Noi dezvăluiri după declarațiile lui Cornel Dinu despre arbitrii care erau cumpărați la meciurile lui Dinamo din cupele europene. De unde ar fi provenit banii negri | EXCLUSIV

Mihai Rusu, fosta voce a postului de radio Europa Liberă, cel care prezenta știrile sportive în anii negri ai comunismului de la postul din Munchen, a fost surprins de dezvăluirile lui Cornel Dinu.

Legenda dinamovistă și-a pus pe toată lumea în cap. A susținut că Dinamo a ajuns în anul 1984 până în semifinalele Cupei Campionilor ajutată de banii care ajungeau la arbitrii partidelor. Chiar el ar fi dus o valiză cu bani la cel care a condus meciul tur.

Mihai Rusu: „De ce acum? Mustrări de conștință sau o vendetă pentru cineva?”

 

„Cornel Dinu a avut poziții importante atât în sport, cât și în stat, e clar că avea acces la informații. Ce l-a determinat să facă aceste declarații în acest moment? Mustrări de conștință sau o vendetă pentru cineva? E o întrebare la care puțini pot răspunde. Am făcut multe interviuri, de-a lungul timpului, cu Cornel Dinu și niciodată n-am tăiat nicio propoziție. E un tip doxat, are cultură, știe ce spune. Eu am încredere că tot ce afirmă este adevărat, poate cu mici detalii care i-au putut scăpa”, a afirmat Mihai Rusu, în exclusivitate pentru Prosport, jurnalist care se află de mai bine de 30 ani stabilit la Munchen.

„Erau bani din afara țării. Dinu face două afirmații foarte adevărate

„Am discutat cu Cornel Nemetzi, cel care a scris cartea Ultimul Curier Ilegal – Memoriile uni spion român -, care știa multe culise ale acelor vremuri, mă refer la conturile României din străinătat. El mi-a dezvăluit că nu ar fi fost banii Securității pentru meciurile internaționale ale lui Dinamo. Exclus!

Părerea lui e că banii proveneau din alte părți: din blaturile care le făcea Dinamo sau de la Constantin Anghelache, exact cum spune Dinu, de la Fondul Special al Securității, care lucra în Centrul de Informații Externe. Erau bani din afara țării. Cornel Dinu face două afirmații foarte adevărate: toate cluburile europene procedeau la fel, să cumpere arbitri, iar în cazul lui Dinamo era vorba de reprezentare internațională. Era vorba de imaginea României în lume, în raport cu capitalismul sau cu Uniunea Sovietică, cu care duceam un război de culise”, a încheiat Mihai Rusu.

Pentru Mihai Rusu, acum în vârstă de 70 de ani, racheta de tenis a fost pașaportul spre libertate. Redactor de sport la Radio Europa Liberă, a rămas în Occident în 1977, la 29 de ani, cu ocazia unui turneu de tenis. Era jucătorul numărul 2 al Stelei, după Titi Hărădău. Soția lui, Silvia, însărcinată în cinci luni, a rămas la București.

A decis să se stabilească în Bavaria, iar după 6 ani, din 1983 a fost redactor sportiv la Radio Europa Liberă. Ajuns la Munchen, a continuat să joace la mai multe cluburi și să dea lecții în particular. Acum este senior-coach la cea mai mare școală de tenis din Bavaria.

Publicat: 27 04. 2020, 06:44
Actualizat: 27 04. 2020, 10:12