Un nou episod „Craiova Leaks” scoate la iveală tranzacția imobiliară făcută departe de ochii lumii, într-o licitație care a adus un imobil, controversat prin istoria lui zbuciumată, din posesia lui Adrian Mititelu senior în cea a lui Adrian Mititelu junior și a surorii acestuia.
„Juvetele troian” ne-a îndreptat pașii spre o altă poveste spectaculoasă, despre o clădire care figurează în acte ca având 136 de încăperi: un adevărat Palat, care găzduiește cele mai importante afaceri ale milionarului oltean, sediul FC U Craiova și al ziarului Ediție specială.
Hăituită de vechi procese, cu numeroase urmăriri silite și sechestre puse pe el, clădirea de pe Strada Sf. Dumitru a scăpat de sarcini și de orice alte îngrădiri, după mișcarea abilă și deloc întâmplătoare a firmei Cetatea Banilor Construct, deținută de Adiță Mititelu și de Liana Gabriela, sora lui.
Sediul clubului FC U Craiova este una dintre cele mai impozante clădiri din oraș, chiar dacă recent ea a fost atacată și vandalizată, fără scrupule, de doi ultrași ai rivalei CS U, care au și fost reținuți de autorități pentru gestul lor grobian. Prima atestare despre construcție apare în 1896, conform monumenteoltenia.ro, când într-un ziar al vremii se anunță terminarea Hotelului Geblescu, care aparținea unui afacerist al timpurilor respective, Ștefan Geblescu.
Încă din primii ani, hotelul a devenit faimos pentru viața mondenă, chiar desfrânată, pe care o găzduia. În 1924, un investitor cu simț pentru lovituri imobiliare, boierul Nicolae Dragomir, îl cumpără și îl denumește „Hotel New York”.
Bogătașul cunoscuse visul american și i-a dat numele care avea să-l urmeze și după un secol. Dar vom reveni mai târziu, în articol, legat de acest lucru.
Anii au trecut, hotelul și-a schimbat proprietarii și domeniul de activitate. Printr-o combinație întortocheată, la începutul anilor 2000, Adrian Mititelu intră în posesia clădirii, după ce firmele pe care le controla (SC SICO SA și REGIONAL MEDIA) o preiau de la Dinel Staicu, susțineau cei de la GDS.
Acolo, Mititelu senior a stabilit sediul clubului și al ziarului Ediție Specială. Au urmat 20 de ani grei, cu numeroase litigii. Urmăriri silite și sechestre. De la numeroase entități, private sau ale statului român.
ProSport a obținut anumite documente din care reies toate aceste „obstacole” pe care le-a avut de depășit faimoasa construcție de-a lungul acestei perioade.
Din ce e compus imobilul: – subsol 29 de încăperi – suprafața: 467.01 m2 – parter – 15 încăperi – suprafața – 333.18 m2 – etaj 1 – 27 încăperi + 2 balcoane – etaj 2 – 34 încăperi – etaj 3 – 31 încăperi
Acest imobil a fost subiectul mai multor dosare.
Ce sarcini au fost puse pe imobil
2009 – garanție imobiliară – intabulare, drept de ipotecă – 1.200.000 de lei + dobânzi CEC Bank SA, sucursala Craiova – intabulare, drept de ipotecă – 800.000 de lei + dobânzi
2010 – Proces verbal de sechestru Sechestru pe imobil pentru 114.114 lei – DGFP Dolj – AFPM Craiova
2012 – Sechestru asigurator – ipoteca legală în valoare de 3.043.625 lei – Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova
2013 – Somație de plată – urmărire silită pentru suma de 1.498.294,39 lei, compusă din: 1.473.070,32 lei – debit 25.224,07 lei – cheltuieli de executare. CEC Bank SA, sucursala Craiova
– ipoteca legala – măsură asiguratorie sechestru – 21.921,41 – Ministerul Public de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
2016 – măsură asiguratoare sechestru Până la concuența sumei de 9.660.628 lei – Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA – Serviciul Teritorial Craiova
2018 – somație de plată, urmărire silită
Pentru creanța de 78.414.512 lei în favoarea ANAF – DGRFP Craiova, AJFP Dolj.
2022 – Somație urmărire silită pentru creanța de 7.768,16 lei – Primăria Municipiului Craiova, Direcția Impozite și Taxe.
Somație urmărire silită pentru creanța de 4.677,71 – Primăria Municipiului Craiova, Direcția Impozite și Taxe.
Somație urmărire silită pentru creanța de 8.443,37 – Primăria Municipiului Craiova, Direcția Impozite și Taxe.
Somație urmărire silită pentru creanța de 116.883,56 – Primăria Municipiului Craiova, Direcția Impozite și Taxe.
Somație urmărire silită pentru creanța de 136.882,87 – Primăria Craiova – DIT – Serviciul UESPF
Somație urmărire silită pentru creanța de 47.292,37 – Primăria Municipiului Craiova, Direcția Impozite și Taxe.
2023 – Somație urmărire silită pentru creanța de 42.277,90 – Primăria Municipiului Craiova, Direcția Impozite și Taxe.
După tot acest șir de probleme, clădirea monument istoric în care se află sediul FC U Craiova ajunge, în urma unei licitații, în posesia firmei Cetatea Banilor Construct SRL, care aparține lui Adrian Gigi Mititelu (fiul lui Adrian Mititelu) și lui Badea Mititelu Liana Gabriela (fiica lui Adrian Mititelu).
Pentru a pune mâna pe „bijuteria” arhitectonică scoasă la licitație de ANAF și de banca aflată în litigiu cu Adrian Mititelu, firma a plătit 700.000 de euro! În acte, era stipulat că banii vor fi virați în rate.
„Juvetele troian” explică și ce urmează să se întâmple cu sediul clubului FC U Craiova. „Știu că pentru mulți va fi o surpriză, dar pentru alții nu va fi. Adrian Mititelu va muta sediul de acolo și familia lui va amenaja un hotel!”, susține sursa noastră.
Contactat de ProSport, Adrian Mititelu a recunoscut tranzacția, dar și faptul că pe locul actualului sediu al FC U Craiova va renaște „fieful” vieții mondene din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, confirmând dezvăluirile sursei noastre.
„Sediul clubului este deținut de Cetatea Banilor Construct. Nu este de vânzare. Din contră, intră în modernizare, se va contrui un hotel. O să refacem hotelul New York! El a fost adjudecat după ce a fost scos la licitație de ANAF și de o bancă. A fost achitat integral. Suma e de circa 700.000 de euro”, a declarat Adrian Mititelu pentru ProSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER