ANALIZĂ‚ | Bugetul cluburilor din Liga 1 în 2018. FCSB e lider la cheltuieli, cu aproape 20 de milioane de euro, CFR e pe doi, cu 16 milioane. Craiova – pe 3, Viitorul urcă în premieră pe 4. Dinamo a avut al 5-lea buget, dar a terminat anul pe locul 11 | TOATE CIFRELE
Cu echivalentul a 19.373.185 de euro cheltuiți (91.053.969 lei), FC FCSB este clubul din fotbalul românesc care a cheltuit cel mai mult în anul calendaristic 2018. Gruparea patronată de Gigi Becali se poate considera, din acest punct de vedere, marea învinsă a anului trecut, pentru că a pierdut titlul (în vara lui 2018), apoi a terminat pe locul 2 și sezonul de toamnă din sezonul următor – ambele în fața clujenilor de la CFR, care au cheltuit în 2018 cu aproape 3.000.000 de euro mai puțin.
ProSport vă prezintă datele financiare ale cluburilor din Liga 1 în anul calendaristic 2018. Pentru o comparație concretă, am adăugat și banii cheltuiți de cele două echipe promovate în această vară din Liga 2. Datele sunt valabile, așa cum am menționat încă de la început, pentru returul sezonului 2017-2018 și turul sezonului 2018-2019 – deci nu acoperă campania de primăvară din acest an -, însă sunt relevante pentru a observa anumite tendințe în fotbalul autohton.
Sumele cheltuite în 2018 de cluburile din Liga 1 și de cele două cluburi care au promovat acum două luni din Liga 2. Echipele au fost ordonate respectând locul ocupat în clasamentul sportiv la sfârșitul sezonului 2018-2019. Cifele scrise înaintea fiecărui nume reprezintă locul ocupat conform bugetului din 2018. Linia roșie limitează echipele din play-off, linia mov marchează echipele din play-out, linia vișinie marchează nou-promovatele
1. FCSB și CFR domină categoric la capitolul buget,
2. Craiova este a treia forță financiară a Ligii 1,
3. Ascensiunea echipei Viitorul, ajunsă a patra forță financiară a fotbalului românesc, arată că proiectul lui Gică Hagi este, într-adevăr, unul de succes. Aceasta, mai ales dacă vedem și că Viitorul marchează profit și a terminat campionatul pe locul 3, depășind Craiova, care a cheltuit cu peste 2.000.000 de euro mai mult.
4. Cifrele arată fără nicio umbră de îndoială că la Dinamo se poate vorbi fie de incompetență, fie de rea-credință, fie de amândouă la un loc. Anul trecut, gruparea „roș-albă” s-a plasat pe locul 5 în Liga 1 ca bani cheltuiți. Ca performanță sportivă, în schimb, a terminat campionatul 2017-2018 pe locul 7 (play-out), apoi sezonul de toamnă pe locul 11.
Cheltuielile generale ale clubului lui Negoiță pe 2018 confirmă astfel informațiile primite de ProSport pe parcursul anului trecut, multiple surse afirmând că în vara anului trecut au fost aduși numeroși jucători cu o valoare mult sub salariile oferite. Dinamo avea buget de salarii de play-off, dar lot de play-out, avertizau sursele ProSport.
„Ștaful”. Ionuț Negoiță și oamenii pe care i-a plasat și îi susține în conducerea clubului Dinamo au avut o strategie prin care au reușit, cu un buget de locul 5, să termine anul 2018 pe locul 11. FOTO: Mediafax
5. Cel mai mic buget din Liga 1 a avut, în 2018, Hermannstadt Sibiu. Aici trebuie făcută însă mențiunea că, promovată în vara anului trecut în Liga 1, formația ardeleană a avut, în primele 6 luni, cheltuieli mult mai mici, corespunzătoare nivelului din eșalonul inferior. Aceeași mențiune se impune și pentru Dunărea Călărași, echipa din Liga 1 cu al doilea cel mai mic buget. Dacă ajustăm suma absolută la nuanța că în primele 6 luni s-a cheltuit mult mai puțin, iar în următoarele 6 luni mult mai mult, vedem că, de fapt, Hermannstadt și Dunărea au avut cheltuieli la nivelul celorlalte formații din Liga 1.
6. Pentru relevanță, am adăugat cheltuielile totale înregistrate anul trecut (retur 2017-2018 + tur 2018-2019) de echipele care, acum două luni, au promovat în Liga 1: Academica Clinceni și Chindia Târgoviște. Dâmbovițenii au avut anul trecut un buget cu puțin peste 1.000.000 de euro – unul bun, dar nu impresionat pentru Liga 2 (unde Petrolul, U Cluj și FC Argeș, de exemplu, au stat mult mai bine).
7. Academica Clinceni prezintă un caz cu totul particular. Suma minusculă cheltuită anul trecut (aproape 350.000 de euro) nu e relevantă, pentru că FC FCSB a ajutat formația ilfoveană din umbră, cu resurse de toate felurile. În acest caz, nu este clar cât ar fi cheltuit, de fapt, Academica Clinceni dacă ar fi suportat integral toate costurile.
8. Un caz aparte este FC Voluntari. Gruparea finanțată de primăria lui Florentin Pandele a încercat să-și ascundă cifrele contabile după ce, în vara anului trecut, ProSport a dezvăluit sumele colosale băgate, din bani publici, în acest club. „Cineva” a modificat pe tăcute raportul trimis la Ministerul de Finanțe, iar funcționarii au șters datele din anii precedenți. La ANAF s-au raportat sume ridicole – conform acestora, FC Voluntari ar fi cheltuit în 2018 doar 1,98 milioane de lei. Operațiunea nu este legală.
ProSport a descoperit însă, chiar și așa, care a fost situația financiară la FC Voluntari. Primăria a finanțat clubul în 2018, din bugetul public, cu circa 16,5 milioane de lei (3,5 milioane de euro), restul banilor – până la puțin peste 21,6 milioane de lei (aproximativ 4,6 milioane de euro) provenind din drepturile TV.
Cu acest buget, FC Voluntari s-a situat pe locul 7 în Liga 1 ca putere financiară. Ca performanță sportivă, însă, echipa s-a clasat pe locul 12 în vară (a disputat barajul pentru evitarea retrogradării, menținându-se în Liga 1 în urma loviturilor de departajare), iar sezonul de iarnă al campionatului 2018-2019 a fost încheiat pe locul 14 (ultimul).
Echipa s-a salvat de la retrogradare abia în primăvara acestui an, mulțumită criteriului care înjumătățește punctele la intrarea în play-out și datorită rezultatelor bune obținute după venirea lui Bergodi ca antrenor.