97 de ani de istorie! Sărbătoare în Giulești la miezul nopții. Fanii au venit pe stadionul aflat în construcție unde au afișat un banner și au aprins torțe | VIDEO

Fanii rapidiști din Peluza Nord au fost azi-noapte pe arena Giulești, aflată în construcție, unde au afișat un banner pe care se putea citi “Visul unei nopti de vară în a 97-a gară”, aluzie la faptul că gruparea alb-vișinie se afla în fața unui moment istoric: pe 25 iunie 1923 s-a înființat acest club.

Ionuț Lupescu ajută Rapid să-și facă muzeu la noul stadion. Fostul internațional a donat o parte din amintirile tatălui său, Nicolae Lupescu, către clubul din Giulești | VIDEO

S-au aprins torțe și s-au intonat cântece din repertoriul galeriei. Unii dintre fani au urcat în tribune, alții au rămas pe gazon. Antrenorul Dan Alexa a fost prezent și el, dar a urmărit show-ul de pe teren, aplaudând și scandând alături de suporteri.

Rapid s-a înființat pe 25 iunie 1923. Acum e moment de sărbătoare

Stadionul Steaua este cel mai avansat în privința construcției, apoi urmează Stadionul Arcul de Triumf. Progrese mari se fac și la Stadionul Giulești, în timp ce la noul Stadion Dinamo nici măcar n-au început lucrările. La EURO 2021, România va găzdui patru meciuri pe Arena Națională, trei din Grupa C și o optime de finală.

Prima echipă românească în finala unei cupe europene

Clubul Sportiv Rapid s-a înființat la data de 25 iunie 1923, când într-o încăpere a școlii primare din cartierul bucureștean Grivița a avut loc o întrunire ad-hoc. Mai mulți muncitori de la Atelierele Grivița, alături de jucători ai echipei de fotbal Excelsior, au semnat actul constitutiv al unei instituții sportive veche astăzi de fix 97 de ani. Numele de botez inițial fost Asociația Culturală și Sportivă CFR, iar primele secții pe care s-a pus accent au fost fotbal, atletism, lupte și haltere.

În cei 97 de ani de istorie, clubul și-a schimbat numele de zece ori. În 1923, la înființare, a purtat numele de Asociația culturală și sportivă Căile Ferate Române București, iar în 1937 s-a numit Rapid București, modelul fiind preluat de la Rapid Viena. În 1945, odată cu preluarea puterii de către comuniști, Rapid devine CFR București, iar din 1950 după ce campionatul se juca după model sovietic se transformă în Locomotiva Grivița Roșie București.

Din 1958, clubul revine la numele de Rapid București, iar din 1994 se numește UFC Rapid București. În 2001 denumirea se schimbă din nu în AFC Rapid, cinci ani mai tâziu, urmând să se numească FC Rapid. În 2017, odată cu reinventarea clubului se numește AS Academia Rapid, iar acum a revenit la denumirea de FC Rapid București.

Rapid este prima echipă din România care a reușit să se califice în finala unei cupe europene. Rapid trebuia să dispute finala Cupei Europei Centrale în compania formaței ungare Ferencváros, însă meciul nu s-a mai disputat ca urmare a izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.

Publicat: 25 06. 2020, 07:13
Actualizat: 25 06. 2020, 08:23