A murit fotbalistul care s-a antrenat pe furiș, deși era interzis, chiar în ziua în care a fost înmormântat Gheorghe Gheorghiu Dej! 3 povești fabuloase cu simbolul Bacăului din anii 60. SPECIAL

Nicolae Vătafu, unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști ai echipei de fotbal FC Bacău din anii 60, a murit vineri la vârsta de 85 de ani.

Venit în în 1958, de la Brașov, Nicu Vătafu, născut la Slobozia, a evoluat pentru echipa din urbea lui Bacovia timp de 16 ani, după care a fost antrenor aproape 15 ani.

Nicu Vătafu s-a antrenat, pe furiș, pe 24 martie 1965, ziua în care a fost înmormântat Gheorghe Gheorghiu Dej

Acesta a jucat într-o perioadă excelentă pentru fotbalul băcăuan. Atunci s-a scris istoria celei d-a doua calificări a unei echipe românești în sferturile de finală ale unei competiții intercluburi europene, prima fiind Petrolul în 1963 cu Ferencvaros.

Trecuse ediția 1968–69 când echipa s-a clasat pe locul 5 și s-a calificat la Cupa Orașelor Târgurilor, precursorul Cupei UEFA și UEFA Europa League.

În toamna anului 1969 când Dinamo Bacău (denumirea sub care a activat mulți ani) participa, pentru prima oară, într-o întrecere continentală: „Cupa Orașelor Târguri” (cea care va deveni curând „Cupa UEFA”, iar în prezent „UEFA Europa League”).

Echipa a ajuns în sferturi de finală, după eliminarea echipelor FC Floriana (Malta), FK Dolp (Norvegia) și Kilmarnock FC (Scoția), fiind învinsă de Arsenal cu scorurile de 2-0 și 7-1.

1. Deplasarea din Norvegia. A postit la micul dejun în loc de prânz.

„E binecunoscută povestea din Norvegia, când reprezentantul FRF, Ion Alexandrescu, ne-a sfătuit ca, având în vedere prețurile foarte piperate de la hotel, să mâncăm mai puțin. Iar când i-am spus că am postit la micul dejun, dar, răzbiți de foame, ne-am revanșat la prânz, înfulecând totul, nea’ Ion s-a luat cu mâinile de cap: „Păi la micul dejun trebuia să băgați în voi ca lumea, că ăla era inclus în prețul cazării, nu la prânz, care-i contra-cost”.

O poveste mai puțin cunoscută? Hm, poate cea de la dubla cu maltezii de la Floriana, din primul tur.

Cele două cluburi au optat pentru reciprocitate în privința suportării cheltuielilor. Îmi amintesc că la returul din Malta, la masă, fiind întrebați ce preferăm, sucuri sau apă minerală, noi am optat pentru apă, iar gazdele se bucurau de mama focului pentru că la ei sucul era la un sfert din prețul apei. La noi, era invers, iar în tur, la Bacău, ei comandaseră doar apă, spre bucuria conducătorilor noștri”, a povestit Nicolae Vătafu.

2. Antrenament în zi de doliu național când a decedat Gheorghe Gheorghiu Dej

„Când a murit Gheorghiu-Dej, ca să dau un exemplu, s-a decretat doliu național, fiind interzise orice fel de manifestări artistice, sportive și culturale. Pentru a nu pierde ritmul pregătirilor, ne antrenam în zorii zilei, aproape pe întuneric. El a murit pe 19 martie, cinci zile mai tâziu a fost înmormîntarea.

Toate cele trei mese le serveam la o cantină din Piața Florescu. Aveam indemnizație de efort în funcție de locul ocupat în clasament: 2000 de lei pentru locurile 1-4, 1700 pentru 5-8 și 1200 pentru restul. Lunea, a doua zi după meci, eram nelipsiți de la Baia Comunală, pentru abur.

Mai mergeam la un film, mai era câte un rummy și, de ce să nu o spunem, și câte un șpriț, dar, pentru majoritatea dintre noi, cu măsură. Eu, personal, am dus o viață echilibrată”, a recunoscut fostul fotbalist.

3. Adus la Bacău de temutul ministru de interne Alexandru Drăghici

„Eram la Odessa, într-un turneu la care mai participa și Dinamo București. Și cum erau întotdeauna bine informați, cei de la Dinamo București ne-au spus că, având în vedere că Universitatea Cluj a revenit în A și, că, de data aceasta, fără echipă în primă divizie a rămas Bacăul, unde Dinamo din localitate tocmai picase în B, noi vom fi mutați în Moldova. Eu eram un copil, de-abia împlinisem 18 ani, și nu puteam face mutre.

Cei mai vechi din echipă, însă, s-au burzuluit la revenirea în țară, când, de la aeroportul Băneasa am fost conduși direct la Dinamo central: „Ce, dom’le, să dăm Clujul pe Bacău? Ia mai lăsați-ne în pace!”

Da’ ce, era după ei? Ordinul era ordin. Și venea tocmai de la ministrul de interne, Alexandru Drăghici, care era și deputat de Bacău.

„Rebelilor” li s-a spus clar: „Voi sunteți subofițeri. Nu executați ordinul? Poftiți în dubă și la garnizoană cu voi”. Săracii Drăgoi, Costică Rădulescu și toți ceilalți care s-au găsit să se opună. La 5 dimineața li se lua patul și erau scoși la instrucție până la ora 12.00.

Urma masa de prânz, după care, până la șase seara, alte patru ore de instrucție. Erau morți. După zece zile ne-am trezit cu ei la Piatra Neamț, unde ne aflam în cantonament cu noua noastră echipă, Dinamo Bacău”, și-a amintit Vătafu pentru publicația „Deșteptarea” din Bacău.

  • Nicu Vătafu a fost înmormântat azi 19 noiembrie la Moinești și nu la Bacău, orașul unde s-a stabilit în urmă cu 66 de ani.

Foto: Deșteptarea din Bacău / Dan Sion

Publicat: 19 11. 2024, 12:13
Actualizat: 19 11. 2024, 12:15