UPDATE: Mircea Sandu a eplicat mecanismul prin care a ajuns să facă afaceri cu FRF: „În 1991 sau 1992 am făcut o societate cu Albu și Chițu, Carpatin, și am privatizat hotelul de la Câmpina. Nu aveam acest drept cumva? Aveam, pentru că FRF e o societate de drept privat și nu-mi interzicea nimeni să fiu implicat. Puteam fi acționar și administrator, eram patru acționari cu câte 25% acolo. Prin 1992-1993, a venit Gigi Fodoreanu, care era om de turism, și am făcut o societate de turism. Am colaborat fără probleme cu federația. S-au făcut serviciile, s-au plătit serviciile și cu asta, basta! Avioanele pentru echipa națională au fost închiriate fie de la Tarom, fie de la Armată. Sunt acte, facturi, plățile din contul federației…Care e problema!?”, s-a apărat fostul șef al federației, luni seară, la Digi Sport.
Lupescu, unul dintre candidații la alegerile care vor avea loc pe 18 aprilie pentru președinția FRF, a ocupat funcția de director general în cadrul forului între 2005 și 2011, perioadă în care președinte era Mircea Sandu. Actulalul șef de la „Casa Fotbalului” îi acuză acum pe cei doi că au folosit firme deținute de Sandu pentru a spăla bani. Într-un text cu titlul „Episodul 1 – Învățăturile Nașului pentru Ionuț Lupescu”, Răzvan Burleanu pretinde că FRF a făcut plăți de aproape un milion de euro către acele firme.
„Înainte de 2005, pe toată perioada în care Ionuț Lupescu a fost Director General FRF, dar și după 2011, a fost racordată la FRF o firmă care a prestat multiple servicii către FRF. Este vorba de VISIT SRL. Facturile sunt formulate vag, de tipul «servicii cazare» sau «bilete avion», fără informații punctuale, fără cantități, dar cu toate acestea erau acceptate la plată. Cum să nu fi fost dacă acționarii VISIT SRL erau chiar președintele Mircea Sandu și fiul său, Dan Mircea Sandu? Cum să nu fi fost când firma lui Mircea Sandu factura fix biletele de avion pentru… președintele Mircea Sandu. Alături de ei, Marian Albu, trezorierul FRF, și fiul său, Adrian Albu. Unde mai pui că la VISIT SRL lucra și nepoata Nașului, Andreea Sandu?
VISIT SRL, cu Albu senior și junior acționari, avea contracte cu FRF. Avea și cu Loteria Română, unde Albu junior era director de marketing. FRF avea fondurile la Banca Internațională a Religiilor. Unde, trezorier, era Albu senior. Ce lume mică, nu-i așa?”, a notat Răzvan Burleanu, pe blogul său.
Burleanu aduce în discuție și firma Carpatin: „Ca să completeze tabloul «turistic», Mircea Sandu și Marian Albu dețineau, alături de Ștefan Chițu, membru al Comitetului Executiv FRF la acea vreme, complexul hotelier Muntenia din Câmpina, prin firma Carpatin la care erau acționari. Loturile naționale, în special cele de fotbal feminin, nu au avut cum să rateze acest hotel, la fel cum multe alte evenimente federale trebuiau găzduite musai la Câmpina. Cine își imaginează că exista vreun beneficiu la nivel de reduceri e naiv… Prețurile erau mult peste cele ale pieței la acel moment!”.
O altă firmă menționată de Răzvan Burleanu este Millenium, unde acționari erau fiica lui Mircea Sandu, Raluca, și soțul ei Ziv Tetelman. „Cea mai prolifică firmă în raport cu FRF din categoria acestor companii născute să sifoneze banii fotbalului spre buzunarele Nașului și ale privilegiaților se leagă de numele Milenium. Fie că vorbim de Milenium Clading, Milenium Clima sau Milenium Food & Beverages, la nivelul acționariatului îi găsim pe Raluca Sandu, pe Ziv Tetelman (soțul său), sau pe ambii”, scrie Burleanu.
„Dar cum întorcea Nașu banii acasă prin complexul Millenium? 1. Prin servicii de catering și restaurant facturate de FRF, inclusiv la meciurile echipei naționale, la prețuri uneori triple față de costurile de astăzi. 2. Prin servicii de proiectare, cum a fost cazul la Centrul de Fotbal Buftea. 3. Prin servicii de execuție, după ce o altă firmă din grup finaliza serviciile de proiectare.
Dacă la proiectare sau execuții se mai oboseau să descrie, sumar, pe factură, serviciul oferit, la nivel de catering era suficient „servicii restaurant” sau „organizare eveniment”. Facturile erau oricum aprobate imediat, deși nu există un contract iar facturile nu precizau prețurile!”, a adăugat Burleanu.
Răzvan Burleanu a publicat și două grafice care arată cifrele de afaceri ale firmelor respective, în perioada în care Lupescu și Sandu au lucrat la FRF. Conform graficelor, acele firme au încasat cei mai mulți bani în 2008, când România a participat la Campionatul European.
În final, Burleanu îi adresează trei întrebări lui Ionuț Lupescu:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER