ANALIZĂ‚ | De ce blufează FCSB atunci când pretinde că meciul cu Dinamo este unul banal. Cele două mari din București au luat împreună mai puține puncte decât CFR singură cu adversarele de play-off. Miriuță, ciuca bătăilor în derby-uri | CIFRE

Statistica nu poate fi păcălită de vorbe și indică un singur lucru: Dinamo și FCSB au nevoie ca de aer de punctele puse în joc astă-seară, în meciul direct din etapa a 25-a a campionatului – în ciuda discursului public al oaspeților.

Cu numai câteva meciuri înainte de startul celei de-a doua faze a campionatului – play/off și play/out -, clasamentul separat al echipelor clasate acum pe primele 6 locuri arată o dominație indiscutabilă, la toate capitolele, a echipei pregătite de Dan Petrescu. Relativizarea clasamentului general prin diverse explicații (CFR joacă „urât”, „simplu”, nu are fotbaliști de valoarea individuală a celor de la FCSB etc) cade în fața cifrelor.

Clujenii au, înaintea partidei Dinamo-FCSB de astă-seară, 7 puncte avans față de oaspeți în clasamentul separat al echipelor „de play-off”. Au obținut un număr dublu de victorii cu adversarele „grele” din campionat, au înscris mai multe goluri și au primit mai puține decât FCSB.

Alt amănunt relevant înaintea meciului Dinamo-FCSB: CFR a reușit duble victorii cu două adversare de play-out, Astra și Dinamo, pe când FCSB n-a reușit până acum acest lucru cu nimeni. O victorie acum, cu Dinamo, i-ar aduce și pe „roș-albaștri” în postura de a prezenta o dublă.

Depășită net de CFR la rezultatele cu echipele de top, FCSB a recuperat parțial le meciurile cu „plutonul”. Din play-off, rămâne fără acest atu

Jucătorii lui Dică au recuperat puțin din decalajul apărut la rezultatele cu echipele „de play-off” prin câteva puncte în plus obținute cu adversarele „de play-out”, din partea a doua a clasamentului. Ei au reușit chiar, datorită unor scoruri mari cu unele adversare de pluton (7-0 cu Timișoara, 4-0 cu Mediaș, Juventus, Sepsi), să-i depășească pe cei de la CFR la golaverajul general. În scurt timp, însă, când campionatul se va relua cu faza următoare, unde nu vor mai exista partide cu tradiționala „carne de tun”, lucrurile se vor schimba.

Pentru FCSB, șansa de a mai reduce din diferența consistentă de acum înainte de intrarea în play-off este meciul de astă-seară, ultimul în care întâlnește o echipă dintre primele 6. Este un efort târziu de a repara fie și parțial un parcurs poticnit și mult sub publicitatea care i s-a făcut grupării lui Becali. Atât acasă, cât și în deplasare, „roș-albaștrii” au avut mari probleme cu adversarele pe care, foarte probabil, le va reîntâlni în play-off: 3 egaluri (!) și numai 2 victorii acasă și un surprinzător bilanț negativ în deplasare – o singură victorie, un singur egal și 2 înfrângeri.
Prin comparație, bilanțul CFR-ului scutește orice comentarii suplimentare: 4 victorii și un egal acasă, 2 victorii, un egal și 2 înfrângeri afară.
Cu o asemenea statistică împotriva principalelor adversare, e greu să poată pretinde cineva că merită să câștige campionatul. O victorie cu Dinamo ar echilibra măcar bilanțul meciurilor în deplasare.


„Pentru mine, meciul cu Dinamo nu e cu nimic deosebit față de unul cu Sepsi, de exemplu. Cel cu Lazio – da. Aș vrea să joc în fiecare săptămână cu Lazio”
Valerică Găman, jucător la FCSB


Teoretic, toate acestea nu vor mai conta în play-off, când se va juca un rând nou de meciuri, iar punctele de acum se vor înjumătăți.

