Știrea zilei de miercuri a fost prima finală Conference League din istorie, arbitrată de românul Istvan Kovacs, As Roma – Feyenoord Rotterdam (1-0).
Meciul în sine nu i-a pus mari probleme arbitrului român din punct de vedere al fazelor importante dar sunt câteva elemente care trebuie remarcate. Astfel s-a văzut încă de la început procuparea lui Kovacs de a permite jocul bărbătesc cât de mult posibil.
Nu a intervenit la contactele minore, a lăsat jocul să curgă iar jucătorii au înțeles și în general și-au văzut de fotbal fiind puțin preocupați de arbitraj.
Au existat și câteva momente tensionate, confruntări intre jucători datorită mizei unei finale europene, dar Istvan Kovacs le-a gestionat cu calm, fiind prezent atunci când era necesar și discret când nu era nevoie de intervenția lui.
Primul cartonaș galben în prima repriză a venit exact în momentul oportun, după unele atenționări verbale ale jucătorilor celor două echipe iar acest lucru i-a ușurat foarte mult meciul ulterior. Singurele faze de arbitraj au fost verificări ale celor din cabina VAR care nu au făcut decât să confirme deciziile luate în teren de brigada românească și astfel au întărit autoritatea acesteia.
Încă o dată s-a remarcat condiția fizică foarte bună a lui Istvan, prezența lui aproape de fază, limpezimea gesturilor și a deciziilor, totul ducând în final la o prestație apreciată de toată lumea. Felicitări brigăzii romanești de arbitri și mult succes la campionatul mondial din Qâtar!
La noi în țară capul de afiș la finalul săptămânii trecute l-a reprezentat prima manșă a barajului dintre U Cluj și Dinamo București.
Meciul a fost precedat de o scrisoare de protest a suporterilor dinamoviști în care contestau delegarea lui Cătălin Popa la acest meci, amintind unele episoade nefericite din meciurile arbitrate anterior ale echipei Dinamo.
Contestarea arbitrilor înainte de meciuri era o practică cunoscută și des folosită în trecut și constituia o formă de presiune prin care se încerca influențarea arbitrului pentru a lua unele decizii favorabile în meci. Suporterii lui Dinamo au preluat această practică și după cum vom vedea în analiza de mai jos au avut succes în demersul lor. Astfel avem câteva faze importante din punct de vedere al arbitrajului.
În minutul 13 la o fază rapidă de atac a celor de la U Cluj, portarul celor de la Dinamo, Mihai Eșanu, iese din poartă în încercarea de a juca mingea, se izbește de un adversar ratând complet contactul cu balonul. Arbitrul lasă foarte bine avantaj, situație din care se înscrie primul gol al meciului.
Am primit foarte multe întrebări referitor la decizia arbitrului de a nu acorda cartonașul roșu la această fază iar multe persoane au întrebat dacă după înscrierea golului mai trebuia sau nu acordat.
La acest gen de fază faultul în sine trebuie analizat și apoi rezultatul acțiunii. Contactul provocat de portar a fost brutal, cu viteza, răutate, intensitate, a pus în pericol integritatea fizică a adversarului și astfel faptul că ulterior s-a înscris un gol nu elimină necesitatea acordării cartonașului roșu pentru fault grosolan.
O acțiune în urma căreia se înscrie nu impune roșu dacă este vorba de un fault normal, fară violență, care doar ar fi oprit golul. În cazul acesta felicitări arbitrului pentru un avantaj excelent lăsat dar ar fi trebuit să revină cu cartonaș roșu acordat portarului.
În minutul 28 la un atac al echipei Dinamo, Gabriel Torje rămâne singur cu portarul clujean dar întârzie atacul și pierde momentul bun pentru a marca un gol. De remarcat că atacantul dinamovist a ajuns în acea situație în urma unui fault evident, o tragere de tricou a adversarului direct pe care l-a trântit la pământ, fault nesancționat de arbitru.
În această fază un rol important îl au ceilalți membri ai brigăzii de arbitri care ar fi trebuit să intervină și să îi comunice arbitrului că s-a produs un fault.
Cel de-al patrulea oficial și asistentul de pe acea parte aveau obligația să își ajute colegul de la centru care se regăsește într-o poziție perpendicular pe fază și nu a putut avea unghiul necesar pentru a controla ținerea. Decizia corectă ar fi fost lovitură liberă pentru U Cluj și cartonaș galben lui Gabriel Torje.
De remarcat eliminarea promptă și corectă a lui Fernandez pentru acumularea a două cartonașe galbene, ambele corect acordate de Cătălin Popa.
Urmează un al doilea meci de baraj, unul care se anunță incendiar, cu interes mare din partea suporterilor ambelor echipe.
Comisia Centrală a Arbitrilor sunt sigur că a delegat pentru acest meci un arbitru experimentat, care să poată face față presiunii și mizei și am speranța că în final nu se va vorbi de arbitraj ca factor decisiv în rămânerea sau promovarea vreunei echipe în Liga 1.
Mult succes celor delegați la acest meci!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER