Stelian Tănase, directorul general al TVR, a dispus anchetarea modului în care reprezentanții televiziunii publice au apărat interesele instituției atunci când postul a transmis partida Steaua-Ludogoreț Razgrad (scor 1-0), disputată săptămâna trecută, în prima manșă din play-off-ul Ligii Campionilor, la un preț substanțial mai mare decât concurența, posturile Digisport și Dolcesport.
Investigația vizează suma pe care a plătit-o TVR pentru a transmite partida. „În acest moment, pot să vă spun că am ordonat o anchetă administrativă în privința modului în care s-a negociat de către Comisia de Achițizii pentru carul care transmitea partida. Și, de asemenea, am cerut note explicative de la toți cei implicați. Notele explicative, unele dintre ele, au ajuns deja pe masa mea. Ancheta trebuie finalizată zilele următoare, iar concluziile trebuie să ajungă pe masa mea și a celorlalți membri ai Consiliului de Administrație al TVR cu 72 de ore înaintea ședinței pe care o vom avea pe 11 septembrie”, a declarat Stelian Tănase miercuri, pentru ProSport.
„Pe vremea lui Țopescu, la Sport erau 20 de oameni. Acum sunt 57”
Stelian Tănase s-a sesizat atunci când a observat că una dintre firmele care au făcut oferte în privința carului de transmisie s-a retras. Nemulțumirile directorului TVR față de zona de sport sunt însă mult mai ample. „Pe vremea lui Țopescu, la departamentul de Sport al TVR erau 20 de oameni și se făceau trei emisiuni sportive la sfârșit de săptămână. Acum sunt 57 de angajați la Sport și nu se face nicio emisiune”, a comentat Tănase, cu amărăciune.
Problema pare, pentru directorul TVR, insolvabilă. Tot ceea ce poate face, spune Tănase, este de a reduce din pierderi: „Este o problemă generală a posturilor publice în Europa. La Paris am stat de vorbă cu doi directori ai unor posturi TV publice din alte țări. Mi-au spus că se confruntă cu aceleași dificultăți ca și noi. Nu se poate veni cu costurile la nivelul televiziunilor private. Ceea ce în altă televiziune se face cu 5 angajați, la postul public se face cu 15. Eu am tăiat cât am putut, încerc să mai tai, că de-aia și sunt atât de , dar e clar că e foarte greu”.
Conform site-ului inpolitics.ro, costul transmisiei a fost la TVR de 45.000 de euro, în timp ce Dolcesport și Digisport, celelalte posturi care au transmis meciul în direct, au plătit doar 15.000 de euro.
Cel mai mare scandal: în 2005, când s-au pierdut ciudat drepturile TV pentru Liga 1 în favoarea Kanal D
Nu e prima oară când oamenii care se ocupă de achizițiile evenimentelor sportive la TVR sunt implicați în astfel de povești dubioase. De-a lungul timpului, cumpărarea unor competiții la prețuri supradimensionate sau achiziționarea drepturilor TV la evenimente fără relevanță au măcinat imaginea televiziunii publice.
Cel mai mare scandal din ultimii ani a vizat însă modul ciudat în care TVR a pierdut în 2005 drepturile TV pentru Liga 1, în returul campionatului. Banii nu s-au virat la timp în contul LPF, activându-se astfel o clauză folosită pentru a se rezilia imediat contractul, iar meciurile să ajungă la Kanal D, post proaspăt intrat pe piață și dornic de notorietate și audiență.
Ancheta desfășurată atunci la TVR n-a dus la niciun rezultat, dar cei socotiți vinovați au plecat apoi la alte televiziuni.
„Am ordonat o anchetă administrativă în privința modului în care s-a negociat de către Comisia de Achițizii pentru televizarea meciului. Și, de asemenea, am cerut note explicative de la toți cei implicați. Notele explicative, unele dintre ele, au ajuns deja pe masa mea.” Stelian Tănase, directorul general al TVR
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER