Afaceri a la Rapid: „Moraru n-a plătit un an, apoi mi-a spus că-mi răscumpără creanța cu jumătate din sumă. Păi, eu ți-am livrat jumătate din marfă? Mă duc personal în instanță să cer falimentul!”
Bogdan Gurău, proprietarul firmei ABG Consulting, este unul dintre creditorii deciși să se prezinte personal pe 20 mai în fața judecătorului sindic pentru a cere falimentul Rapidului. Proprietar al unei afaceri care constă în imprimarea de materiale promoționale și sportive, postură din care colaborează, după cum povestește, cu foarte multe dintre cluburile din România, Gurău a legat relații de afaceri, în toamna lui 2014, și cu Rapid, echipă abia intrată, atunci, în insolvență. Acum clocotește de furie.
„Mai lucrasem înainte cu Rapid, pe vremea lui Copos. În 2014, când am reînceput colaborarea, a contat faptul că intraseră în insolvență. Știam că firmele în insolvențáà ă nu au voie să facă datorii și am contat pe asta”, povestește Gurău cum a intrat în business cu Moraru. „Primele două-trei dăți au plătit. Apoi, nimic. Inițial nu m-am îngrijorat, mai am cluburi care, uneori, plătesc cu întârziere. Dar întotdeauna plătesc, până la urmă. Înțeleg și eu cum e piața, știu care e situația. A tot trecut timpul, mie nu-mi place să bat oamenii la cap, am vorbit la început cu soția lui Moraru, Violeta. Părea femeie de treabă, de înțeles. S-a scuzat, a spus că a fost o omisiune și se va plăti imediat. Bineînțeles că n-a fost nimic. Pe urmă, de câte ori îi căutam, îmi serveau numai din astea: că a fost o greșeală la contabilitate, că plătesc mâine, că plătesc săptămâna viitoare, că imediat, că să le mai trimit o dată facturile ca să nu mai caute ei în acte și tot așa. Devenise ridicol”, se ambalează interlocutorul. Apoi, lucrurile, spune Gurău, s-au precipitat: „La un moment dat, când au venit cei de la Fan Shop, să le imprim alt stoc de materiale, le-am spus că nu mai fac nimic pe datorie cu Rapid. Fan Shop-ul lor merge foarte bine, au vânzări, le trebuie marfă. Ce crezi? Din acel moment, au început să vină cu banii cash. Mă plăteau la bucată. De aici am înțeles că n-aveau niciun gând să plătească încă de la bun început. A fost o țeapă. Au mers așa, pe încredere, atât cât s-a putut”.
„M-au mințit că nu se mai ține adunarea creditorilor. Am aflat cu o jumătate de oră înainte, am fugit direct de la sală. Am ajuns în trening la ședință”
Până la urmă, s-ar părea că în determinarea acestor oameni (ProSport v-a prezentat săptămâna trecută cazul lui Viorel Moldovan, care cere falimentul clubului giuleștean pentru o datorie de 60.000 de euro) banii joacă un rol secundar: „Rapid nu are o datorie mare față de mine. Ceva până în 20.000 de lei. Nu stau eu în banii ăștia. Problema e felul în care s-au purtat cu mine. Eu muncesc, la rândul meu trebuie să-mi plătesc materialele pe care le cumpăr, să plătesc angajații. Nu poți să-ți bați joc așa de oameni, să trăiești numai din țepe date altora. Când ne-am întâlnit la o ședință a creditorilor, ce crezi că mi-a spus Moraru? «Îți răscumpăr eu creanța cu jumătate din bani!» Așa, în bătaie de joc. I-am răspuns: «Păi, eu ți-am făcut jumătate din materiale, atunci când ai venit la mine?»”.
La fel ca și în cazul celorlalți creditori, întreaga poveste a devenit o chestiune personală între Gurău și Moraru, iar clubul din Giulești e o victimă colaterală: „Aș vrea să se înțeleagă foarte clar: n-am nimic cu Rapid. Îmi pare rău de club. Tata, Dumnezeu să-l ierte, era cel mai mare rapidist. Însă eu pe acești indivizi nu-i iert. Nu accept să fiu tratat așa. Știi că, la un moment dat, m-au mințit că nu se mai ține o adunare a creditorilor? Am aflat cu o jumătate de oră înainte, din întâmplare, că de fapt ședința va avea loc și ei mă mințiseră. Am plecat direct de la sală, așa cum eram, îmbrăcat în trening, și am ajuns în ultima clipă. Cu oameni din ăștia nu ai de ce să fii îngăduitor sau tolerant. Pe 20 mai mă voi duce personal la tribunal, să le cer falimentul. Sunt foarte înverșunat și nu e cale de întoarcere”.
ProSport a încercat să ia legătura și cu soții Violeta și Valerii Moraru, acționarii majoritari ai Rapidului acuzați de Bogdan Gurău, pentru a obține și punctul lor de vedere. Apelurile telefonice au rămas fără răspuns.
Cum să acoperi cu 700.000 de euro datorii de 4 milioane
Mai mulți creditori ai Rapidului au declarat, pentru ProSport, că li s-a promis de către patronul Moraru că li se vor achita datoriile la vară, în luna iunie, după ce vor intra în conturi cei 700.000 de euro cuveniți din prima rată a drepturilor TV aferentă promovării în Liga 1.
Interlocutorii și-au arătat, cu toții, scepticismul față de noile făgăduieli. Primul motiv ar fi că această ofertă nu diferă cu nimic de altele identice, prin care li se cerea o păsuire de o zi, o săptămână sau o lună până se rezolvă. Al doilea ar fi că, între timp, creditorii au vorbit între ei și au descoperit că Moraru le-a spus tuturor același lucru. Cu alte cuvinte, patronul Rapidului a promis că va stinge, cu 700.000 de euro, datorii de 4 milioane!
Pe 20 mai, la Tribunalul București, se judecă un nou termen în care judecătorul sindic va analiza cererile de faliment depuse de mai mulți creditori în privința Rapidului. După 2014, când clubul a intrat în insolvență, s-au acumulat datorii de aproape 18 milioane de lei, din care peste 9 milioane reprezintă taxe neplătite la bugetul de stat. ANAF este una dintre părțile care solicită falimentul.