ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Cei trei pași de realizat după un incident „Bricheta”, similar celui în care a fost implicat Alexandru Deaconu. Sfaturi practice + Arbitrul etapei și faptele sale
Campionatul intern a debutat deja de două etape, echipele romanești și-au început parcursul în cupele europene, totul suprapus peste Jocurile Olimpice de la Tokyo, când încă nu apucasem să ne revenim după Euro 2020.
Revedem publicul pe stadioanele din România după mai mult de un an în care senzația de meci amical domina competiția. Ceea ce în urmă cu puțin timp era o formă de pedeapsă (meci desfășurat fară spectatori) devenise „noua normalitate” cu care nu vroiam deloc să mă obișnuiesc.
Ne încântă atmosfera creată de suporterii echipelor de tradiție, Rapid, Craiova (ambele), FCSB (Steaua), Farul, UTA, Dinamo, puse într-o ordine aleatorie.
ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Cei trei pași de realizat după un incident „Bricheta”, în care a fost implicat Alexandru Deaconu. Sfaturi practice + Arbitrul etapei și faptele sale
Totodată au apărut și primele incidente, minore e drept, cu petarde care au dus la întreruperea pentru puțin timp a meciului dintre Craiova și Dinamo și la întârzierea meciului dintre Rapid și Chindia Târgoviște.
Atmosfera superbă creată la fiecare meci de galeria Rapidului, o poziționează de la început cel puțin anul acesta că fiind cea mai frumoasă în ceea ce sper să devine o competitie paralelă cu cea fotbalistică.
Incidentele îmi aduc aminte de un episod celebru din istoria fotbalului românesc: cazul “bricheta”, în care a fost implicat fostul arbitru decorat Alexandru Deaconu, actualmente marginalizat în cadru CCA de către grecul Kyros Vassaras.
Nu cred că e nevoie să reamintesc ce s-a întâmplat, deoarece orice suporter știe foarte bine despre ce scriu acum. Am să explic în schimb care sunt instrucțiunile primite de arbitri în aceste cazuri.
Care este procedura?
În cazul unor incidente, scandări rasiste sau xenofobe, arbitri trebuie să aplice procedura celor trei pași:
1. Arbitrul întrerupe meciul. Împreună cu observatorul de joc și cu delegatul echipei gazdă se asigură că la stația de amplificare se comunică un mesaj clar prin care se face apel la publicul spectator că incidentele,scandările rasiste sau xenofobe, să înceteze.
2. În cazul în care se repetă, arbitrul întrerupe meciul pentru un timp de 10 minute, perioadă în care echipele vor intra la vestiar. În acest timp se vă contiuna comunicarea la stația de amplificare prin care se face apel la calm și la oprirea lucrurilor care au stat la baza întreruperii.
3. Ultimul pas este cel de oprire definitivă a meciului în cazul în care lucrurile nu se opresc și continua scandările și incidentele.
De menționat faptul că arbitrul poate sări pașii și poate decide întreruperea sau oprirea definitivă a jocului daca el consideră că incidentele sunt grave sau daca este în mod clar pusă în pericol integritatea participanților la jocul de fotbal, aici incluzând și brigada de arbitri.
La fiecare meci se formează o “celulă de criză” pentru a gestiona lucrurile, formată din observatori, reprezentanți ai firmelor de pază și ai forțelor de ordine dar decizia finală aparține întotdeauna arbitrului.
O responsabilitate mare care, așa cum s-a văzut în trecut, poate chiar decide campionatul. Responsabilitate care este și a suporterilor. Pentru a evita să vedem din nou meciuri în care auzi fiecare strigăt de pe bancă, fanii sper să își susțină echipele favorite într-un mod civilizat.
Remarcatul etapei: Iulian Călin
În meciul de ieri dintre U. Craiova 1948 și Dinamo, am avut și primele cartonașe galbene arătate unor oficiali de pe banca de rezerve din acest campionat, avertismente care, pentru prima dată, vor fi contabilizate și vor duce, în cazul cumulării, la suspendări.
De apreciat modul calm, ferm, echilibrat în care arbitrul Iulian Calin a gestionat o situație tensionată:
– s-a deplasat la marginea terenului în dreptul băncilor
– a privit în ochi ambii oficiali vinovați, lucru care întărește senzația tuturor de control
– le-a explicat ferm motivele pentru care sunt sancționați. Aceasta este o condiție importantă deoarece oficialii și antrenorii au unele trăiri intense și dacă li se explică unde au greșit înțeleg și atmosfera e mai ușor de gestionat ulterior. Aceeași idee aș recomanda-o și în cazul jucătorilor.
– a arătat clar cartonașul galben, fară a avea gesturi care denotă agresivitate și fără a crea senzația de aroganță.
Avem multe așteptări după Euro 2020
Aceste decizii au dus la continuarea jocului fără alte incidente pe băncile de rezerve.
Impresia, în general bună, formată despre arbitraj după Campionatul European 2020, cu mici excepții, ridică nivelul așteptărilor și în campionatul intern.
Chiar și fară sistemul VAR, toată lumea se așteaptă că arbitrajul să fie mai bun decât anul trecut, lucru care, deși nu este greu având în vedere frecvența și importanța greșelilor din trecut, responsabilizează arbitri și comisia. Aștept cu interes următoarele etape.