Abandonați de părinți și de FRF! Naționala homeless-ilor, luată în batjocură de Federație

Campioană mondială în 2012, naționala României formată din tineri cu probleme sociale nu are tricouri pentru a participa la Europene. Vinovat este considerat magazinerul FRF, nimeni altul decât tatăl lui Alexandru Deaconu și finul lui Mircea Sandu

Deși competițiile sunt sponsorizate de UEFA, Federația îi tratează pe tinerii cu probleme sociale ca pe niște „boschetari”

Undeva, în nordul Timișoarei, pe un teren sintetic din cartierul Torontalului, opt tineri și antrenorul lor transpiră sub soarele arzător de iunie, la fel cum au făcut-o în ultimii 5 ani, când cu mâinile lor au construit suprafața pe care acum joacă fotbal. Peste două zile, vor pleca cu două mașini spre Munchen, unde marți, 25 iunie, începe European Homeless Cup, un campionat european destinat tinerilor cu probleme sociale.

Cei 8 bănățeni vor reprezenta România, însă cei 800 de euro necesari pentru deplasare sunt obținuți cu greu de antrenorul Mihai Rosus, a cărui fundație se ocupă de 15 ani de tinerii abandonați de părinți sau loviți de patima alcoolului și drogurilor. Naționala persoanelor fără adăpost, câștigătoare a Mondialului de anul trecut din Mexic, mai are o problemă. Marți, la festivitatea de deschidere, va defila în tricouri de stradă, deși celelalte participante vor fi echipate de federațiile din țările lor, așa cum se obișnuiește la aceste competiții sponsorizate de UEFA. „FRF nu ne-a ajutat anul acesta cu nimic. Din 2008, de când participăm, am avut numai probleme. Mereu am rugat federația să ne ajute, însă mereu magazinerul Gelu Deaconu ne-a dat numai echipamente XXL, de parcă eram bucătari”.

2008
Naționala Homeless a mers la Mondialul din Australia. Mihai Rosus: „Mircea Sandu ne-a trimis la Lupescu, Lupescu la Prodan, iar Gelu Deaconu ne-a dat tricouri uriașe. Ne-a spus că altele nu mai are. Până la urmă, la intervenția lui Lupescu, am ajuns la firma Adidas care ne-a schimbat tricourile”.
2009
Tot Rosus povestește: „Am mers în Italia la Mondiale și am ajuns din nou la magazie, unde povestea s-a repetat. I-am zis să ne ajute că-l va ajuta și pe el Dumnezeu. Mi-a zis că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții”.
2010
Înainte de plecarea în Brazilia, Mihai Rosus a cumpărat un pachet de cafea și a ajuns la același Gelu Deaconu, tatăl șefului CCA, Alexandru Deaconu, și în același timp finul lui Mircea Sandu: „Când m-a văzut, m-a luat din prima cu «băi, boschetarule!» Din aurolaci nu ne-a scos. Ne-a înjurat, își băga, își scoatea. M-am dus cu copiii, să vadă că nu poartă XXL, dar ne-a dat tot tricouri mari. Am fost șocat de cum vorbea cu Prodan, care era cu noi. Îi spunea «băi, bețivule!», îl înjura. Când am plecat de acolo, m-am pus pe o bordură și am plâns, nu m-am simțit niciodată atât de jignit”.
2011
Naționala a mers în Franța, dar a trecut tot prin mâna lui Deaconu, via Adrian Pigulea, angajatul FRF. „Am primit tot echipamente mari. Pigulea ne-a zis că ala de la magazie nu vrea să le schimbe”
2012
Naționala a câștigat Mondialul din Mexic, dar a primit tot mărimi mari de la magaziner. „După turneu, am trimis o scrisoare la UEFA, care sponsorizează competițiile de homeless, iar ei mi-au răspuns că Adrian Pigulea e reprezentantul FRF pe probleme sociale. Pigulea nu se spusese asta, a trebuit să aflăm de la UEFA”.
2013
În mai, Mihai Rosus a discutat din nou cu Adrian Pigulea. „Ne-a promis nu unul, ci două rânduri de echipament, mingi și ghete. Ulterior, n-a mai răspuns și, într-un final, m-a anunțat că FRF nu ne mai poate ajuta”.
Pus în fața refuzului angajaților lui Mircea Sandu, antrenorul campioanei mondiale de anul trecut anunță că, la acest prim Campionat European, naționala României va juca în tricouri albe, pe care va fi inscripționat cu un marker: „Rușine, FRF!”.  Spune Mihai Rosus: „După rezultatele penibile ale naționalelor de juniori și tineret, Mircea Sandu a zis că e o rușine că băieții aceia poartă tricoul României. Îl rog eu să ni le dea nouă, nu o să facem de râs pe nimeni”.

