Data de 24 februarie reprezintă o zi istorică pentru echipa de fotbal Steaua București, întrucât la această dată și-a trecut în palmares Supercupa Europei, după ce a învins formația Dinamo Kiev, reprezentanta Uniunii Sovietice la acea vreme, scor 1-0.
Reușita roș-albaștrilor i-a aparținut lui Gheorghe Hagi, care a înscris în minutul 44, din lovitură liberă.
Cu un an înainte, la 7 mai 1986, Steaua București câștiga Cupa Campionilor Europeni în fața spaniolilor de la FC Barcelona, după 0-0 la finele celor 120 de minute și 2-0 la loviturile de departajare, într-o partidă jucată la Sevilla.
A fost meciul de debut la Steaua pentru Gică Hagi. Venit de la Sportul Studențesc, acesta a reușit cele mai multe goluri ăn Ghencea, 76 în doar 97 meciuri în perioada 1987-1990, apoi la Galatasaray (59 de goluri), Sportul Studenţesc (58 de goluri), Farul Constanţa (18 goluri), Real Madrid (16 goluri), Brescia (14 goluri) şi FC Barcelona (7 goluri).
Antrenorul Anghel Iordănescu a folosit, la acea vreme, următoarea echipă la Monte Carlo: Stîngaciu – Iovan (c), Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan, Boloni, T. Stoica, Hagi (Balint 84′) – Lăcătuș (Majearu 89′), Pițurcă. Duckadam era accidentat, nejucând nici finala Cupei Intercontinentale, doi ani mai devreme, locul său fiind luat de Dumitru Stângaciu.
De cealaltă parte, celebrul Valeri Lobanovski a utilizat formula: Chanov – Demyanenko (c), Rats, Kuznetsov, Baltacha – Bal, Yakovenko, Yevtushenko, Zavarov (Morozov 77′) – Belanov (Mikhailichenko 50′), Blokhin.
2⃣ Pe 24 februarie 1987, golul lui Hagi, care era la primul meci pentru STEAUA, contra lui Dinamo Kiev le-a adus roş-albaştrilor cel de-al doilea trofeu european, după Cupa Campionilor în ’86, Supercupa Europei. _______________#top20meciurimemorabile#spiritdeluptă pic.twitter.com/aXg6p9f6s6 — AS 1947 (@as_steaua1947) July 20, 2019
2⃣ Pe 24 februarie 1987, golul lui Hagi, care era la primul meci pentru STEAUA, contra lui Dinamo Kiev le-a adus roş-albaştrilor cel de-al doilea trofeu european, după Cupa Campionilor în ’86, Supercupa Europei. _______________#top20meciurimemorabile#spiritdeluptă pic.twitter.com/aXg6p9f6s6
— AS 1947 (@as_steaua1947) July 20, 2019
Ştefan Kovacs este primul tehnician român care a câştigat Supercupa Europei, chiar în 1972, la ediţia inaugurală. Cunoscutul antrenor se afla pe banca lui Ajax, care a învins în dublă manşă pe Glasgow Rangers, 3-1 şi 3-2.
Al doilea tehnician care a câştigat trofeul a fost Anghel Iordănescu. Pe 24 februarie 1987, la mai puţin de un an de la numire, Iordănescu îşi trecea în palmares trofeul cu formația din Ghencea, fiind singura cupă de acest fel câştigată vreodată de o echipă din România.
Ultimul tehnician român care a pus mâna pe Supercupa Europei a fost Mircea Lucescu. În anul 2000, la primul său meci oficial pe banca lui Galatasaray, „Il Luce”, care îi avea pe teren pe Hagi şi pe Gică Popescu, învingea cu 2-1 pe Real Madrid, după prelungiri. Golurile turcilor au fost marcate de Jardel, din penalty, în minutul 41, pentru 1-0 şi în minutul 103, în prelungiri, după ce Raul egalase, în minutul 79, pentru madrileni. Pe banca madrilenilor se afla Vicente Del Bosque.
Scoţianul Sir Alex Ferguson este considerat cel mai bun antrenor din istorie de revista britanică FourFourTwo, care a alcătuit un clasament al celor mai buni 100 de manageri din toate timpurile, în care se află şi trei români, Ştefan Kovacs, Emeric Ienei şi Mircea Lucescu. Ferguson este urmat în ierarhie de doi olandezi, Rinus Michels şi Johan Cruyff.
Ştefan Kovacs, care a cucerit două Cupe ale Campionilor Europeni cu Ajax, se află pe locul 62, iar Emeric Ienei, câştigător al CCE cu Steaua în 1986, ocupă poziţia a 63-a, în timp ce Mircea Lucescu, câştigător al Cupei UEFA cu Şahtior Doneţk şi al Supercupei Europei cu Galatasaray, este plasat pe 87.
Un amănunt interesant: in aceeasi zi, dar în 2005, roș-albaștrii eliminau Valencia, deținătoarea Cupei UEFA, după loviturile de departajare, în „șaisprezecimile” aceleiasi competiții.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER