ANALIZĂ‚ | CCA tratează diferit echipele aflate la retrogradare. De ce unele cluburi nu au parte de arbitri adiționali?
ProSport continuă analiza arbitrajelor după fiecare etapă din Liga 1. Nici această rundă, cea de-a XXII-a nu a fost lipsită de probleme. Mai jos puteți citi caracterizările la fiecare meci.
ASA Târgu Mureș – FC Brașov, 1-0
George Cătălin Găman – Arbitraj foarte bun, echilibrat, formă foarte bună; corecta eliminare a lui N’Doye (min. 87) pentru un fault grosolan.
Adrian Popescu (asistent 2) – A fost trimis la acest meci după sesizarea făcută de Prosport în cazul Urzică. În mod eronat, el a oprit un jucător al echipei gazdă pentru o presupusă poziție de ofsaid, punând capăt unei ocazii de gol a ASA-ului.
Universitatea Cluj – Botoșani, 0-0
George Rădulescu – A fost cel mai slab arbitraj de până acum al acestui retur. În minutul 2 nu l-a eliminat pe Mengolo de la echipa gazdă, pentru lovire în față a adversarului (care este schimbat, cu fața plină de sânge), deși se afla la 5 metri de locul incidentului.
Jucătorul Patache a venit la conferință cu ochii vineți
Mai mult, în minutul 50, Rădulescu a acordat un penalty în mod eronat pentru Universitatea, deși faultul a fost comis cu doi metri în exteriorul suprafeței de pedeapsă. Slabă colaborare cu asistentul Neacșu.
NOTĂ‚ 1: Se dovedește o lipsă de respect a CCA față de unele echipe din Liga 1 ce nu primesc arbitri adiționali care, în acest gen de faze, și-ar fi făcut simțită prezența; prestație a arbitrilor sintetizată perfect de unul dintre actionarii FC Botoșani: „arbitraj de județ”. Trist, dar adevărat. Dacă luăm în calcul că Rădulescu este vecinul din Clinceni al lui Deaconu, dar și prestația acestuia de la Brăila – Voluntari, derbyul primei runde a returului din Liga 2, seria I, putem da apă la moară gurilor rele care susțin sprijinul actualului vicepreședinte al CCA numai pentru unii.
NOTĂ‚ 2: Nicio brigadă cu adiționali pentru Oțelul Galați și Ceahlăul în retur; doar o brigadă cu adiționali pentru CFR Cluj și Viitorul, deși toate cele 4 echipe sunt implicate direct în lupta pentru evitarea retrogradării; în antiteză cu brașovenii care, deși au același țel, au fost arbitrați de brigăzi cu adiționali în 4 etape. Suntem curioși care sunt criteriile pentru care sunt delegate brigăzi ce au în componență arbitri adiționali?
Dinamo – Chiajna, 0-3
Lucian Rusandu – Deși văzut excelent de grecul Vassaras după jocul din tur, Dinamo – ASA Târgu Mureș, acesta se dovedește a fi un arbitru cu o mică marjă de progres, demonstrat în aproape fiecare joc la care este delegat. Iar ultima dovadă e eliminarea din acest joc a lui Marc (Dinamo) pentru un presupus fault grosolan. De fapt, Marc a încercat să joace mingea și, ajungând târziu, îl lovește pe jucătorul Concordiei, fără violență, neavând viteză pentru a putea lua în considerare o eventuală forță a impactului. Așadar, Marc a fost pe nedrept eliminat.
Dinamoviștilor nu le-a venit să creadă că Marc a fost eliminat atât de ușor
Petrolul – Universitatea Craiova, 1-2
Cristi Balaj – În minutul 50, în mod eronat nu l-a eliminat pe jucătorul Petrolului, Ipsa, care l-a oprit dintr-o ocazie evidentă de a marca pe jucătorul Craiovei, Nuno Rocha. Balaj a acordat doar avertisment și nu eliminare, așa cum ar fi fost just. Apoi, în minutul 72, s-a observant lejer un penalty evident neacordat Petrolului la o împingere cu ambele mâini a lui Acka asupra lui Geraldo, deși arbitrul se afla la 3 metri de fază. Aici, Balaj chiar nu a avut nicio scuză.
Oțelul Galați – CSMS Iași, 0-0
Balaci – în mod eronat nu a acordat penalty pentru echipa gazdă, ca urmare a unei țineri evidente a unui apărător ieșean, minutul 27. O delegare a unui arbitru fără vreun joc în acest retur, într-un meci capital pentru Oțelul Galați. Delegări făcute de pe Bernabeu, unde Vassaras a fost observator, săptămâna trecută? Revenind la arbitrul Balaci, în mod eronat acesta nu a acordat lovitură liberă pentru Oțelul, la 17 metri de poarta adversă, deși se afla plasat excelent (min. 55).
NOTĂ‚: Această greșeală ar fi putut fi ușor evitată dacă delegarea arbitrilor adiționali ar fi fost făcută la toate jocurile etapei. Totuși, dacă la un meci vital, între două echipe care luptă direct pentru evitarea retrogradarii nu sunt delegați adiționali, atunci când? Care sunt criteriile pentru care jocuri precum Dinamo – Chiajna și ASA Târgu Mureș – Brașov au beneficiat de adiționali și un joc precum cel de la Galați, nu?
Astra – Rapid, 2-0
Adrian Comănescu – cel mai bun arbitraj al etapei; perfectă colaborarea cu asistentul Nicoară, la faza în care Găman a fost tras de braț de către un atacant rapidist
Ceahlăul – Steaua, 0-1
Marcel Bîrsan – deși un joc ușor de arbitrat, Bîrsan a reușit să incite puținii spectatori prin majoritatea deciziilor luate, totul culminând cu faza din min. 91, când l-a eliminat pe Markovic (Ceahlăul) pentru al doilea avertisment și acesta a refuzat să părăsească terenul de joc. Banca de rezerve a gazdelor a explodat, arbitrul, împreună cu asistentul 1 și rezerva nu au reușit să se facă ințeleși, iar jucatorul eliminat și-a locul în teren. Jocul s-a încheiat după 7 minute de prelungiri, deși, în mod evident, după terminarea protestelor și părăsirea terenului de către jucătorul eliminat, mai trebuiau lăsate doar 2 minute de joc, pentru a se ajunge la cele 3 aratate drept prelungiri. Dacă mai adăugăm și atacurile lui Breeveld (repriza 1) și Tamaș (repriza 2) direct pe picioarele adversarilor, avem o mostră de arbitraj „AȘA NU”.
Hagi nu a avut probleme contra Pandurilor, deși această echipă învingea cu o etapă înainte, foarte clar, pe Steaua FCSB. Una dintre ciudățeniile din Liga 1
Viitorul – Pandurii, 4-0
Istvan Kovacs – În minutul 2, acordă corect penalty pentru Viitorul, dar nu l-a avertizat pe Ungurușan pentru oprirea unei situații promițătoare de atac; min. 39, în mod eronat nu a acordat penalty pentru Viitorul ca urmare a unei țineri a lui Pintilii asupra lui Nicoliță. Interesant e că arbitrul nu a prelungit jocul. Nici nu avea rost, la un rezultat anticipat de unii cunoscători ai fotbalului românesc.
Bogdan Velicu, asistent 1 – În minutul 35, în mod eronat a sancționat un jucător al Pandurilor ca fiind în ofsaid, anulându-se, astfel, un gol valabil al Pandurilor. Același arbitru asistent nu a semnalizat ofsaid la primul gol al Pandurilor, în jocul CFR Cluj – Pandurii (min. 2). Culmea, a fost delegat la următoarea etapă, Oțelul – Brașov, deși poate trebuia reținut de la delegări măcar o etapă.
Gaz Metan Mediaș – CFR Cluj, 0-0
Marius Avram – Spre deosebire de ultimele prestații din Liga I, joi după amiază a avut parte de un joc liniștit și a avut o evoluție bună. A acordat un penalty corect la intervenția lui Mincă asupra atacantului echipei gazdă.