ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Istvan Kovacs și dacă există viciere de rezultat în FCSB – Dinamo. Steliano Filip a lovit în gât, piept sau deloc?

Arbitrul central Istvan Kovacs discuta cu Deian Cristian Sorescu in meciul de fotbal dintre FCSB si Dinamo Bucuresti, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 12 septembrie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 8 poze

Marius Avram, specialistul ProSport, a analizat fazele FCSB – Dinamo din Derby de România și prestația ecusonului FIFA Istvan Kovacs.

FCSB a trecut categoric de Dinamo București, scor 6-0, pe Arena Națională, iar „câinii” au fost nevoiți să joace mai bine de o repriză în 10 oameni după eliminarea lui Steliano Filip.

Fundașul formației din „Ștefan cel Mare” a fost eliminat în minutul 37 după o intrare dură, iar la finalul partidei cu FCSB a lansat acuzații grave la adresa arbitrului din Carei.

ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Istvan Kovacs și dacă există viciere de rezultat în FCSB – Dinamo. Steliano Filip, lovit în gât, piept sau deloc?

Îmi amintesc cu o oarecare nostalgie emoțiile unui astfel de meci. Presa abundă de articole cu zile bune înainte de ziua jocului, articole amănunțite despre echipe dar și multe opinii, interviuri, editoriale, analize despre arbitraj.

Se scot din urmă meciurile arbitrate, se analizează și cel mai mic detaliu, practic este pusă “lupa” pe arbitrul jocului. Se solicită părerea celor implicați direct și nu de puține ori această nu este una pozitivă.

Toți cavalerii fluierului citesc ceea ce se scrie, singura diferența fiind modul în care sunt sau nu afectați. Dacă vrei să fii un arbitru de top, trebuie să accepți că performanță vine la pachet cu presiunea, cu atenția presei, cu analiza inclusiv a viețîi personale, cu critici și uneori atacuri la persoană, practic un pachet complex căruia dacă nu ești capabil să ii faci față, mai bine încerci altă meserie.

Comisia Centrală a Arbitrilor alege, de obicei, pentru “Derby de România” o brigadă experimentată, cum a fost cazul și în meciul de aseară, prin delegarea lui Istvan Kovacs, arbitru aflat în categoria Elite, maxim posibil în arbitrajul european.

Are sau nu dreptate Istvan Kovacs?

Cum s-a descurcat Istvan Kovacs? Voi încerca în rândurile de mai jos să trag o concluzie și pentru asta am ales câteva faze mai importante pentru analiză:

Minutul 6: Ovidiu Popescu încearcă o pătrundere în suprafață de pedeapsă printre doi jucători de la Dinamo, cade iar arbitrul lasă jocul să continue. Reluările ne arată faptul că jucătorul de la FCSB forțează înaintarea, intră în adversari care în mod evident nu se pot da la o parte pentru a permite pătrunderea.

În asemenea situații are întotdeauna loc un contact, în cazul asta fiind unul minor la nivelul ghetelor, dar nu este suficient pentru a acordă lovitură de pedeapsa. Arbitrul a luat decizia corectă lăsând jocul să continue.

Steliano Filip vine cu intensitate mare în contact? 

Minutul 37: Faza care a născut cele mai mari discuții, atât în timpul jocului cât și după terminarea acestuia, a fost eliminarea lui Steliano Filip pentru un atac asupra lui Valentin Gheorghe.

Jucătorul dinamovist dă dovadă pe parcursul minutelor petrecute în teren de o stare emoțională încărcată, nervozitate excesivă, având chiar și unele gesturi de proteste la decizii ale arbitrului și faulturi la limita acordării unui cartonaș galben.

Fac acest preambul în ideea de a înțelege decizia de eliminare la o fază la care reluările nu lămuresc unde și dacă are loc vreun contact. Steliano Filip vine cu viteză, intensitate, răutate, nu încearcă să joace mingea făcând un atac intenționat asupra adversarului.

Discutii intre jucatorii celor doua echipe cu Cosmin Gabriel Matei, Risto Radunovic, Iulian Lucian Cristea si Edward Iordanescu in meciul de fotbal dintre FCSB si Dinamo Bucuresti, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 12 septembrie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Toate acestea sunt criterii pentru acordarea unui cartonaș roșu. Singurul element care lipsește este contactul din care să se justifice eliminarea.

Reluările nu ne arată nici un contact la nivelul picioarelor dar urmărind reacția lui Valentin Gheorghe observăm că el se ține de zona gâtului. Din păcate reluările prezentate nu ne lămuresc dacă are loc vreo lovire în gât sau în piept.

Arbitrul are un unghi bun și ia decizia prompt. Cu toate astea pe ceea ce putem vedea decizia corectă ar fi fost acordarea unui cartonaș galben, sancțiune suficientă în acest caz.

Fază de manual pentru tinerii cavaleri ai fluierului

Min 45+5: Am ales această fază, deși este una clară de penalty, deoarece necesită o privire mai atentă și poate fi o lecție importantă pentru arbitri mai tineri. La un atac în viteză al celor de la FCSB are loc la marginea suprafeței de pedeapsa dinamoviste un fault clar.

Arbitrul duce fluierul la gură dar văzând că e posibil să se dezvolte altă faza, el așteaptă, întârzie fluierul și apoi are loc un fault clar al portarului dinamovist și implicit penalty.

Instrucțiunile celor de la UEFA în asemenea situații în care arbitrul simte că e posibil să se întâmple ceva periculo+s, sunt de a nu arată avantaj prin gestică cunoscută cu ambele brațe înainte, ci de a întârzia fluierul, așteptând deznodământul fazei.

Care sunt concluziile acestui arbitraj după FCSB – Dinamo?

În cazul în care nu se întâmplă nimic important arbitrul poate reveni asupra fazei inițiale imediat. În acest caz decizie corectă arbitrul întâi lasă jocul să continue apoi acordă penalty. În concluzie un meci greu pentru arbitru, multe atacuri de galben, faulturi dure, penalty, galbene, eliminare, tensiune…

Din punctul asta de vedere un derby adevărat. Întotdeauna vor există discuții, controverse, analize, unele subiective altele obiective.

Ceea ce este clar rămâne faptul că arbitrajul nu a influențat câștigătoarea acestui meci, diferența de valoare fiind vizibilă pentru toată lumea.

Publicat: 13 09. 2021, 09:05
Actualizat: 13 09. 2021, 12:02