Experiența precedentelor campionate disputate în noua formulă ne arată, însă, că echipa care a terminat pe primul loc sezonul regulat a câștigat și titlul.

Ca o curiozitate relevantă pentru raportul de forțe real din acest moment în campionat, Dinamo și FCSB au obținut împreună, în meciurile cu echipele de play-off, mai puține puncte și mai puține victorii decât CFR singură!

Mize diverse la Dinamo în meciul cu FCSB: cei 300.000 de euro ai lui Negoiță și orgoliul nemăsurat al galeriei

Dinamo este într-o situație realmente penibilă pentru tradiția și palmaresul acestei echipe. Mai are de jucat două meciuri fundamentale pentru șansa de a rămâne pe loc de play-off, însă rezultatele obținute până acum cu primele clasate îi dau puține speranțe. Înaintea meciurilor cu FCSB, de astă-seară, și Astra, din etapa viitoare, are numai 6 puncte obținute în 8 partide și doar 6 goluri marcate. A reușit o singură victorie, în deplasare cu cealaltă codașă a locurilor de play-off, Viitorul. Rezultatele de acasă sunt absolut lamentabile: 2 egaluri și 2 înfrângeri, cu un golaveraj copleșitor, 3-9.
De când a venit la Dinamo, antrenorul Vasile Miriuță are un bilanț dezastruos în meciurile dificile. Deși în patru din cele cinci partide jucate deja a avut avantajul terenului propriu, Dinamo n-a izbutit nici măcar o singură victorie. A marcat 3 goluri și a primit 10.
Nu e mai puțin adevărat că de aceste rezultate rușinoase tehnicianul este doar în parte vinovat. Patronul Negoiță a transformat Dinamo într-un fel de talcioc, vânzând pe apucate tot ceea ce i-a picat în mână. S-au concediat fotbaliști pe criteriu de salariu, s-au vândut jucători tineri și de valoare pe sume derizorii, între două partide de campionat. 
Nu mai departe de partida-tur FCSB-Dinamo (scor 1-0), jucată în septembrie, din echipa „roș-albilor” trimisă în teren atunci au dispărut 7 din cei 14 fotbaliști! Au plecat, între timp, Filip, Nedelcearu, Anton și Nascimento, precum și rezervele Bokila, Oliva și Gheorghe.
Au supraviețuit (deocamdată) alți 6: Penedo, Katsikas, Hanca, Romera, Mahlangu, Salomao și Nemec.

Echipa pare atât de slabă încât nici măcar uriașul atu de a fi rămas singurul club cu galerie autentică nu le mai este de folos dinamoviștilor.

Mai mult decât atât, aflat într-o cursă contracronometru de a obține cât mai repede cât mai mulți bani înainte ca evenimentele din plan juridic să ajungă la un deznodământ, patronul Ionuț Negoiță vinde tot ceea ce se mai poate din lot.

„Roș-albii” nu-și fac iluzii, meciul de astă-seară nu-i poate aduce, în niciun fel, în lupta pentru titlu, iar condiția nu le permite să emită pretenții pentru cupele europene. Miza o reprezintă însă cei circa 300.000 de euro din drepturile de televiziune care separă locul 6 de locul 7 – pentru Negoiță – și orgoliul suporterilor deja ajunși la capătul răbdărilor.

Dinamo are, înaintea ultimelor meciuri din etapa a 25-a și a celor din etapa a 26-a (ultima), două puncte peste Iași, principala rivală la locul 6. Beneficiază și de un golaveraj mai bun decât moldovenii, lucru care va fi decisiv dacă termină la egalitate de puncte cu Iașiul, în circumstanța unor rezultate directe simetrice (2-1 și 1-2). Programul dinamoviștilor pare însă mai greu decât al ieșenilor. 

Publicat: 18 02. 2018, 13:19
Actualizat: 18 02. 2018, 13:41