La competițiile rezervate tinerilor cu probleme sociale, se joacă în sistem 3 plus portar pe un teren de 22 de metri lungime și 16 lățime. Un fotbalist care a participat la o ediție de Campionat Mondial nu mai are dreptul să participe și anul următor.

UEFA asigură costurile de cazare și masă ale echipelor participante la competițiile pentru tineri cu probleme sociale. Între 10 și 19 august, la Poznan, în Polonia, are loc Campionatul Mondial la care participă 67 de țări

„Am vorbit abia acum pentru că am ajuns la capătul răbdării Ce am pățit cu FRF este culmea nesimțirii”, Mihai Rosus, antrenor România Homeless

„Am jucat un amical cu Ungaria acum două săptămâni și am jucat în maiouri de antrenament. Ei se mirau de ce nu primim echipament de la federație, ungurii aveau de toate de la federația lor”

Gelu Deaconu: „Plâng de la handicapul ăla al lor”

Magazinerul FRF explică unde se duc tricourile de la Adidas: multe pleacă la polițiști, procurori și deținuți. Ultima comandă a venit de la comandantul CS Dinamo, Elisabeta Lipă

Domnule Deaconu, Mihai Rosus, antrenorul naționalei României pentru persoane fără adăpost, susține că, de 5 ani, le dați numai tricouri XXL și îi batjocoriți?
Cine zice asta? Nu a venit niciodată la mine, a venit Bătrânu, a venit Prodan. Eu le-am dat tricouri de la 1 la 18, erau și L și XXL.

I-ați numit «boschetari» pe băieții din această națională?
E un dobitoc băiatul ăsta, nu folosesc termenul ăsta.

Mihai Rosus spune că a plecat plângînd de la Mogoșoaia, așa de jignit s-a simțit…
Posibil că handicapul ăsta al lor îi face să și plîngă.

Nu au niciun handicap, el este membrul unei fundații care se ocupă de persoane fără adăpost…
Nu mă interesează pe mine astea. Îmi aduc aminte că ultima dată a plecat fericit de aici. Roagă-l să aducă un trening XXL pe care i l-am dat eu, să vedeți că minte.

A încercat să vă îmbuneze și cu un pachet de cafea.
Mamă, ce m-am pricopsit cu o pungă de cafea! De parcă mi-ar fi dat cine știe ce. Dacă s-ar fi purtat de o altă manieră, poate îi ajutam. De fiecare dată când au venit, le-am dat ce am avut. Am și eu o curiozitate. Dacă spun că le-am dat mereu mai mari sau mai mici, de ce au vorbit doar acum? Anul ăsta n-au primit și acum vorbesc!?. Și ce-au făcut cu tricourile vechi?
 
Le-au păstrat jucătorii, erau mândria lor…
Mândria lor e să câștige.

Au câștigat Campionatul Mondial în Mexic.
Bravo lor! Și eu cu ce să-i îmbrac? Am 9 echipe naționale, primim echipament o dată pe an de la Adidas, care și așa nu ne prea mai dă mare lucru. Numai echipa națională mare consumă cel puțin două seturi de echipament la un meci. Unul îl schimbă la pauză, că e ud, și uită să-l aducă.

Câte seturi are federația?
40 de seturi, dar mai îmbrăcăm și naționala polițiștilor, și procurorii și deținuții. Uite, am primit de la doamna mareșal Lipă o cerere aprobată pentru tricouri pentru polițiști.

Ați putea să le dați tricouri mai vechi de la naționalele de tineret…
Eu nu dau decât echipament nou. În 90 la sută din cazuri, nu mai văd echipamentul înapoi. Toți vor să păstreze o amintire cu tricoul României.

 

Publicat: 21 06. 2013, 08:33
Actualizat: 21 06. 2013, 08:35