu Vaslui, Stanciu a semnat surprinzător și cu Dinamo. Florin Manea: „Vaslui avea interdicția la transferuri, Stanciu era neplătit de multe luni, așa că l-am dus la Dinamo. Giovanni Becali, care era prieten cu Borcea, a început să dea telefoane și să îi roage pe cei de la Dinamo să nu-i facă asta lui Porumboiu!”.
Practic, Stanciu era în culpă. Semnase cu două cluburi în același timp și risca o suspendare de 12 până la 16 etape și o amendă. Dinamo a demarat acțiunea la comisiile FRF, însă și-a retras-o la insistențele agentului Ioan Becali. Porumboiu și-a amintit, în direct, la ProSport Live: „Toată lumea s-a gândit că se duce în brațele lui Giovanni. Că s-a dus la Steaua a contat și faptul că era Reghe și, automat, Anamaria n-a scăpat prilejul. Bravo ei, femeie deșteaptă. Când știe să pună mâna pe bărbatul pe care se merită să pui mâna și pe jucătorul pe care se merită să pui mâna, e femeie deșteaptă”.
Agentul Florin Manea povestește altfel transferul la Steaua:
„Eu discutasem deja cu Gigi Becali despre transfer, voia să-i pună clauză de reziliere de 7 milioane. Era martie 2013 și apăruse o ofertă și din Rusia. I-am zis lui Nicușor că el decide și mi-a zis că vrea să mai aștepte. Eu a trebuit să plec în Uruguay, să rezolv o problemă a lui Dinamo și când să plec, eram în avion, m-a sunat Porumboiu. Mi-a zis că are nevoie de bani și că vrea să-l dea la Steaua. I-am spus să aștepte să mă întorc și discutăm. La aterizare, când mi-am deschis telefonul, aveam cinci mesaje disperate de la Stanciu. Ce se întâmplase…Când a auzit că plec în Uruguay, Porumboiu a vorbit cu Gigi care a trimis-o pe Anamaria la Vaslui. L-au luat cu japca pe băiat. Porumboiu l-a înjurat, l-a amenințat că-l distruge. Nicușor s-a pierdut și a acceptat să meargă la Steaua. Nu mai spun că Porumboiu l-a și păcălit pe Stanciu de 60.000 de euro, bani pe care trebuia să-i mai dea pentru că Nicușor jucase în mai mult de 60 la sută dintre meciurile Vasluiului. Banii ăia nu i-a mai văzut Stanciu niciodată! Pierduți au fost”.
Porumboiu neagă sechestrarea lui Stanciu: „Cu mine nu a fost nicio problemă. Greșeala lui mare a fost când a mers la Dinamo”.
Biletul la ordin și condiția pusă de soția lui Reghe
Pe 22 martie 2013, Vaslui, Steaua și Stanciu încheiau un acord de transfer tripartit. Becali îi oferea lui Porumboiu un bilet la ordin care urma să treacă printr-o ipotecă de creanță la firma Access Financial Service – IFN S.A.. Suma exactă era de 3.828.834,80 de lei. La cursul valutar din acea zi, se schimbau 860.644 de euro, cu 160.000 de euro mai mult decât suma pronunțată de Porumboiu și cu 140.000 de euro mai puțin decât cea prezentată public de Becali.
Surprinzător, Porumboiu nu a dorit să păstreze niciun procent din viitoarea vânzare a lui Stanciu. Spre exemplu, cu 20% trecuți atunci în contract, ar fi încasat 1,56 milioane de euro în urma transferului la Anderlecht. „Când a plecat din Vaslui spre București, Porumboiu voia să treacă 20 la sută. La București, n-a mai vrut să treacă nimic”, a povestit Ciprian Damian, fostul administrator al clubului FC Vaslui.
„Trebuie să fii așa de naiv să vinzi un jucător tânăr, de 19 ani, la Steaua, și să nu pui o clauză. Dar acum îmi dau seama că putea să pună și clauză de 40 la sută, că banii îi lua tot statul”, spune Danciu. Răspunsul lui Porumboiu a venit întâi la ProSport Live: „Eram naiv la nai? Dacă puneam o coadă, ce rost mai avea? Clubul era înjunghiat și era și o bombă atomică în club. La vremea aia nu mai era atât de implicat. Eram rupt. S-a făcut acum o tranzacție, bravo Stelei, bravo lui Gigi, bravo lui Nicușor, bravo impresarului! Am vorbit cu Gigi, dă o șampanie când ne vedem. Și asta e tot!”.
Totuși, după emisiune, Porumboiu l-a sunat pe fostul său angajat, Ioan Danciu, și i-a reproșat în termeni duri declarațiile de la ProSport Live!
Citește mai jos continuarea articolului.
Contractul de impresariat dintre Stanciu și Florin Manea a expirat în iulie 2013, după ce jucătorul a venit la Steaua
Înapoi acum la relația profesională dintre Stanciu și Anamaria Prodan Reghecampf, începută – potrivit spuselor intermediarei – încă din perioada Vaslui. „Transferul de la Vaslui s-a făcut în martie 2013. În iulie 2013, eu eram încă impresarul lui Stanciu. Aveam contract, dar termenii la Steaua îi negociase ea. Stanciu avea acum salariu 6.000 de euro, mai puțin decât la Vaslui unde câștiga 10.000. La un moment dat, Nicușor m-a sunat și mi-a cerut niște bani pentru a închiria singur un apartament. Stătea cu Iancu până atunci. I-am dat, apoi am aflat că a semnat cu Anamaria. L-am sunat și i-am zis: „Mă iei la mișto? Îmi ceri bani și tu semnezi cu ea?”. Mi-a returnat, însă, banii. Ulterior mi-a povestit că a semnat cu ea pentru că i-a spus clar: „Dacă vrei să joci la Steaua, semnezi cu mine!”.
Manea confirmă astfel celebra clauză neoficială folosită de familia Reghecampf cu jucătorii din lot și povestită în ultimii ani de mai mulți fotbaliști care au trecut pe la Steaua. Soțul te bagă pe teren dacă accepți să te impresarieze soția.
La 3 ani și ceva după „trădarea” lui Stanciu, Florin Manea nu are resentimente. Păstrează în continuare contactul cu jucătorul și spune că Anderlecht „este pasul potrivit pentru el. Un transfer în Anglia ar fi fost riscant”.
Porumboiu confirmă relația dintre fostul impresar și fotbalist: „Florin (n.red. – Manea) a fost ca un părinte pentru Nicușor. Singurul care ar merita ceva din transferul ăsta ar fi el”.
În ultimii cinci ani, transferurile lui Stanciu însumează 8,9 milioane de euro, dar valoarea poate crește la 10,9 milioane dacă Rene Weiler, antrenorul impresariat de partenerul de conjunctură al Anamariei Prodan Reghecampf, îl va folosi pe Stanciu în 60% din meciuri, iar Anderlecht se va califica în grupele Ligii.
Anumite practici din fotbal nu se opresc în vama Nădlac.
Impresarul care l-a adus pe Stanciu la Anderlecht alături de antrenorul belgienilor, cel care îi este și client
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER