Apare TAS de România și sportivii pot cere să judece aici litigiile sportive, nu în Elveția! Cine face parte din juriu și de ce nu vor fi pe rol cazurile de doping: „Vine pe fondul unei tendințe europene și internaționale”. EXCLUSIV

Apare TAS de România și sportivii pot cere să judece aici litigiile sportive, nu în Elveția! Cine face parte din juriu și de ce nu vor fi pe rol cazurile de doping: „Vine pe fondul unei tendințe europene și internaționale”. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv este ultimul organism care apare în România și va judeca litigiile sportive.

Cristian Jura, singurul judecător român la TAS în Elveția, explică pentru ProSport care sunt pașii necesari atunci când ai o problemă juridică.

Apare TAS de România și sportivii pot cere să judece aici litigiile sportive, nu în Elveția! Cine face parte din juriu și de ce nu vor fi pe rol cazurile de doping

Jurist și specialist în dreptul sportului acesta ne spune că nu mai e nevoie să mergi în Elveția ca să contești o decizie a unui club sau a unei federații sportive.

ProSport: Domnule Jura, în calitate de președinte al Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), ce ne puteți spune despre această jurisdicție sportivă nouă? De ce a fost înființată?

Cristian Jura: Consider că în România există nevoia reală a unui tribunal arbitral în dreptul sportului care să fie independent de orice structură sportivă, de Agenția Națională pentru Sport, care să ofere o alternativă reală la soluționarea litigiilor de sport de către instanțele judecătorești de drept comun.

TRAS reprezintă cu siguranță un răspuns la această necesitate. În plus, înființarea Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv vine pe fondul unei tendințe europene și internaționale de înființare a unor instanțe de arbitraj în dreptul sportului și aș aminti, cu titlu de exemplu, arbitrajul în dreptul sportului din Germania, Olanda, Tunisia și Australia.

Cine sunt arbitrii / judecătorii care vor analiza și judeca toate cazurile și cum au fost selectați pentru a face parte din Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv?

În acest moment, pe lista TRAS, există șase arbitri, persoane cu o experiență profesională impresionantă, selectați dintre cei mai capabili profesioniști ai dreptului, pentru a găsi soluții la un subiect mai puțin cunoscut, cum este dreptul sportului.

Arbitrii au fost selectați de către Asociația Română de Arbitraj Sportiv, entitatea administrativă ce se află la baza înființării TRAS, și s-a urmărit ca în cadrul Tribunalului să se regăsească persoane cu experiență în arbitraj, dreptul sportului și drept procesual civil național.

Cei șase arbitri TRAS

  • Lector univ. dr. Andrea Annamaria Chiș – fost judecător la Curtea de Apel Cluj, cu o experiență de peste 28 de ani și membru ales din partea Curților de Apel în Consiliul Superior al Magistraturii. În prezent, predă disciplina Drept procesual civil la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
  • Prof. univ. dr. av. Mădălina Diaconu – cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul juridic, mai ales în cel al dreptului sportiv internațional, fiind avocat și profesor titular la Facultatea de Drept a Universității din Neuchatel;
  • Prof. univ. dr. Cristian Jura – cu o experiență de peste zece de ani în dreptul sportului și a arbitrajului sportiv internațional, membru al Comisiei de Audiere a Sportivilor de pe lângă Agenția Națională Anti-Doping
  • Av. Ovidiu Miheț – cu o experiență profesională de peste 20 de ani, specializat în dreptul sportului, precum și în domeniul avocaturii de business, membru al Comisiei de Apel din cadrul Federației Române de Baschet;
  • Prof. univ. dr. av. Dan Oancea – cu o experiență profesională de peste 41 de ani, membru al Comisiei de Audiere a Sportivilor de pe lângă Agenția Națională Anti-Doping, director al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților;
  • Prof. univ. dr. Mihaela Tăbârcă – fost judecător timp de 33 de ani, din care 17 ani la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu o bogată experiență didactică în materia dreptului procesual civil, actualmente profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice București

Lor li se vor adăuga, în timp, și alți specialiști, în urma unui atent proces de selecție, care va urmări nu numai deținerea unei calificări formale, dar și a unei ample experiențe practice în domeniul arbitrajului, dreptului sportului și a dreptului procesual civil național.

După ce legi, reguli judecă TRAS?
TRAS a adoptat Regulile Arbitrale T.R.A.S., ce au intrat în vigoare la data de 21.08.2023 reguli de procedură ce guvernează judecata cauzelor care îi sunt supuse spre soluționare, dar, ca în orice procedură arbitrală, părțile pot indica regulamentul sportiv după care doresc să fie judecate.

Primul caz a fost deja soluționat de TRAS

Când s-a născut TRAS?
Din punct de vedere legal, putem considera ca dată a nașterii TRAS luna martie 2023. Din acel moment și până în prezent a fost realizată selecția arbitrilor TRAS, au fost adoptate regulile de procedură, a fost înregistrată la OSIM marca TRAS și a fost soluționat deja primul caz. Actualmente, pe rol se află un al doilea caz cu care am fost sesizați.

Așadar TRAS a judecat deja primul caz! Despre ce caz a fost vorba?
A fost un caz având ca obiect drepturi patrimoniale, anume remunerații neachitate. Deocamdată, părțile au decis să nu facă publice mai multe detalii. În schimb, pot să vă spun că acest prim caz a fost înregistrat la data de 02 februarie 2024 și a fost soluționat la data de 12 martie 2024.

Practic, am soluționat acest caz în 40 de zile, respectând toate garanțiile procesuale.

Unde pot fi contestate deciziile TRAS?
Este important să menționez că deciziile TRAS sunt definitive în conformitate cu Regulamentul TRAS. Ele pot fi contestate doar în fața instanței de judecată, pentru chestiuni de procedură.

Federațiile pot trece în statut jurisdicția TRAS

Cine se poate judeca la TRAS?
Oricine are, în contractul încheiat, o clauză arbitrală privind jurisdicția TRAS pentru eventualitatea unui litigiu sau încheie cu cealaltă parte, separat, o convenție arbitrală în acest sens. Precizez că modelul clauzei arbitrale standard poate fi găsit pe pagina web a TRAS (https://www.tras.ro/). Părțile pot fi deci cluburi, sportivi, antrenori, federații, practic oricine este implicat în fenomenul sportiv.

Menționez că, până în prezent, o federație a introdus jurisdicția TRAS în Statut. Este vorba despre Federația Română de Skandenberg-Armwrestling. Există indicii că acesteia i se vor adăuga și alte federații, pe care le vom anunța pe măsura ce statutele vor fi confirmate.

Ce nu judecă TRAS?
TRAS nu poate soluționa cauze de doping. Pentru aceste categorii de cauze, există o legislație specială și o jurisdicție specială, Agenția Națională Anti-Doping. Așa cum rezultă din CV-urile arbitrilor, o parte dintre aceștia sunt membri ai Comisiei de Audiere a Sportivilor de pe lângă această agenție.

Deciziile TRAS sunt definitive în conformitate cu Regulamentul TRAS și cu legislația națională în vigoare. O decizie a TRAS poate și supusă testului legalității în fața instanței de judecată doar pe chestiuni de procedură sau de respectare a garanțiilor procesuale
Cristian Jura

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
Mihai Stoica a scris trei cuvinte pe internet, după tirada lui Mircea Lucescu despre ”FCSB – Steaua”
Mihai Stoica a scris trei cuvinte pe internet, după tirada lui Mircea Lucescu despre ”FCSB – Steaua”
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum:
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
S-a aflat adevărul! Mihai Bălaşa a vorbit despre perioada cu Bernd Storck:
S-a aflat adevărul! Mihai Bălaşa a vorbit despre perioada cu Bernd Storck: "M-a deranjat cum am fost tratat"
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu…
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Silviu Prigoană ar mai fi suferit un infarct marți dimineață? Dezvăluiri halucinante: „Vă e rău?”
Silviu Prigoană ar mai fi suferit un infarct marți dimineață? Dezvăluiri halucinante: „Vă e rău?”
Mașinile interzise de la circulație. Decizie în România de vineri, 15 noiembrie, ora 10:00
Mașinile interzise de la circulație. Decizie în România de vineri, 15 noiembrie, ora 10:00
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Vicecampioană naţională la baschet, deşi se află de o viaţă în scaun rulant
Vicecampioană naţională la baschet, deşi se află de o viaţă în scaun rulant
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
×