ANALIZĂ‚ | Ce se întâmplă în „Liga Legendelor” din București. Steaua și Academia luptă pentru locul 1, Carmen e surpriza. AFC Rapid, FC Dinamo, Sportul și Venus fac figurație. Ce tipuri de echipe joacă în Liga 4 | CLASAMENT + PROGRAM
După numai trei etape din Liga 4 București, previziunile se confirmă: Steaua și Academia Rapid, cei doi coloși băgați peste rând în competiție de AMFB, par să fi confiscat lupta pentru promovarea în Liga 3. Steaua are deja golaveraj 25-0 (medie de peste 8 goluri pe meci), iar Academia – golaveraj 17-0. Cele două sunt singurele care nu au primit încă gol. Cu bugete declarate de 150.000 și, respectiv, 350.000 de euro în noul sezon, susținute de mii de oameni la fiecare meci, beneficiind de condiții mult peste ale adversarelor, Steaua și Academia s-au lansat deja într-o cursă umăr la umăr.
AFC Carmen, surpriza plăcută. Echipa pregătită de Adi Matei n-are însă forța să se bată pentru promovare
Tinerii de la FC Carmen sunt pe locul 3 în clasament, cu punctaj maxim și golaveraj 13-2. Sursa foto: contul de Facebook al clubului
Deocamdată, singura surpriză pare a fi o altă formație băgată „în față” de AMFB, fără să fi trecut prin Liga 5: nou-înființata AFC Carmen. Echipa antrenată de fostul jucător Adrian Matei are de asemenea punctaj maxim și golaveraj zdravăn, 13-2, dar nu poate spera că va ține ritmul. Carmen e, dintre cele trei clasate pe podium, singura fără fire care duc la instituțiile statului și la partide. Jucătorii sunt foarte tineri și nu au contracte, bugetul clubului e mic, obiectivele se rezumă la a crește fotbaliști de perspectivă.
Alte formații cu rezonanță istorică aliniate la startul Ligii 4 sunt, însă, departe de orice pretenție impusă de sonoritatea blazonului.
Venus 1914, care se dorește continuatoarea echipei interbelice cu opti titluri în palmares și desființate de comuniști în 1948, este sac de box (0 puncte, golaveraj 2-15). Clubul este amator și nu își poate depăși condiția în formula actuală.
Cele două echipe Progresul – Spartac 1944 și CS 2005 – n-au nicio perspectivă. Prima are două victorii, dar nu contează în lupta pentru locul 1. Cea de-a doua e pe ultimul loc, cu 0 puncte și golaveraj 1-35, dar cu circumstanța atenuantă de a fi jucat deja cu Steaua și Academia, de la care a luat, la un loc, 28 de goluri! În orice caz, niciuna nu emitea pretenții înainte de începerea campionatului, iar traiectoria lor este una previzibilă.
AFC Rapid, părăsită de suporteri și sponsori. Echipa e în pragul dispariției
Sezonul trecut, în Liga 5, AFC Rapid a fost însoțită de suporteri și în deplasări dificile, cum a fost cea de lângă Uzinele Vulcan. În acest an, după ce a apărut Academia Rapid, fanii au migrat în masă către noul club, iar AFC Rapid joacă în fața unor tribune goale. FOTO: contul de Facebook al AFC Rapid
AFC Rapid, echipa susținută anul trecut de mulți din suporterii giuleșteni după falimentul vechii formații, este în pragul dispariției. A fost părăsită de fanii care au migrat spre clubul PSD, mai bogat, mai influent și cu un nume asemănător.
Din lipsă de bani, dar și din cauza unor probleme manageriale, AFC n-a mai jucat meciul de acasă în Giulești – se pare că acest lucru nici nu se va mai întâmpla. Sponsorii au dispărut unul câte unul. La ultimul meci, 1-3 în deplasare, cu Metaloglobus II, martori oculari au povestit pentru ProSport că mai mulți fotbaliști de la AFC, dintre care unii – titulari, n-au putut fi trecuți pe foaia de joc din cauza unor probleme cu vizele medicale.
Există o posibilitate ca acest chin să se încheie după etapa a 6-a, când va avea loc meciul AFC Rapid – Academia Rapid. Președintele Horia Manoliu, fost angajat la departamentul de marketing pe vremea lui Copos și Moraru, speră să dea lovitura, să aibă un stadion plin și o rețetă financiară uriașă. Nu se știe dacă, după acest joc, echipa va mai rămâne în competiție.
FC Dinamo își propune să se întărească la iarnă. Va fi prea târziu pentru ca echipa lui Nicolae Badea să conteze la promovare
FC Dinamo, echipa lui Nicolae Badea, merge prost, lucru la care conducătorii clubului se așteptau, de altfel, în ciuda faptului că au în staff două nume importante ale „roș-albilor”, Ionel Augustin și Marin Dragnea. FC Dinamo a fost, la fel ca și Steaua, Academia și Carmen, băgată peste rând direct în Liga 4, deși hotărârea de a face echipa s-a luat cu numai câteva săptămâni înainte de startul campionatului și, la momentul înscrierii, nu avea nici măcar jucători. Conducerea clubului a rezolvat parțial problema, meciurile de acasă le dispută pe Dinamo și promite că, din retur, lucrurile vor sta cu totul și cu totul altfel. Până atunci, însă, FC Dinamo va mai suferi înfrângeri, iar felul în care arată acest campionat lasă de înțeles că, indiferent ce va face în primăvară, echipa nu va mai putea reveni în lupta pentru locul 1.
Sportul Studențesc este o altă echipă cu nume mare înscrisă pe muchie de cuțit în Liga 4. Sursele ProSport spun că șefii AMFB i-au păsuit pe cei de la Sportul o săptămână, deoarece aceștia nu avuseseră 2.000 de lei să înscrie formația în competiție. Echipa a intrat în campionat, dar e ciuca bătăilor. Are 0 puncte și golaveraj 1-9, dar scuza că a întâlnit deja unul din cei doi giganți ai întrecerii, Steaua (scor 0-4).
Steaua pare în avantaj
Steaua joacă în fața unui public numeros și zgomotos, dar nu pe arena mare din Ghencea. Echipa e lider în Liga 4, cu un golaveraj mai mare decât al Academiei Rapid. FOTO: contul de Facebook „Steaua libera”
Momentan, Steaua, cu Lăcătuș coordonator, Iovan manager și Ion Ion antrenor, pare avantajată. Clubul Armatei a cumpărat o echipă de-a gata (Regal Sport), cu jucători tineri și de perspectivă care anul trecut terminaseră Liga 4 pe locul 2. Formația beneficiază de toate condițiile necesare unui club profesionist: a fost în cantonamente, a jucat meciuri amicale cu echipe tari (inclusiv un lot național de juniori), se pregătește și joacă la baza sportivă din Ghencea, jucătorii sunt plătiți, dispune de o galerie numeroasă și bine organizată.
Aceste atuuri s-au văzut, până acum, și Steaua e pe primul loc, având un plus de 8 goluri la golaveraj față de Academia și de 15 goluri față de Carmen.
Academia absoarbe veterani rapidiști și sponsori. Mohammad Murad susține proiectul PSD. SuperBet a trecut de la AFC la rivali
Mohammad Murad (al treilea din stânga), alături de oficiali PSD din guvern, la inaugurarea unuia din hotelurile sale. Libanezul sponsorizează acum Academia Rapid, despre care Liviu Dragnea, președintele partidului de guvernământ, a promis că „o vom crește”. FOTO: Mediafax
Cea de-a doua clasată, Academia Rapid, mărșăluiește, de asemenea, prin campionat și are câteva avantaje incontestabile. Fotbaliștii sunt, de asemenea, plătiți și au statut de profesioniști. Au în lot doi veterani de superclasă, Daniel Niculae și Daniel Pancu. Pe bancă stă un alt fost jucător rapidist, Constantin Schumacher. N-au probleme financiare și își permit chiar cheltuieli excentrice precum cea din etapa a doua, când au plătit costurile de organizare pentru partida din deplasare, cu AS Termo.
Academia a rămas singura echipă care joacă în Giulești (AFC Rapid n-are bani, Rapid Frumoșii Nebuni n-a fost primită de AMFB în Liga 5), cu un număr mare de suporteri în tribune (7.000 în prima etapă, 5.000 în cea de-a treia). Se antrenează tot pe stadionul Rapid. Sponsori apropiați de PSD s-au înghesuit să finanțeze clubul – ultimul sosit este Mohammad Murad, patron la Phoenicia Hotels. Libanezul virează, spun sursele ProSport, 25.000 de euro în conturile Asociației Redivivus 2017, prin care se fac tranzacțiile financiare ale Academiei Rapid. Interesantă este și pirueta casei de pariuri SuperBet, care după ce a bătut palma, inițial, cu AFC Rapid, s-a răzgândit brusc și a trecut la Academia susținută de PSD.
E posibil ca „indirectele” să conteze, până la urmă, mai mult decât cele două partide Steaua – Academia
În consecință, măcar la prima vedere, soarta promovării pare că se va decide în cele două meciuri directe Academia – Steaua. Prima înfruntare e programată în etapa a 8-a, în Giulești, urmând ca returul să se joace la primăvară, în Ghencea.
Lucrurile sunt însă ceva mai complicate de atât, pentru că trebuie luate în calcul și rezultatele accidentale, care vor conta foarte greu, ținând cont că, probabil, Steaua și Academia vor pierde puține puncte în restul confruntărilor.
Chiar dacă nu va conta direct în bătălia pentru promovare, Carmen ar putea face niște surprize, încurcând măcar una din cele două favorite.
În plus, se anunță și o susținere, pentru Academia Primăriei, din partea a AS Tricolor. E de așteptat ca aceasta să se străduiască să încurce Steaua.
AS Tricolor, formația la care anul trecut a jucat actualul manager de la Academia, Ovidiu Burcă, îl are în staff pe avocatul Andrei Nicolescu. Cei doi sunt buni prieteni. Sursele ProSport povestesc că, în urmă cu un an și jumătate, pe când era președinte SC FC Rapid, Burcă l-a băgat în delegația care a făcut deplasarea la turneul din India și pe prietenul Nicolescu.
„Gazeta sporturilor” a scris, săptămâna trecută, că Nicolescu este avocatul lui Sebastian Ghiță și partener de off-shore cu acesta.
Așadar, AS Tricolor, cu care Academia Rapid va juca în etapa a 5-a, e de așteptat să facă eforturi mari în etapa a 7-a, când va întâlni Steaua, pentru a-i încurca pe „militari”.
Cele trei tipuri de echipe din conglomeratul Ligii 4 București
Concluzionând, în acest moment, în Liga 4 București există trei categorii clare, distincte, de echipe:
A) Steaua și Academia Rapid – cluburi cu bugete mari, jucători profesioniști, staff substanțial, suporteri mulți, obiectiv major: promovarea.
B) echipe care își propun creșterea de jucători tineri, bine organizate și cu staff profesionist. Din loturile lor, sub contract sunt doar vârfurile, pe care respectivele cluburi își dau seama că nu ar trebui să le piardă la prima ofertă. Aceste formații nu exclud posibilitatea ca, în viitor, în funcție de conjunctură, să reușească, la un moment dat, promovarea în Liga 3. Dar nu acum.
C) echipele de amatori care nu-și propun decât să supraviețuiască și să facă mișcare în cadru organizat. Nu au buget (strictul necesar, câteva mii de lei pentru plata baremurilor de arbitraj și a terenurilor, reprezintă deja o povară mare pentru ele), în lot pot fi găsiți laolaltă copii de 15-16 ani și veterani de 35-45 de ani și se antrenează sporadic.
Din acest amalgam de formații, la finalul sezonului regulat primele patru clasate vor intra în play-off-ul de promovare în Liga 3. Cele patru vor disputa la primăvară un minicampionat de șase etape, pornind de la un punctaj diferit, în funcție de locul ocupat în sezonul regulat: locul 1 – 3 puncte, locul 2 – 2 puncte, locul 3 – 1 punct, locul 4 – 0 puncte.