A lăsat Portugalia pentru fotbalul românesc! „Vreau titlul!” Dezvăluiri fabuloase despre prietenul Cristiano Ronaldo și despre vărul său Nani: „Era singurul care făcea asta” | EXCLUSIV
ProSport a stat de vorbă cu noul antrenor al echipei feminine de fotbal Carmen București, Amaro Lima de Barros Fabio Ivan. Fabio Barros este portughez, are 38 de ani și a venit împreună cu staff-ul său la nou-promovata din Capitală pentru a câștiga campionatul.
Patronul lui Carmen București este Ovidiu Onosă și a adus mai multe jucătoare importante la echipă, dar și un antrenor cu nume, așa cum este Fabio Barros. În interviul realizat de ProSport cu tehnicianul portughez acesta a vorbit despre relația pe care o are cu fotbaliști precum Quaresma, Cristiano Ronaldo, dar a discutat și de relația de rudenie dintre el și celebrul Nani.
„Vă mulțumim că susțineți fotbalul feminin prin realizarea acestui interviu”, au fost primele cuvinte ale lui Fabio Barros înainte de a începe interviul, fiind convins că doar cu ajutorul presei poate crește fotbalul feminin din România.
„Vreau să câștigăm campionatul”
– Salut, Fabio! Cum ai ajuns în România? Și cum te simți în țara noastră?
– Salut, îmi face plăcere să vorbesc cu tine. În acest moment îmi place România. Oamenii din jur ne tratează frumos pe mine și pe staff-ul meu. Nu am avut suficient timp să cunoaștem țara mai bine, dar totul este bine până acum. Am ajuns în România după ce unul dintre prietenii mei din SUA m-a pus în contact cu un agent care era apropiat de proprietarul clubului Carmen București. M-a recomandat pentru acest proiect și iată-mă aici. A fost dragoste la prima vedere.
– Ce planuri ai cu Carmen București? Care sunt obiectivele tale?
– În primul rând, încercăm să creăm o bază pentru ca acest club să devină unul puternic în România, de unde naționalele să poată lua jucătoare. Dacă totul merge cum trebuie, avem mari șanse să ne luptăm pentru titlul de campioni. Sperăm ca totul să meargă conform planului.
– Ai antrenat de-a lungul carierei doar echipe de fotbal feminin. De ce nu ai condus și cluburi masculine?
– De fapt, am antrenat o echipă de colegiu masculină timp de două sezoane. La fete cred totuși că există dorința de a învăța zi de zi. Asta a făcut ca pasiunea lor legată de fotbal să se conecteze cu dorința mea de a antrena astfel de jucătoare.
– Care ar fi diferența dintre o echipă de fete și una de băieți?
– Sacrificiul și smerenia! Femeile fac totul pentru joc și pentru echipă, indiferent de obstacole sau chiar dacă trebuie să se antreneze până la miezul nopții, în timp ce la băieți toate cluburile încearcă să-l găsească pe următorul Ronaldo sau Messi. Fetele au o mare pasiune pentru acest sport.
Comparația dintre viața din SUA și cea din România!
– Ai fost la Maritimo, la Boavista, dar ai antrenat și în Statele Unite ale Americii. Unde te-ai simțit cel mai bine?
– Sunt scenarii complet diferite. De când am început în SUA, unde fotbalul feminin e numărul 1 în lume în ultimii 20 de ani, am învățat multe, fiind în prejma celor mai bune jucătoare de fotbal. Boavista mi-a arătat de ce îmi place acest sport, fiind un club cu o istorie uimitoare și cu suporteri pe măsură. În același timp, Maritimo mi-a deschis ușa spre Europa și mi-a oferit baza pentru a face față la nivel european.
– Poți face o comparație în câteva cuvinte între viața din SUA și cea din România. Ce te-a surprins cel mai mult la țara noastră?
– Am locuit în principalele orașe din SUA. NY, Boston, Washington DC, Baltimore, Miami Orlando. Totul se întâmplă super rapid acolo. În România în schimb vezi oamenii mult mai calmi. Dar ceea ce m-a surprins cel mai mult în România au fost prețurile din supermarketuri (n.r. – râde).
Fabulosul Ronaldo! „Să vă spun ce făcea în weekend”
– Să ne întoarcem la vremea când jucai fotbal. Ai fost la Sporting Lisabona. Cum a fost să fii în prejma unor jucători legendari? Cu ce fotbaliști celebri te-ai antrenat?
– Portugalia este o țară cu adevărat mică, așa că fiecare generație de jucători apucă să se pregătească cu viitoarele staruri din fotbalul mondial. Am avut norocul să cresc alături de Ricardo Quaresma, Joao Pereira, Miguel Garcia și Jose Fonte. Am jucat și cu Semedo care a fost aici în România la CFR Cluj și FCSB. Și Carlos Fernandes a fost la FCSB.
– Ești în relații foarte bune cu nume mari din fotbalul mondial precum Quaresma, Ladislau Boloni, Cristiano Ronaldo. Descrie-i în câteva cuvinte.
– Quaresma e un magician pe terenul de joc, dar și în afara lui e un personaj deosebit. Boloni a fost antrenorul primei echipe de la Sporting Lisabona, un domn precum Quaresma și omul care l-a lansat pe Ronaldo. Îi urez tot binele din lume. Despre Ronaldo pot spune că pentru el totul e o competiție. Îmi amintesc că la Sporting Academy toată lumea mergea acasă în weekend și Ronaldo rămânea la academie pentru că este originar de pe Insula Madeira și nu se putea întoarce de fiecare dată. Așa că a găsit o modalitate de a concura cu ceilalți sportivi din alte discipline de la academie, cum ar fi ping-pong. Se antrena cu ei și încerca să fie cel mai bun și acolo. Era singurul care făcea asta.
Nani, vărul celebru din familia lui Fabio Barros!
– Știu că ai și un verișor faimos, este vorba despre Nani. Cum e să fii vărul unui astfel de fotbalist?
– Nani a luptat pentru tot ce are, de aceea este acolo unde e. E un fotbalist de geniu, dar și un muncitor desăvârșit. Și un familist convins. Întotdeauna se asigură că toți cei din familie sunt în regulă.
– În 2016 ai sărbătorit titlul european pe gazon alături de naționala Portugaliei. Ce sentimente ai trăit atunci, fiind alături de cei mai mari fotbaliști ai Europei la acea vreme?
– Să nu vorbim prea mult despre asta, ca să nu lăcrimez. M-am simțit de parcă eram unul dintre ei. Asta a fost generația mea de jucători, cu mulți dintre ei am crescut sau i-am întâlnit ca adversari pe terenul de fotbal. De aceea m-am simțit ca unul care a reușit să câștige ceva pentru Portugalia. Au încercat și alte generații să câștige un asemenea trofeu, dar n-au reușit. De exemplu generația lui Figo și Rui Costa sau chiar Eusebio.
– În încheiere, transmite-le un mesaj jucătoarelor de fotbal din străinătate pentru a le convinge că la Carmen e mediul potrivit pentru performanță și pentru un eventual transfer.
– Cred în acest proiect și în jucătoarele de aici. Cred că pe termen scurt Carmen va arăta de ce ar trebui să vină jucătoarele aici. Nu vor crede dacă le spun aici în interviu, dar dacă vor urmări această echipă, cu siguranță, vor vedea singure de ce ar putea veni aici.
Carmen București a debutat în noul sezon din Liga 1 în fotbalul feminin cu o victorie, 5-1 cu ACS Banat Girls. Partida s-a disputat pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, arenă pe care bucureștencele își dispută meciurile considerate pe teren propriu.