Alex Chipciu dezvăluie cum am învins campioana Europei, Steaua – Chelsea 1-0 contra lui Terry, Lampard, Cech și Fernando Torres! „Cu tot respectul pentru Rapid sau Dinamo, n-am văzut și mi-e greu să cred că o să mai văd asta!”. EXCLUSIV

Alex Chipciu dezvăluie cum am învins campioana Europei, Steaua - Chelsea 1-0 contra lui Terry, Lampard, Cech și Fernando Torres! „Cu tot respectul pentru Rapid sau Dinamo, n-am văzut și mi-e greu să cred că o să mai văd asta!”. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe 7 martie 2013, în optimile de finală Europa League, Steaua București, după denumirea vremii, reușea la București un succes uluitor. Cei 50.016 suporteri au trăit pe Arena Națională o victorie cu 1-0 în fața celor de la Chelsea. Formație pregătită de Rafa Benitez, cu o garnitură pe care azi o poți regăsi în categoria „icons” a fotbalului mondial: Petr Cech, David Luiz, John Terry, Frank Lampard, Oscar, Hazard, Fernando Torres…

În ultima poveste din finala campaniei ProSport ale cărei detalii le poți descoperi AICI, aflăm secretele din spatele unui Steaua – Chelsea 1-0 care fixează istoria. Este ultimul episod al campaniei noastre dedicate celor mai tari succese europene pentru echipele românești după 1990 și poți alege la finalul acestui episod, în sondajul nostru, până mâine dimineață, 30 septembrie, la ora 07:00, astfel încât să decizi ierarhia finală pentru generații!

Steaua – Chelsea 1-0. Nu e un pronostic nebunesc, a fost realitatea!

Pentru ca Steaua – Chelsea 1-0 să poată deveni realitate, în campania Europa League 2012/2013 a roș-albaștrilor, a fost nevoie de o minune. Ea a însemnat eliminarea lui Ajax Amsterdam, după 0-2 în tur și 2-0 pe Arena Națională, cu o calificare senzațională reușită la penalty-uri! Povestea ei cu secretele scoase la lumină, în exclusivitate, după 11, o poți descoperi AICI.

La ora meciului cu Chelsea, turul confruntării din optimile de finală, Steaua București era cumva la începutul proiectului Laurențiu Reghecampf, antrenor sosit în vara lui 2012 la echipă. Aveau să vină, pentru generația excepțională de jucători cu Tătărușanu, Chiricheș, Latovlevici, Bourceanu, Pintilii, Chipciu, Cristi Tănase sau Rusescu în frunte, trei titluri de campioni naționali, în continuarea nopților magice europene.

Chelsea? Era… Chelsea. Era deținătoarea trofeului Ligii Campionilor de sezonul trecut. Mai trebuie ceva? Dincolo de numele starurilor enumerate mai sus, informațiile de context par de prisos. Să-i adăugăm doar pe Branislav Ivanovic, Obi Mikel, Benayoun ori Juan Mata și să spunem că Ashley Cole sau Azpilicueta au fost doar rezerve neutilizate la București.

Și, totuși, i-am învins! Cu un Latovlevici în formă de top, în continuarea evoluției formidabile cu Ajax, pasând fabulos cu exteriorul spre Rusescu, faultat pentru penalty. Raul a executat, am rezistat, i-am anihilat fără să fim sufocați. Steaua – Chelsea 1-0. Uluitor! Cum?

Alex Chipciu, titular și integralist în Steaua – Chelsea 1-0, dezvăluie peste ani, în exclusivitate pentru ProSport, culisele într-un interviu de colecție!

„Fluieratul acela din 50.000 de oameni, presiunea nebună ca să dăm gol…”

Alex, care e prima senzație care te cuprinde când auzi Steaua – Chelsea 1-0?

Prima senzație, atmosfera nebună de pe stadion! Cincizeci de mii de oameni făceau un zgomot uluitor, copleșitor. Fluierau într-o presiune nebună ca să dăm gol, mi-a rămas în urechi și acum sunetul de pe stadion când Rusescu se pregătea să bată penalty-ul. Apoi, golul care a eliberat totul. Și, nu în ultimul rând, senzația tuturor acelor dueluri din teren. O intensitate specială, foarte multe dueluri de forță.

Cum ai trăit zilele dinaintea meciului?

În zilele dinaintea meciului cu Chelsea, pentru că defilam în campionat și veneam și după calificarea senzațională cu Ajax Amsterdam din turul anterior Europa League, încrederea noastră era uriașă. Vorbeam între noi atunci și ne spuneam: orice echipă vine, Chelsea sau oricine, Barcelona, Real Madrid, putem să batem! Așa eram setați. Aveam și un record de vreo 26 de meciuri pe Arena Națională, în toate competițiile, cu 20 de victorii și cred că 6 remize. Era încredere mare de tot.

„Emblematic pentru tot ce a însemnat Steaua acelor ani”

Încrederea asta vă făcea să vă depășiți limitele?

Simt acum că nu era încrederea mai mare decât valoarea noastră. Acum știu sigur: chiar puteam să ne batem cu oricine, nu era doar senzația, motivația noastră, era realitatea! Toate erau îmbinate cumva….

Ce anume?

Laurențiu Reghecampf, Thomas Neubert, Mihai Stoica, Gigi Becali, suporterii fantastici și fiecare jucător în parte. Acestea toate erau îmbinate și contau împreună. În vestiar eram tineri și aveam o putere fantastică. Nu mai spun de atmosfera fabuloasă dintre noi, dacă noi și-acum suntem ca frații? Aveam încredere, fiecare, în puterea lui dar și în celălalt. Încrederea era la un super nivel, antrenamentele erau la un super nivel, iar Laurențiu Reghecampf era un antrenor la un super nivel.

Așadar, e un context și nu un secret punctual?

Steaua – Chelsea 1-0 e emblematic pentru toată acea perioadă a Stelei. Secretul din 1-0 cu Chelsea e, de fapt, secretul succesului din toată acea perioadă la Steaua. Este secretul performanțelor din acei ani. Toate cele pe care le-am spus acum.

„Pentru mine, 1-0 cu Chelsea e peste eliminarea lui Ajax!”

Ce întâmplare inedită după succesul cu Chelsea poți să dezvălui acum, la 11 ani distanță?

După ce am învins Chelsea, zilele următoare mă duceam spre antrenament. Eram în taxi. Stăteam în spate, pe banchetă. Ca de obicei, taximetriștii te țin la povești, despre cum erau ei juniori, erau cei mai buni, dar n-a fost să fie… Și atât de mare era pentru mine încă bucuria victoriei uluitoare că mi-a venit să țip: băăăi, am bătut Chelsea la București, campioana Europei, deținătoarea Champions League, îți vine să crezi?!

Unde rămâne pentru tine Steaua – Chelsea 1-0 în contextul anilor tăi în tricoul roș-albastru?

Meciul cu Chelsea a fost, pentru mine, peste calificarea cu Ajax Amsterdam. Am câștigat cu 1-0 la București. Victorie fără gol primit, optimi de finală Europa League, contra deținătoarei trofeului Champions League. La retur, a fost 1-1 la pauză pe Stamford Bridge. Și acolo eram convinși că o să ne calificăm, dar n-a fost să fie.

„N-am mai văzut o echipă românească vreodată, cu ochii mei, să facă asta cu un așa adversar!”

Dar în contextul succeselor europene ale echipei după 1990?

După semifinala Cupei UEFA jucată de generația lui Mirel Rădoi și Nicolae Dică, Steaua – Chelsea 1-0 rămâne pentru mine cel mai important meci pentru Steaua după 1990. Sigur, a mai fost generația imediat după Revoluție, cu grupele Ligii Campionilor, cu Adrian Ilie, Lăcătuș și alți jucători fabuloși. Dar mi-e greu să cred că o echipă românească vreodată o să poată să mai bată câștigătoarea la zi a Champions League. Și ce jucători avea Chelsea, o nebunie… Iar noi ne-am bătut de la egal la egal, am avut posesie mai bună ca Chelsea pe Stamford Bridge!

10 ani de la Steaua - Chelsea, una dintre marile victorii ale fotbalului românesc! Rusescu, Bourceanu și Chipciu rememorează seara magică de 7 martie 2013: „Eram convinși că mergem peste ei! / N-am simțit nicio diferență” | EXCLUSIV

Raportat la fotbalul românesc în cupele europene după Revoluție?

Nu o spun din ego, nu vreau să mă dau eu mare. Dar n-am mai văzut o echipă românească vreodată, cu ochii mei, să se bată de la egal la egal cu o asemenea echipă precum era Chelsea atunci. Nu vorbesc despre ce a fost înainte de 1990, doar ce am văzut cu ochii mei. Cu tot respectul pentru performanțele obținute după Revoluție de Rapid, Dinamo, CFR Cluj sau Urziceni. Dar să lupți cum am luptat și să învingi Chelsea… Personal, am jucat sferturi de Europa League, la Anderlecht, contra lui Manchester United. Și am fost la un pas de semifinale. Am prins meciuri în Liga Campionilor, am jucat primăvară europeană. Nu mă refer la nivelul competiției sau la faza competiției, când spun că magnitudinea acestui Steaua – Chelsea 1-0 e uriașă. Pentru mine, pentru Steaua, pentru România.

Steaua – Chelsea 1-0

A marcat: Rusescu (34 – pen.)

Steaua: Tătărușanu, Râpă, Szukala, Chiricheș, Latovlevici, Ad. Popa, Bourceanu (c), Pintilii (Prepeliță 58), Chipciu, Cr. Tănase (Tatu 82), Rusescu (Gardoș 90+2)

Antrenor: Laurențiu Reghecampf

Chelsea: Cech, Ivanovic, D. Luiz, Terry (c), Bertrand, Lampard, Obi Mikel, Benayoun (Mata 64), Oscar, E. Hazard (M. Marin 75), F. Torres

Antrenor: Rafael Benitez

Alege aici Steaua – Chelsea 1-0 cel mai tare succes european după 1990:

Care e cel mai tare succes european după 1990?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2 județe
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2 județe
A marcat pe bandă rulantă și a intrat în istoria clubului! ”Un fenomen foarte rar”. Vrea la naționala României
A marcat pe bandă rulantă și a intrat în istoria clubului! ”Un fenomen foarte rar”. Vrea la naționala României
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Radu Drăgușin și-a aflat pedeapsa după cartonașul roșu văzut în minutul 7 la Tottenham – Qarabag
Radu Drăgușin și-a aflat pedeapsa după cartonașul roșu văzut în minutul 7 la Tottenham – Qarabag
Cornel Dinu, atac dur la adresa unui dinamovist. ”Un tâlhar”
Cornel Dinu, atac dur la adresa unui dinamovist. ”Un tâlhar”
Andreea Bănică, aproape nud pe internet! Nu se sfiește deloc la 46 de ani. Fanii, în extaz: „Arăți ca o puștoaică”
Andreea Bănică, aproape nud pe internet! Nu se sfiește deloc la 46 de ani. Fanii, în extaz: „Arăți ca o…
Simona Halep a făcut marele anunţ! Tania şi Stere Halep sunt în al nouălea cer: „E o zi grozavă!”
Simona Halep a făcut marele anunţ! Tania şi Stere Halep sunt în al nouălea cer: „E o zi grozavă!”
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau îl chem pe tata!
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau îl chem pe tata!
"Numai asta ne-a rămas". Preoţii din judeţele de lângă Dunăre ţin slujbe ca să alunge potopul. Clopotele bat la fiecare…
Performanța UNICĂ a soldaților români în Bulgaria! „Nu știu dacă...
Performanța UNICĂ a soldaților români în Bulgaria! „Nu știu dacă...
Gest emoționant făcut, în memoria mamei lui, de milionarul care își construiește un castel în România
Gest emoționant făcut, în memoria mamei lui, de milionarul care își construiește un castel în România
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o întâlnire cu un băiat de 17 ani. Ce s-a întâmplat cu ea 7 zile mai târziu
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o întâlnire cu un băiat de…
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România în această toamnă. Cum dăm ceasurile
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România în această toamnă. Cum dăm ceasurile
O româncă de 42 de ani a fost ucisă
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi…
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Age of Mythology Retold Review: slăviți zeii nostalgiei
Age of Mythology Retold Review: slăviți zeii nostalgiei
WADA contestă achitarea tenismenului Jannik Sinner în cazul de dopaj
WADA contestă achitarea tenismenului Jannik Sinner în cazul de dopaj
Cum se face regenerarea filtrului de particule? Ce poți face dacă ai DPF înfundat
Cum se face regenerarea filtrului de particule? Ce poți face dacă ai DPF înfundat
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă!  Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care a pus pe jar imaginația fanilor
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care a pus pe jar imaginația…
×