35 de ani de la o performanță incredibilă: Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni! 7 mai 1986, dată de referință pentru fotbalul românesc

La 7 mai 1986, Steaua Bucureşti cucerea Cupa Campionilor Europeni, aflată atunci la a 31-a ediţie, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla (Spania), după ce învingea în finală pe FC Barcelona, cu scorul de 2-0, în urma loviturilor de departajare.

Succesul de la Sevilla reprezintă cea mai mare performanță a fotbalului românesc de până acum și pare greu de crezut că va fi egalată vreodată.

Ziua de 7 mai era una dintre zilele dedicate pregătirii măreţei aniversări a 65 de ani de existenţă a Partidului Comunist Român, înfiinţat pe 8 mai 1921.

35 de ani de la o performanță incredibilă: Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni! 7 mai 1986, dată de referință pentru fotbalul românesc

30 de echipe au luat startul în Cupa Campionilor Europeni 1985-1986. 28 au jucat în primul tur, iar în al doilea au intrat în competiție și Anderlecht Bruxelles (Belgia), calificată direct prin excluderea campioanei Angliei, Everton, și câștigătoarea ediției precedente a CCE, Juventus Torino (Italia)

Până la finala de la Sevilla, Steaua a jucat patru meciuri: cu danezii de la Vejle Boldklub, cu maghiarii de la Honved Budapesta, cu finlandezii de la FC Kuusysi Lahti și cu belgienii de la Anderlecht.

Pe cealaltă parte de tablou, Barcelona a avut adversari mai puternici: Sparta Praga, FC Porto, Juventus și IFK Goteborg.

Cel mai bun de la catalani, germanul Bernd Schuster

Echipa spaniolă revenise după o absenţă de 11 ani în competiţie europeană, fiind extrem de motivată să obţină trofeul european major. Potrivit site-ului www.europeancuphistory.com, sub conducerea celebrului antrenor englez Terry Venables, cu temperamentalul playmaker german Bernd Schuster, cu eficentul Julio Carrasco „pe aripă” şi scoţianul Steve Archibald în faţă, FC Barcelona era una dintre favoritele câştigării CCE, ediţia 1985-1986.

Pe un stadion arhiplin, suporterii catalani, veniţi cu zecile de mii de la Barcelona, au creat pe întreaga durată a meciului o atmosferă incendiară. Steaua Bucureşti a fost susţinută de un grup de vreo 1.200 de suporteri.

Înainte de meci, oficialii Stelei au fost înştiinţaţi de UEFA că jucătorii români nu pot evolua în echipamentul tradiţional, roşu şi albastru, acestea fiind, de altfel, şi culorile folosite de FC Barcelona. Într-un final, s-a ales culoarea albă, neobişnuită pentru jucători şi suporterii stelişti.

7 mai 1986, finala Cupei Campionilor de la Sevilla

Steaua – F.C. Barcelona 2-0 

Stadion: „Sanchez Pizjuan” din Sevilla Spectatori – circa 70.000. Șuturi: 15-18 (pe poartă: 2-5). Cornere: 1-9.

Au marcat penaltyurile: LĂCĂTUȘ și BALINT.

STEAUA (antrenori: Em. Jenei și A. Iordănescu): DUCKADAM – IOVAN, BUMBESCU, BELODEDICI, BĂRBULESCU – BĂLAN (min. 73 IORDĂNESCU), BALINT, BÖLÖNI, MAJEARU – LĂCĂTUȘ, PIȚURCĂ (min. 112 RADU II).

F.C. BARCELONA (antrenori: T. Venables și A. Harris): URRUTI – GERARDO, MIGUELLI, ALESANCO, J. ALBERTO – VICTOR, SCHUSTER (min. 84 MORATALLA), MARCOS, PEDRAZZA – ARCHIBALD (min. 111 Alonso), CARRASCO.

A arbitrat Michel Vautrot; la linie: A. Delmer și M. Girard (toți din Franța). Cartonașe galbene: CARRASCO, DUCADAM, J. ALBERTO, LĂCĂTUȘ, BÖLÖNI, BUMBESCU.

Loviturile de departajare de la 11 metri: 0-0 Majearu (ratare), 0-0 Alexanko (ratare), 0-0 Boloni (ratare), 0-0 Pedraza (ratare), 1-0 (gol), Lăcătuş, 1-0 Alonso (ratare), 2-0 (gol) Balint, 2-0 Marcos (ratare).

Ce recorduri s-au doborât de Duckadam și Iordănescu?

Meciul a înregistrat şi două recorduri la acea dată, ambele în dreptul echipei Steaua: cele patru penalty-uri apărate l-au inclus pe Helmuth Duckadam în Cartea Recordurilor; Anghel Iordănescu este singurul din Europa care într-un singur meci a câştigat Cupa Campionilor Europeni în dublă ipostază, jucător şi antrenor.

În presa din ţară, victoria Stelei a fost pusă în umbra politicului, în luna şi în anul în care Partidul Comunist Român împlinea 65 de ani de existenţă.

„Sportul”, unicul cotidian sportiv românesc de la acea vreme, deşi a scos peste 300.000 de exemplare, nu a dedicat numărul eroilor de la Sevilla, ci partidului. Aveți mai jos ziarul de dinainte partidei (foto facsimil).

În subsolul primei pagini un titlul mare anunţa doar că „Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni„, făcând trimitere la paginile a patra şi ultima, unde se găseau comentariile corespondenţilor Ioan Chirilă şi Mircea Ionescu.

Celelalte ziare au scris şi ele despre performanţa Stelei, dar în articole mai mici şi doar în spaţiile unde a mai rămas loc liber.

Publicat: 07 05. 2021, 07:15
Actualizat: 07 05. 2021, 10:56