ANALIZĂ | Ce se va întâmpla cu contractele fotbaliștilor. Ce echipe au suspendat deja angajamentele jucătorilor în primele două ligi
Pentru fotbaliștii din România situația este delicată: n-au mai fost plătiți de ceva vreme, având oricum restanțe, iar situația pandemiei le agravează problemele. Există trei variante luate în calcul: înjumătățire, suspendare sau reziliere. În niciun caz, n-au cum să rămână la nivelul actual.
Varianta de reducere la jumătate a contractelor, cele mai mari șanse
Este cea mai discutată soluție în momentul de față de FRF, LPF și AFAN. Asta ar însemna o coalizare pentru a susține fotbalul în actuala formulă. Dar există o mare problemă, dacă se va începe în august campionatul, sunt mai bine de 5 luni în care cluburile nu încasează nimic și trebuie să plătească. Varianta e discutată acum la modul că întrecerea internă se reia pe 16 mai, iar diferența de 50 la sută să fie recuperată în vară. Iar pauza de acum să fie asimilată vacanței din vară, să nu mai existe nicio odihnă a jucătorilor în luna iulie. Gigi Becali a susținut varianta cu 50 la sută, în timp ce Gică Hagi a declarat că toate cluburile de fotbal de pe mapamond își vor reduce bugetele cu mai bine de 50 la sută.
3 echipe au notificat staff-ul tehnic și jucătorii de suspendare a angajamentelor
Fotbaliștii Chindiei Târgoviște au fost notificați, prin e-mail, că li s-a suspendat contractul din cauza pandemiei. La fel și staff-ul tehnic condus de Viorel Moldovan. La Liga 2, Gloria Buzău (locul 8) și Csiksezreda (locul 17) au procedat identic. Cele trei cluburi mizează pe ajutorul dat de guvern, 75 la sută din salariul mediu pe economie, în jur de 3800 lei lunar să revină fiecărei persoane. Deocamdată, mecanismul oferit de autorități este unul deficitar și nu se știe care sunt procedurile exacte, normele, motiv pentru care situația pare foarte încurcată.
Rezilierea înțelegerilor, cea mai simplă pentru angajatori
E varianta lansată de mai mulți oameni de fotbal. „Probabil vom mai avea trei echipe dacă această criză va continua”, a anunțat președintele Florin Prunea. AFAN încearcă să ajungă la un acord cluburi-jucători pentru ca activitatea să poată continua. „Litigii vor fi și vom căuta, împreună cu Federația și Liga, soluția cea mai bună pentru ca jucătorii și cluburile să ajungă la un consens. E foarte important. Trebuie găsită o situație de compromis, pentru că nici cluburile nici jucătorii nu sunt vinovați de situația actuală”, a explicat Emilian Hulubei, președintele AFAN pentru Prosport.
Variantă alarmantă: peste un milion de șomeri în maximum o lună
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat marți seara o estimare alarmantă: până la un milion de persoane vor fi trimise în șomaj tehnic în perioada următoare. Cetățenii ar mai primi doar 75 la sută din salarii câtă vreme se vor afla în șomaj tehnic. Guvernul promite să-i ajute pe angajatori să suporte costurile. Șomajul tehnic este, însă, o procedură posibilă doar pentru contractele de muncă.