Alege cele mai tari succese europene pentru CFR Cluj! Tu alegi meciurile de colecție ale echipei din Gruia pentru marea finală și noi le vom scrie povestea!

Alege cele mai tari succese europene pentru CFR Cluj! Tu alegi meciurile de colecție ale echipei din Gruia pentru marea finală și noi le vom scrie povestea!
  • Publicat:

Două meciuri de poveste pentru CFR Cluj în cupele europene vor merge în marea finală a succeselor românești în urma votului tău! Poți alege timp de două zile în sondajul din cadrul acestui material: de astăzi până marți, 3 septembrie, la ora 12:00.

Vei contribui cu opțiunea ta dintre cele 15 propuneri pe care le-am selectat din totalul de 43 de succese europene ale echipei din Gruia.

Alege succesele europene pentru CFR Cluj! Ultimele două meciuri pentru finală!

În finala campaniei noastre, din luna septembrie, vei putea vota cele mai tari succese românești în cupele europene din 1990 până azi, alegând dintre 13 meciuri de colecție decise anterior de fani. Pentru a alcătui lista acestor 13 nominalizări vei vota întâi top succese pentru fiecare club / categorie de cluburi în parte.

De astăzi până duminică trimiți în finală 2 meciuri pentru CFR Cluj din cele 10 propuneri prezentate mai jos, fiecare cu câte un rezumat al meciului de colecție. Ai un singur vot, iar primele două meciuri clasate în opțiunile publicului se vor califica în duelul cu succesele europene ale rivalelor CFR-ului!

Care e cel mai tare succes european pentru CFR Cluj?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...

Revelație la doar al treilea meci european din istoria clubului!

Primele trei succese nominalizate pentru CFR Cluj vin din 2005 și din Cupa UEFA Intertoto, adică de la începutul ascensiunii clubului din Gruia între cele mai tari din fotbalul intern contemporan. Este epoca lui Dorinel Munteanu antrenor-jucător și a generației cu Țurcaș, Panin, Jula, Oncică, Anca, Tilincă, Aștilean, Coroian, Balint, Minteuan ori Miclăuș în teren.

Debutăm cu un uluitor 1-0 în Gruia cu Atletic Bilbao, manșă tur, gol marcat de Tilincă (36). Bascii îl aveau pe bancă pe Jose Luis Mendilibar, iar între cei care au simțit înfrângerea neașteptată pe teren românesc au fost jucători celebri precum Fernando Amorebieta sau Julen Guerrero! Ardelenii erau la abia al doilea sezon în primul eșalon și disputau cu Bilbao abia al treilea meci în cupele europene din istoria clubului, pe când clubul emblematic din Spania era, ca și azi, unul de top în Primera Division.

Calificarea incredibilă și dramatică de pe „San Mames”

La retur, pe legendarul „San Mames”, nimeni din rândul gazdelor nu se gândea că bascii nu vor reuși revenirea și calificarea. Mai ales după ce Javier Gonzalez (37) a deschis scorul și la pauză s-a intrat cu egalitate per total în duel. Doar că CFR Cluj s-a mobilizat exemplar și a ținut de acest scor până la final! S-a ajuns în prelungiri și… apoi la penalty-uri!

Jula, Vlajic, Toma, Anca și Coroian au executat corect la foc automat pentru echipa noastră, în vreme ce Ustaritz a fost singurul fotbalist de la Bilbao care a ratat, trimițând peste poartă! În ciuda oricăror așteptări, CFR Cluj elimina Atletic Bilbao și mergea mai departe în Cupa UEFA Intertoto! Și ce calificare, dramatică dar și obținută pe „San Mames”!

Un meci de povestit nepoților: calificare în Franța cu AS Saint-Etienne

În turul următor, alt adversar de tradiție din fotbalul mare pentru CFR Cluj: francezii de la AS Saint-Etienne. S-a încheiat 1-1 în Gruia, iar returul de pe „Geoffroy-Guichard”, unde atmosfera fanilor gazdă e teribilă, se anunța din nou la marginea imposibilului. Cu Elie Baup pe bancă, francezii îi aveau în teren pe Jeremie Janot, Didier Zokora, Pascal Feindouno, Lamine Sakho, Mahamadou Dabo, Julien Sable ori Frederic Piquionne!

No photo description available.

După ce Coroian (foto sus) a deschis scorul din penalty (23) și Ilunga a fost eliminat la gazde, a început un iureș din partea francezilor, în ciuda inferiorității numerice, câtă vreme diferența de valoare era una clar în favoarea lor. Căpitanul Sable a egalat imediat după pauză (50), apoi Laszlo Balint a fost și el eliminat (53). Părea că totul va curge în favoarea celor de la AS Saint-Etienne. Doar că Tilincă a înscris (65), Dabo a egalat pentru 2-2 în final de meci (88) și ardelenii mergeau uluitor mai departe, cu avantajul remizei în care au marcat mai multe goluri în deplasare!

„Coroana” lui Culio pe „Olimpico”: 2-1 cu Roma la debutul istoric în Champions League!

În doar trei ani, CFR Cluj a crescut admirabil. Iar în 2008, la primul ei meci din istorie în grupele Champions League, reușea o victorie care s-a fixat deja în palmaresul românesc al ultimelor decenii. Un 2-1 pe Stadio Olimpico în fața celor de la AS Roma! Cu italianul Trombetta pe bancă și o echipă în care apăreau acum Stăncioiu, Tony, Cadu, Dubarbier, Gabi Mureșan, Alvaro Pereira, Trică, Panin, Peralta…

Stoperul de poveste Christian Panucci a deschis scorul rapid pentru Roma (17), însă eroul oaspeților a fost argentinianul Culio, cu o „dublă” (27 și 49) care a zguduit Italia și Europa! Luciano Spalleti s-a văzut învins, la fel ca și Cicinho, John Arne Riise, De Rossi, Aquilani, Vucinic, Totti și Montella, starurile de nivel mondial ale gazdelor!

Victorie tare în grupele Ligii Campionilor cu Basel la care jucau Shaqiri și Frei

Rămânem în vraja Champions League dar mergem spre sezonul 2010/2011, tot primul meci din faza grupelor pentru CFR Cluj. Pe teren propriu, cu Basel, în vreme ce Bayern Munchen și AS Roma se duelau în celalată confruntare a grupei. Campioana Elveției, cu neamțul Thorsten Fink pe bancă, compunea o echipă de forță, cu Alexander Frei, Xherdan Shaqiri, Valentin Stocker, Marco Streller sau Cagdas Atan printre oamenii de bază.

Precizie elvețiană! CFR Cluj - Basel 2-1!

Însă echipa lui Sorin Cârțu, un CFR Cluj la care, față de eroi cu Roma din 2008 apăreau Nuno Claro, Rada, Hora, Bastos, De Zerbi și Lacina Traore, a făcut față cu brio unui test veritabil de Liga Campionilor. În minutul 12 era deja 2-0 în Gruia, după reușitele lui Rada și Traore, golul lui Stocker din prelungirile primei reprize fixând doar scorul final, 2-1 pentru CFR Cluj!

CFR Cluj i-a învins la ei acasă pe Salah, Sommer și campionii Elveției!

Peste două sezoane, ediția 2012/2013 tot FC Basel!, dar acum în dubla decisivă pentru calificarea în grupele Champions League. Turul s-a jucat în Elveția, iar la Basel apăreau de această dată și Mohamed Salah, și Yann Sommer! Plus Fabian Frei, David Degen, Marcelo Diaz, Aleksandar Dragovic. Însă pentru CFR Cluj deja începuse consacrarea drept echipă curajoasă și capabilă de rezultate impresionante în competițiile continentale.

Cu Ioan Andone antrenor și noutățile Felgueiras, Camora, Rui Pedro, Ivo Pinto, Sougou, Kapetanos față de confruntarea din 2010. Protagoniști ai unui 2-1 pe teren elvețian, „dublă” Sougou (66 și 71) după ce Streller deschisese scorul (44), care le-a făcut viața mult mai ușoară la retur. Pofitând și de faptul că Basel a fost astfel obligată să atace în Gruia, CFR s-a impus cu 1-0 și s-a calificat în grupele Champions League!

