Este deja bine-cunoscut faptul că, în urmă cu circa o lună, Vasile Dâncu, fostul ministrul al Apărării Naționale și în prezent senator din partea PSD, a depus, alături de alți doi colegi, câteva amendamente la actuala Lege a Sportului, unele dintre ele având legătură directă cu CSA Steaua, în sensul obținerii de către echipa din Ghencea a dreptului de participare în Superliga, poate chiar din sezonul viitor.
În prezent, clubul roș-albastru este, din punct de vedere juridic, club de drept public, iar, conform actualei Legi a Sportului, cluburile de drept public nu au dreptul de a participa în competiții profesioniste.
Acest aspect este unul dintre cele care ar urma să schimbate în urma amendamentelor depuse de Dâncu și colegii lui la actuala Lege a Sportului, în sensul că și cluburile de drept public ar urma să fie asimilate celor profesioniste. Astfel, CSA Steaua, în cazul în care amendamentele vor ajunge să fie votate, ar primi dreptul de a evolua în Superliga.
Inițial, în primele zile de la depunerea acelor amendamente, s-a vorbit despre faptul că s-ar încerca trecerea lor în procedură de urgență, astfel încât echipa antrenată de Daniel Oprița să poată primi dreptul de promovare încă din sezonul în curs, care este deja aproape de final.
Este însă greu de crezut că se va atinge acest deziderat, întrucât, după cum se știe deja foarte bine, procedurile parlamentare sunt destul de anevoioase și parcurgerea tuturor etapelor necesită un timp destul de îndelungat în general, chiar și în cazurile „procedurilor de urgență”.
Drept exemplu că inițiativa legislativă a celor trei parlamentari PSD, cea referitoare la CSA Steaua, printre altele, a primit deja o primă piedică în acest proces. În cursul zilei de miercuri, 10 mai, acele amendamente ale lui Vasile Dâncu au primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ.
Avizul, dat în cadrul Biroului Permanent al Senatului, a fost semnat de către președintele Consiliului Legislativ, Florin Iordache, fostul ministru al Justiției din perioada în care Liviu Dragnea era președintele PSD. În acest aviz se face referire la faptul că, în cazul în care aceste amendamente depuse de Vasile Dâncu și colegii săi ar fi adoptate, se vor încălca anumite dispoziții stabilite anterior de Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, cu privire la finanțarea publică a cluburilor sportive profesioniste.
În ceea ce priveşte finanţările acordate de instituţiile publice cu scopul de a investi în sportul de performanţă, semnalăm că o astfel de finanţare este susceptibilă să fie considerată ajutor de stat în sensul art. 107 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi, pentru a nu fi acordat ilegal, trebuie să poată fi justificat în temeiul art. 107 alin. (3) din tratat. Potrivit Comisiei Europene, promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun în sensul art. 107 alin. (3) lit. (c) din TFUE atât timp cât este sprijinit sportul de amatori și nu activitățile sportive profesioniste. (…) Normele Uniunii Europene privind ajutorul de stat garantează că finanţarea publică nu denaturează concurenţa între cluburi. Acestea protejează condiţiile de concurenţă echitabile pentru majoritatea cluburilor profesioniste, care trebuie să funcţioneze fără subvenţie”, se arată în avizul emis de Consiliul Legislativ din Senatul României.
În ceea ce priveşte finanţările acordate de instituţiile publice cu scopul de a investi în sportul de performanţă, semnalăm că o astfel de finanţare este susceptibilă să fie considerată ajutor de stat în sensul art. 107 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi, pentru a nu fi acordat ilegal, trebuie să poată fi justificat în temeiul art. 107 alin. (3) din tratat. Potrivit Comisiei Europene, promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun în sensul art. 107 alin. (3) lit. (c) din TFUE atât timp cât este sprijinit sportul de amatori și nu activitățile sportive profesioniste.
(…) Normele Uniunii Europene privind ajutorul de stat garantează că finanţarea publică nu denaturează concurenţa între cluburi. Acestea protejează condiţiile de concurenţă echitabile pentru majoritatea cluburilor profesioniste, care trebuie să funcţioneze fără subvenţie”, se arată în avizul emis de Consiliul Legislativ din Senatul României.
De asemenea, în același document, s-a explicat de ce consideră Comisia Europeană că finanțarea directă din bani publici a unor cluburi profesioniste ar duce către generarea unei „competiții neloiale” și s-a venit cu exemple concrete, petrecute anterior în Spania, Franța, Germania, Portugalia sau Ungaria.
Important de notat este că acest aviz negativ din partea Consiliului Legislativ reprezintă în esență doar un act consultativ, ceea ce înseamnă că el nu are menirea de a bloca definitiv inițiativa legislativă, ci doar de a atrage atenția asupra unor nereguli existente în forma actuală a acelor amendamente.
Mai concret, dacă va exista voință politică în acest sens, atunci acest demers de modificare a Legii Sportului poate merge până la capăt, în ciuda acestui aviz negativ primit de la Consiliul Legislativ.
În prezent, Legea Sportului din România prevede că doar societățile comerciale sportive pe acțiuni pot avea statutul de cluburi sportive profesioniste.
(1) Cluburile sportive, organizate ca societăţi comerciale sportive pe acţiuni, sunt cluburi sportive profesioniste. Acestea au drept obiect de activitate participarea la competiţii sportive profesioniste, promovarea şi dezvoltarea activităţilor sportive, precum şi alte activităţi legate sau derivate din obiectul lor social” – primul alineat din articolul 31 al actualei Legi a Sportului.
Prin amendamentele depuse de Vasile Dâncu și ceilalți doi colegi ai săi se dorește ca în acest alineat să fie recunoscute și cluburile de drept public drept cluburi profesioniste.
(1) Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial, societăți comerciale sportive pe acțiuni sau persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță, care au obținut licența din partea federației sportive naționale, emisă în conformitate cu statutele și regulamentele federațiilor internaționale pe ramura de sport” – forma propusă în această inițiativă de modificare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER