Anunț oficial: izolare totală pentru fotbaliștii din Liga 1. Ministrul Sportului, Ionuț Stroe, a anunțat condițiile impuse pentru revenirea la antrenamente
Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a oferit astăzi, într-o conferință de presă, detalii despre condițiile necesare pentru ca sportivii să poată reveni la antrenamente.
După pauza impusă de pandemia de coronavirus, cluburile vor trebui să implementeze măsuri interne de protecție, reglementate de către Guvernul României.
„După 15 mai, activitatea sportivă va începe gradual, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis. Propunerea noastră conține o serie de măsuri generale, foarte ușor de înțeles. E vorba de distanțarea între persoane și despre norme de igienă.
Suntem în faza întâi a unui traseu de lungă durată. La final, sporturile vor reveni la normal, dar epidemia e o realitate și trebuie să ținem cont de evoluția ei. Nu vom vorbi azi despre reluarea competițiilor, ci despre faza de pregătire. Pentru moment, bazele și sălile sportive nu se vor redeschide.
Sportivii vor sta într-un regim închis și-și vor desfășura activitatea controlat. Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri de antrenament, săli de forță sau alte utilități. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ și de suport care să fie utilizat prin rotație, în ture de 14 zile. În interiorul bazelor, vor exista măsuri și reguli clare pentru sălile de antrenament, vestiare, spălătorie și zonele medicale. Trebuie să existe și spații pentru persoanele suspecte de COVID-19”, a declarat Ionuț Stroe.
Reluarea antrenamentelor se va face în patru etape
Totodată, ministrul Sportului a mai informat că reluarea antrenamentelor se va face treptat, pentru a preveni infectarea sportivilor și participanților la activitatea fizică. Astfel, cluburile vor avea de implementat patru etape:
- pregătirea preliminară
- sesiuni individuale în cantonament
- sesiuni de antrenament în grupe mici
- sesiune de antrenament colectiv
La participarea antrenamentelor vor fi încadrate trei categorii de persoane. Astfel, pentru ca sportivii să-și reia activitatea vor trebui să stea în izolare totală pe o perioadă de 14 zile, după care vor fi testați pentru COVID-19.
- Persoanele care necesită măsuri de protecție crescută: antrenorii, jucătorii, medicii și terapeuții.
- Personalul administrativ, cel de suport, personalul din bucătărie. Ei vor lucra în ture de 14 zile.
- Măsuri reduse de protecție: cei care se ocupă de securitate și de bază, care nu vor avea accces. Pentru ca sportivii să-și reia antrenamentele, ei trebuie, în mod obligatoriu, să stea o perioadă de 14 zile începând de astăzi în izolare totală. La ieșirea din izolare, aceștia trebuiesc testați pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admiși în bazele de cantonament desemnate.
Testare rapidă și transport individual
Aceleași măsuri de protecție mai prevăd ca sportivii să se deplaseze cu automobilul propriu, iar medicii cluburilor vor examina constant starea fizică a sportivilor pentru a depista eventualele simptome. Mai mult, sportivii vor avea posibilitatea de a efectua teste de coronavirus la cerere, la recomandarea medicului.
„Transportul sportivilor de acasă spre locul de cantonament se va face, de preferință, cu automobilul propriu, fără opriri pe traseu. Medicii vor face un triaj epidemiologic, vor testa temperatura, vor identifica eventuale simptome. În cazul în care indentifică siptome, medicul îi va interzice jucătorului participarea la antrenament.
Testarea pentru COVID-19 se va efectua în orice moment, la recomandarea medicului care însoțește echipa în cantonament. Staff-ul nu se schimbă și nu interacționează decât online până la faza a patra, cea a antrenamentelor colective.
Vorbim despre reluarea pregătirii, nu despre activitatea de sport în masă. Regulile pot fi relaxate, dar, în acest moment, preferăm să nu estimăm nimic. Vom face periodic, din două în două săptămâni, o reevaluare a situației”, a spus Ionuț Stroe, la Digi 24