2-0 la Braga, locul 3 din Portugalia, în grupele Champions League

În grupa de Liga Campionilor în care au ajuns după eliminarea lui Basel, ardelenii au dat peste Manchester United, Galatasaray și Braga. O grupă din care CFR Cluj s-a calificat în primăvara europeană, la un pas să fie chiar una de Champions League! Dar pentru acest deznodământ fantastic, să descoperim nominalizările marilor succese reușite în grupe. Cronologic, încă din prima etapă, un 2-0 la Braga!

Victoria 'amatorilor':** Bastos, urmașul lui Dra-Culio! 'Dublă' fabuloasă a brazilianului: Sporting Braga - CFR Cluj 0-2

Lusitanii care terminaseră pe locul 3 în campionat, peste Sporting Lisabona, au fost șocați de o echipă din Gruia pregătită tocmai de un portughez, Paulo Sergio. A fost 2-0 pentru ai noștri, scor înregistrat încă de la pauză, prin „dubla” lui Rafael Bastos! Ca un detaliu inedit, CFR avea în echipa de start 8 jucători de origine lusitană sau care trecuseră prin prima ligă portugheză!

Hattrick de primăvară europeană pentru Rui Pedro!

În penultimul meci din grupele Ligii Campionilor 2012/2013, cu aceeași Braga, dar pe teren propriu, CFR Cluj avea nevoie neapărată de victorie pentru a mai spera la primele două poziții în grupă. După 1-2 acasă cu Man United, 1-1 la Galatasaray și 1-3 acasă cu turcii, în continuarea acelui 2-0 de poveste la Braga.

A fost în Gruia seara de vis a mijlocașului Rui Pedro, cu Braga! Acesta a deschis scorul rapid (minutul 7), a fixat „dubla” după doar un sfert de oră (15), iar când Osorio a redus din diferență (17), același fotbalist al gazdelor a ieșit la rampă pentru hattrick în minutul 33! Cum Douglao a fost eliminat de la Braga în prelungirile primei reprize, victoria s-a fixat și a rămas în scorul stabilit deja după primele 45 de minute.

1-0 pe Old Trafford cu Sir Alex Ferguson și Man United. No comment!

Manchester United era deja calificată în primăvara Champions League la ora meciului de pe teren propriu cu CFR Cluj, ultimul din grupe, dar asta nu știrbește cu absolut nimic performanța istorică a ardelenilor: 1-0 pe Old Trafford! Asta pentru că, dincolo de blazon, la englezi era pe bancă Sir Alex Ferguson, iar în teren: de Gea, Rooney, Giggs, Welbeck, „Chicharito Hernandez”, Scholes!

Luis Alberto a marcat golul victoriei în minutul 56, rezultat de pus în orice colecție glorioasă a istoriei fotbalului nostru la nivel de club. CFR Cluj a ajuns în primăvara europeană, dar pe traseul Europa League, terminând pe locul 3, la egalitate de puncte cu Galatasaray și dezavantaj în raportul celor două confruntări directe.

De ce este fotbalul așa de frumos: Celtic Glasgow – CFR Cluj 3-4!

Anul 2019 aduce nu mai puțin de cinci nominalizări pentru CFR Cluj! Prima dintre ele vine din preliminariile Champions League, turul 3 mai exact când, după un 1-1 acasă cu Celtic Glasgow, ardelenii au eliminat campioana Scoției după un fabulos 4-3 în deplasare! Culmea, nord-irlandezul Neil Lennon, ex-Rapid București, era pe banca lui Celtic!

Dan Petrescu, bazându-se pe Arlauskis, Susic, P. Vinicius, Burcă, Bordeianu, Djokovic, Deac, Omrani sau Rondon, a dat peste cap calculele hârtiei după un scenariu dramatic. La pauză, 0-1 după reușita lui Deac (27). La reluare, nebunie! Forrest și Edouard au întors rezultatul în minutele 51 și 61, apoi Omrani, din penalty, a restabilit egalitatea (74). După numai două minute, Christie i-a readus pe scoțieni în avantaj! Doar că același Omrani a făcut 3-3 în minutul 87 iar Țucudean a marcat golul victoriei fabuloase în minutul… 90+7!

Învingători cu Lazio Roma pregătită de Simone Inzaghi

În aceeași campanie, CFR Cluj a coborât spre grupele Europa League și a urmat un parcurs senzațional. Primul rezultat de colecție, la primul meci din grupele acestei competiții: 2-1 în Gruia cu Lazio Roma! Deși Bastos a deschis scorul pentru oaspeți (25), Deac a egalat din penalty până la pauză (41), apoi Omrani a marcat pentru 3 puncte uriașe (75).

Cu Omrani, de la fast-food la gourmet. CFR Cluj o învinge cu 2-1 pe Lazio după un meci înfrumusețat de intrarea atacantului francez

Pe banca italienilor se afla Simone Inzaghi, iar de la Cluj-Napoca au plecat învinși fotbaliști precum Milinkovic-Savic, Lucas Leiva, Lazzari, Acerbi, Caicedo și Lulic! Pentru CFR apăreau  în prima echipă Cestor, Boli, Păun sau Peteleu, alături de fotbaliști menționați deja la 4-3 cu Celtic în deplasare.

Succes la Rennes cu Raphinha, Mendy și Camavinga în față

La mijlocul calendarului din grupele Europea League, CFR Cluj s-a duelat cu Rennes, prima oară în deplasare, un 1-0 excepțional, după un meci de mare luptă. Dar tocmai de-aceea excepțional! Francezii îi aveau în teren pe Niang, Camavinga, Del Castillo, Raphinha și Bourigeau, iar în poartă, pe Mendy. Ulterior goalkeeper la Chelsea, acesta a fost eliminat din minutul 5, iar Deac a marcat din lovitură liberă foarte repede (minutul 9).

Pe un stadion arhiplin, Rennes a ratat un penalty (minutul 28), apoi a mai suferit o eliminare, Camavinga, în prelungirile primei reprize! Chiar și așa, meciul s-a dovedit greu pentru ardeleni. N-au mai punctat ai noștri, dar nici nu au încasat. Asta deși Susic a fost și el eliminat, pe final, în minutul 82!

Fiesta în Gruia după victorie pe final cu viitorii jucători de la Chelsea, Barcelona și Real Madrid

După experiența din tur, era clar că returul din Gruia avea să fie tare complicat pentru CFR Cluj. Dar băieții lui Dan Petrescu au gestionat excelent abordarea. Hunou, Niang, Del Castilo și Bourigeaud au avut mari ocazii la poarta unui Arlauskis inspirat, însă lovitura de grație a fost dată de Rondon (foto jos) pentru clujeni, în minutul 87! Un 1-0 de pus în ramă care aducea formația noastră la doar un punct de primăvara europeană!

La trei minute după golul izbăvitor, Rondon a fost și eliminat, dar aproape că nu mai contează. Cinci fotbaliști din lotul lui Rennes erau cotați la acel moment la peste 10 milioane euro fiecare, doi dintre ei sunt astăzi oameni de bază la Barcelona și Real Madrid!

Primăvara europeană după 2-0 cu Celtic Glasgow în Gruia

După acel 4-3 magnific de pe Celtic Park, iată că veneau la Cluj-Napoca, acum în grupele Europa League, aceiași campioni ai Scoției! Iar Neil Lennon s-a văzut încă o dată învins, acum cu 2-0, după reușitele lui Andrei Burcă (49) și Djokovic (70). A fost succesul care a dus campioana României spre primăvara europeană, de pe locul doi în grupă, în spatele lui Celtic, dar peste Lazio Roma și Rennes!

Patru jucători din lotul lui Celtic Glasgow din acel sezon 2019/2020 de atunci sunt azi în Premier League (Christie, Edouard, Forster, Ajer), iar olandezul Frimpong e campion în Bundesliga cu Leverkusen și fotbalist de națională pentru batavi!

1-0 pe terenul Slaviei Praga în grupele Conference League

Ultima nominalizare, cea mai recentă, vine din 2022 și pune un 1-0 în deplasare cu Slavia Praga între succesele europene remarcabile pentru CFR Cluj, acesta obținut fiind în grupele Conference League. Cu un portar Scuffet în zi excepțională și cu Janga marcând reușita victoriei dar și golul cu numărul 100 pentru ardeleni în cupele europene!

EXCLUSIV | Optimism pentru Slavia Praga-CFR Cluj. Dorinel Munteanu, la ProSport LIVE:

Același Dan Petrescu, dar cu nume noi în garnitura CFR-ului, precum Manea, Yuri, Kolinger, Muhar, Roger sau Yeboah, a reușit să reziste excelent din punct de vedere defensiv și să lovească decisiv în atac. Și asta într-o deplasare foarte grea, cu o echipă a Slaviei de valoare și excelent organizată tactic.

Care e cel mai tare succes european pentru CFR Cluj?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...

Ce urmează în calendarul campaniei

Faza preliminară va supune la vot nominalizări pentru fiecare echipă / categorie de echipe în parte:

Din 4 septembrie până în 29 septembrie se desfășoară faza finală! În aceasta, cele 13 succese decise de tine vor fi prezentate de noi pe rând, într-un format de colecție, împreună cu dezvăluiri în exclusivitate din partea fotbaliștilor și antrenorilor care le-au produs. Astfel încât să poți vota după ce ai retrăit sau descoperit așa cum se cuvine povestea din spatele fiecărui succes!

Pe 30 septembrie vom afla împreună cel mai tare succes românesc în cupele europene din 1990 până azi și clasamentul complet decis de suporterii tuturor cluburilor!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
S-a lăudat că n-a fost demis niciodată în 26 de ani, iar a doua zi a fost dat afară
S-a lăudat că n-a fost demis niciodată în 26 de ani, iar a doua zi a fost dat afară
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Banii nu aduc fericirea! Cel mai bogat fotbalist din lume, cu salariu de FCSB, nu mai prinde nici lotul echipei sale
Banii nu aduc fericirea! Cel mai bogat fotbalist din lume, cu salariu de FCSB, nu mai prinde nici lotul echipei…
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o puștoaică”
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o puștoaică”
BREAKING Cutremur MARE în România, s-a simţit puternic la Bucureşti. Vom reveni
BREAKING Cutremur MARE în România, s-a simţit puternic la Bucureşti. Vom reveni
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Rată de 700 de lei la un credit de 25.000 de lei. Cât poate scădea după refinanţare
Rată de 700 de lei la un credit de 25.000 de lei. Cât poate scădea după refinanţare
Un om de știință spune ADEVĂRUL! Universul nu a început așa cum credem
Un om de știință spune ADEVĂRUL! Universul nu a început așa cum credem
Milionarul care a ajuns falit şi a spus că Ion Ţiriac e ca un al doilea tată s-a însurat cu fiica unui fost ministru al Apărării
Milionarul care a ajuns falit şi a spus că Ion Ţiriac e ca un al doilea tată s-a însurat cu…
Fostul patron din Liga 1 A SĂRĂCIT! A rivalizat cu Gigi Becali, iar acum e acuzat de găinării
Fostul patron din Liga 1 A SĂRĂCIT! A rivalizat cu Gigi Becali, iar acum e acuzat de găinării
Ungurii au fost pedepsiți. Comisia Europeană i-a dat lovitura finală Ungariei
Ungurii au fost pedepsiți. Comisia Europeană i-a dat lovitura finală Ungariei
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Ce jocuri primesc abonații PlayStation în septembrie 2024?
Ce jocuri primesc abonații PlayStation în septembrie 2024?
A murit Toto Schillaci, supranumit „eroul nopţilor magice”
A murit Toto Schillaci, supranumit „eroul nopţilor magice”
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a trezit când apa era deja până la brâu
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a trezit când apa era deja…
×