ProSport vă prezintă analiza arbitrilor după etapa a 12-a din Liga 1.
ACS Poli Timișoara – CSMS Iași 2-2
Maniera relaxată și eficientă a lui Radu Petrescu, cel mai în formă dintre arbitrii din Liga1. În minutul 62, a acordat, în mod corect, penalty în favoarea gazdelor, ca urmare a unei împingeri a lui Ciucă asupra lui Zicu. De menționat faptul că Petrescu a fost delegat în acest tur de campionat la numai șase jocuri, dintre care în doar două consecutiv, spre deosebire de Kovacs, cel mai utilizat de către CCA.
Note: Petrescu 7, Avram 7, Grigoriu 7
ASA Târgu Mureș – CFR Cluj 0-0
Manieră bună de arbitraj pentru un derby din campionatul intern. În minutul 90+3, Balaj l-a eliminat, în mod corect, pe Golanski (ASA Târgu Mureș) pentru primirea celui de al doilea avertisment.
Note: Balaj 7, Oniță 7, B. Gheorghe 7
CS U Craiova – Pandurii Târgu Jiu 0-0
Revenit după o suspendare de patru etape, Avram a avut parte de un joc ușor, într-un meci dominat de gazde. Ușor teatrală prestația lui Avram jr.
Note: Avram 7, S. Gheorghe 7, Urzică 7
Viitorul Constanța – Petrolul Ploiești 1-0
Delegat în această etapă după unele erori comise în etapa trecută, când a dezavantajat echipa AFC Botosani, Kovacs a comis greșeli ca și în runda precedentă. Astfel, în minutul 45+3, a decis să acorde avantaj, în loc să dea o lovitură de pedeapsă în favoarea gazdelor, ca urmare a unei țineri a lui Peteleu asupra lui Aganovic. Trebuie reamintit faptul că acordarea avantajului, în detrimentul unei lovituri de pedeapsă, se justifică numai atunci când cel ce beneficiază de această opțiune are de îndeplinit o simplă formalitate pentru a înscrie. În minutul 49, nu i-a acordat al doilea avertisment și, automat, eliminare lui Dacian Varga (Petrolul) pentru oprirea unui atac promițător al Viitorului. Sesizând eroarea comisă de către arbitru, antrenorul oaspeților a decis să îl înlocuiască pe Varga după numai două minute. Evaluarea lui Kovacs de către CCA stârnește unele nemulțumiri în rândurile colegilor acestuia. Ei acuză că nu sunt tratați cu aceeași unitate de măsură.
Note: Kovacs 5, Nagy 7, Șovre 7
Astra Giurgiu – AFC Botoșani 1-0
Singura fază importantă a acestui joc a avut loc în minutul 14 și a fost judecată în mod corect de către piteșteanul Popa, care a colaborat excelent cu asistentul Radu. Astfel, pentru o ținere în propria suprafață de pedeapsă și oprirea unei situații iminente de a marca, Plămadă (AFC Botoșani) a fost eliminat și echipa sa a fost sancționată cu lovitură de pedeapsă. Arbitrul Popa ar trebui să acorde o mai mare atenție atacurilor jucătorilor deoarece, în acest meci, a avut câteva scăpări în a identifica, în mod corect, intensitatea și impactul acestora asupra adversarilor. În minutul 67, asistentul Marica a apreciat, în mod eronat, poziția lui Alibec (Astra) pe care l-a sancționat pentru o presupusă poziție de ofsaid, oprind o situație de a marca a jucătorului gazdă. Acesta a protestat și a primit un avertisment care nu-i va permite să joace în următoarea etapă.
Note: Popa 6, Radu 7, Marica 5
FCSB – FC Voluntari 3-1
În acest joc au fost acordate două lovituri de pedeapsă, în mod corect, de către arbitrul Cojocaru. Prima, în minutul 64, în favoarea gazdelor, ca urmare a unei împingeri a lui Achim asupra lui Chipciu. A doua, în minutul 68, în favoarea oaspeților, ca urmare a unei țineri a lui Papp asupra lui Novakovic. De asemenea, centralul galățean a greșit în aprecierea a alte două situații în care se impunea acordarea unor penaltiuri, câte una pentru fiecare echipă, în minutele 11 și 63.
Note: Cojocaru 6, Orbuleț 7, Iliescu 7
Concordia Chiajna – Dinamo 1-3
Delegat pentru a treia etapă consecutiv, Tudor a avut parte de un joc liniștit, Concordia nu a reușit să se ridice la nivelul lui Dinamo. A acordat patru avertismente, cu temei regulamentar. În mod corect, nu a acordat două lovituri de pedeapsă, în minutele 55 și 64, solicitate de către Răducanu și Constantinescu, ambii de la Concordia.
Note: Tudor 7, Marinescu 7, Artene 7
CULISE Cristina Trandafir, arbitru internațional și angajat, ca și referent, cu normă întreagă la CCA, și totodată la FRF, a fost penalizată cu scăderea a 30% din salariu, ca urmare a unei imixțiuni în delegarea unei brigăzi de arbitri preferențială la un joc de juniori B al echipei Dinamo București. Trebuie amintit faptul că legătura între Cristina Trandafir și clubul Dinamo București este tocmai soțul acesteia, George Trandafir, fost arbitru, angajat în acest moment ca delegat la clubul bucureștean. Acesta penalizare a fost decisă ca urmare a unei anchete interne a FRF. Se impun câteva întrebări: îi este permis, de către UEFA, unui arbitru activ să lucreze în administrația FRF, cu atât mai mult în cadrul CCA? Este Cristina Trandafir singura care are aceste competențe? Și, dacă da, care sunt acestea? Probabil că CCA nu va răspunde.
Pe 6 octobrie, CCA va organiza un examen pentru promovarea arbitrilor și a arbitrilor asistenți în cadrul Ligii a 3-a. Pentru cei care au ceva de semnalat asupra corectitudinii desfășurării acestui concurs, nu ezitați să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected].
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER