ANALIZĂ MARIUS AVRAM | De ce reguli este nevoie pentru proiectarea „liniuțelor” la fazele de ofsaid în Superliga? Verdicte clare la partidele Craiova-CFR Cluj și Sepsi-FCSB

Discuțiile nu mai sunt legate în ultimele etape în Superliga despre anumite faze, ci despre corectitudinea „liniuțelor” din fazele controversate de ofsaid.

ANALIZĂ MARIUS AVRAM | De ce reguli este nevoie pentru proiectarea „liniuțelor” la fazele de ofsaid în Superliga? Verdicte clare la partidele Craiova-CFR Cluj și Sepsi-FCSB

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

Fazele care au generat cele mai multe discuții etapa asta au avut in prim plan ofsaidul și mai exact felul in care se trag liniile din Video Operating Room.

Asta pentru a se determina dacă este sau nu în afara jocului un jucător. Pentru a înțelege mai bine cum se face exact trebuie explicate câteva aspecte:

  •  camerele video trebuie perfect corelate pentru a putea avea același moment din toate unghiurile. Orice fracțiune de secunda pierdută la una din camere poate schimba complet momentul pasei fata de poziția jucătorilor
  • in momentul in care nu apare in imagini poziția atacantului fata de fundaș, se găsește pe una din camere momentul jucării blonului și pe alta pozițiile jucătorilor. De aceea este foarte importantă corelarea camerelor
  • liniile sunt trase de către operatorul prezent alături de arbitrii dar la indicațiile acestora
  • liniile se trag la partea corpului fundașului care este cel mai aproape de linia Porții si in același punct al atacantului. Culoarea albastra mai aproape înseamnă ca nu e ofsaid iar cea roșie ca jucătorul atacant este afara din joc
  • arbitrul VAR validează in final imaginea care este trimisa către carul de transmisie pentru a arata telespectatorilor justificarea deciziei

Ce menționează Legile Jocului?

La meciul UTA Arad – U. Cluj, în minutul 47 a avut loc o fază de ofsaid care a fost analizată mai mult de patru minute. Surse aflate la stadion au relevat faptul ca întârzierea a fost datorata unor defecțiuni tehnice, cel mai probabil legată de corelarea camerelor si de imposibilitatea găsirii momentului exact al jucării balonului.

Legile jocului menționează ca ofsaidul se judecă in momentul in care balonul este lovit prima oară, adică primul contact dintre picior, cap, sau alta parte a corpului si minge.

Și la meciul Craiova – CFR Cluj au fost discuții legate de ofsaid și de linii. Unghiurile pe care ni le oferă, liniile și felul în care acestea sunt trase de către operatori, împreună cu arbitrul VAR și asistentul care se află acolo, nu au credibilitate, nu ne oferă suficientă imagine nouă, celor care privim din exterior, astfel încât să putem să spunem sută la sută că decizia este corectă.

Istvan Kovacs a luat deciziile corecte

În acest meci au mai fost trei faze controversate legate de posibile lovituri de la 11m. Arbitrilor, pe lângă legile jocului, li se transmit și “norme de aplicare”, adică felul in care trebuie sa interpreteze aceste legi.

Astfel avem lovitura liberă directă pentru “lovește sau încearcă să lovească un adversar”, “pune sau încearcă sa pună piedică unui adversar”, printre altele, dar nu exista “atinge un adversar”. Fotbalul este un sport de contact, nu în sensul artelor marțiale sau al boxului.

Fotbalul nu se poate juca fără unele contacte considerate normale, atingeri, o mâna pe adversar, umăr la umăr, lucruri care nu sunt scrise nicăieri in legile jocului dar fac parte din “normele de aplicare” ale acestora. Consider ca Istvan Kovacs a luat deciziile corecte, validate și de VAR, in toate cele trei faze discutabile din meciul de la Craiova.

Ultimul meci al etapei a avut tot o faza importantă, unde liniile au făcut diferența dintre un egal și o victorie a celor de la FCSB. De data aceasta poziția atacantului a fost vizibil afară din joc, având ca reper linia suprafeței de poartă. Decizia corectă a fost cea luată de cei din cabina VAR, de a anula golul pentru ofsaid.

Faza săptămânii s-a petrecut în Mexic: un arbitru lovește cu piciorul

O faza atipică s-a petrecut in campionatul Mexicului, unde arbitrul Fernando Hernandez, in momentul in care ii arată cartonașul lui Lucas Romero, îl lovește discret cu genunchiul.

Jucătorul se prăbușește la pământ acuzând o accidentare. Nu îmi amintesc pe gazoanele din Liga 1 o faza similară, dar sunt sigur ca pentru arbitru consecințele sunt drastice. Deși de multe ori in timpul jocului, din cauza protestelor, a atitudinii unor jucători, e posibil ca arbitrul să se enerveze.

@meninblazers LIGA MX REF KNEES PLAYER’S 🥜🥜 Leon’s Lucas Romero receives a different sort of discipline from referee Fernando Hernández, who gives midfielder a quick knee to the nethers while also issuing a yellow card. Liga MX Mike Dean. #soccer #football #ligamx #ballbusters #referee ♬ Wrecking Ball – Miley Cyrus

Nu este recomandată o astfel de abordare, rolul unui arbitru fiind acela de a calma spiritele, nu de a crește tensiunea. Oricum e o faza amuzantă, dacă nu ar fi de o gravitate maximă.

Publicat: 04 04. 2023, 13:35
Actualizat: 04 04. 2023, 13:43