Pentru Edward Iordănescu este meciul de debut ca selecționer, la ora căruia va avea vârsta de 43 de ani, 9 luni și 9 zile. Chiar dacă nouă ni se pare încă tânăr, au fost destui selecționeri din istoria echipei noastre naționale care au avut la meciul lor de debut vârste mai mici ca cea a lui de-acum.
Unul dintre aceștia a fost chiar tatăl său, Anghel Iordănescu, care avea 43 de ani, 4 luni și 4 zile. Dar și Mircea Lucescu, Cornel Dinu, Victor Pițurcă, Răzvan Lucescu, Gheorghe Hagi sau predecesorii săi, Contra și Rădoi.
Fiind fiul amintitului Anghel Iordănescu, devine al doilea caz la naționala noastră de tată-fiu selecționeri, după Mircea și Răzvan Lucescu, ceea ce este unic la nivel mondial.
Nu mai există vreun caz tată-fiu cel puțin în țările cu fotbal cât de cât dezvoltat. Suntem și noi unici în ceva.
Privim cu invidie echipele la care sunt angajați unii dintre componenții reprezentativei elene pe care Gustavo Poyet i-a deplasat la București, pentru acest amical. La loc de frunte stau portarul Vlahodēmos și fundașul Tsimikas, de la SL Benfica, respectiv Liverpool FC, echipe care se vor confrunta în luna aprilie în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.
Uruguayanul Gustavo Poyet este noul antrenor al naționalei Greciei, pentru el acest meci amical de la București fiind ca și pentru Edward Iordănescu debutul său în noua postură.
Cu toate că tatăl său a fost baschetbalist, jucând chiar la JO pentru naționala țării sale, Gus a preferat fotbalul. Mijlocaș, a venit de tânăr în Europa, în 1988, în al doilea eșalon francez la Grenoble. A revenit în țara natală, în 1989, la River Plate din Montevideo.
Dar în 1990 s-a întors în Europa, semnând cu Real Zaragoza, cu care a trăit poate cea mai glorioasă perioadă din istoria clubului aragonez, când a câștigat Cupa Spaniei și Cupa UEFA. Prestațiile sale bune au atras atenția lui Chelsea, pe-atunci un club avid după glorie și trofee, care l-a transferat în 1997.
Avea să cucerească alături de clubul londonez o cupă a Angliei și o cupă a ligii pe plan intern și o Cupă a Cupelor și o Supercupă a Europei pe plan internațional (el marcând chiar unicul gol în finala cu Real Madrid CF, care a decis trofeul).
Ultimii ani din carieră, între 2001-2004, i-a petrecut tot la Londra, dar la Tottenham Hotspur. O accidentare la ligamentele încrucișate avea să-l sâcâie în aproape toată perioada petrecută în Anglia. În total, la toate aceste echipe menționate a strâns 463 de partide și a marcat 125 de goluri. A evoluat și în reprezentativa țării sale, între 1993 și 2000, totalizând 26 de partide și 2 goluri.
Cariera de antrenor a înceout-o tot în Anglia, în 2006, ca secund la Swindon Town. Tot secund avea să fie și la Leeds United (2006-2007) și Tottenham Hotspur (2007-2008). Ca principal a debutat în 2009, la Brighton. După patru ani, a preluat pe Sunderland, în 2013, unde a stat două sezoane, până în 2015. Apoi, a aterizat pentru prima oară în Grecia, preluând pe AEK, în 2015. N-a stat mult, în retur, venind la Betis, în Spania.
Foșnetul yuanilor l-a chemat și pe el în China, la Shanghai Shenhua, unde a antrenat în 2016-2017. În 2018 a revenit în Europa, la Bordeaux în Franța. După o pauză de trei ani, a antrenat în Chile, în 2021, pe Universidad Católica. Iar din acest an, este selecționerul Greciei, înlocuindu-l pe olandezul Johnny van’t Schip. Este al 51-lea selecționer al Greciei, din care al 16-lea străin și al doilea uruguayan. Primul a fost Sergio Markarian, care însă a rezistat numai 3 meciuri.
UEFA a stabilit brigada de arbitri care va oficializa întâlnirea amicală dintre naționalele României și Greciei. Este una spaniolă, care îl are la centru de Ricardo de Burgos Bengoechea, alături de asistenții Juan Carlos Yuste Jiménez și Iker de Francisco Grijalba.
În vârstă de 35 de ani, Bengoechea este originar din Bilbao, profesează și ca tehnician dentar și a devenit arbitru FIFA în 2018. A început cariera în arbitraj la nivel de La Liga din 2015, după patru ani de exeperiență în Segunda Division.
Primul său meci inter-țări a fost Belarus – Estonia 0-0, la 10.10.2019, în preliminariile CE. În 2020 a oficiat, la 10.10, Muntenegru – Azerbaidjan 2-0, în Liga Națiunilor UEFA, iar în 2021, la 07.09, Feroe – Moldova 2-1, în preliminariile CM. Deci, numai 3 partide interțări, niciuna amicală. Nu a mai interacționat până acum cu vreo reprezentantă a fotbalului românesc. Va eveni al 17 arbitru spaniol care oficiază la un meci al României și totodată a 20-a partidă condusă de un spaniol. Bilanțul cu ei la fluier ne este ușor defavorabil, 5 victorii, 8 egaluri și 6 înfrângeri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER