Galeria dinamovistă postează în perioada Sărbătorilor de iarnă despre episoade celebre din fotbalul românesc. Textele sunt concentrate asupra luptei cu rivala din Ghencea, dar se scot la lumină și abuzurile din perioada comunistă. Fanii roș-albi și-au concentrat acum atenția asupra arbitrajelor, dar mai ales a personajelor care conduceau partidele.
„Moș Crăciun era cenzurat pe vremea aia. Fusese înlocuit cu Moș Gerilă. Pentru steliști exista un alt înlocuitor pentru Crăciun… Moș Crăciunescu, care venea de fiecare dată cu daruri bune pentru copiii cuminți din Ghencea.
Dar mai erau și alți moși la fel de darnici… Porumboiu, Argăseală, Chivulete, Gheorghe Constantin ”Vâlcea”, Marcel Lică, Gheorghe Constantin ”Suceavă”, Vasile Avram Obiceiurile lor n-au murit niciodată, mai ales că cei mai mulți dintre ei au ajuns șefii CCA după 89.
O parte au ajuns după gratii, dar nu înainte de a-și promova odraslele în aceași meserie aducătoare de plicuri cu bani. Vă amintiți de Teo Crăciunescu, de Augustus Constantin, de frații Valentin și Marius, de Andrei Chivulete, de Sebastian Gheorghe…
CEAȘCĂ N-A MURIT NICIODATĂ. S-a reinventat, s-a reîncarnat. Și odată cu el și tradiția vremurilor care n-au apus niciodată.
Despre Marius Avram se spune că nu ar fi trecut niciodată baremul de înalțime dacă nu i-ar fi pus tăticul lui un teanc de dolari sub tălpi.
Poate că Alexandru Deaconu, Alexandru Tudor sau Radu Petrescu n-ar fi ajuns niciodată arbitri dacă n-ar fi fost finii lui Mircea Sandu, dacă tăticii lor nu ar fi lucrat în CCA și în FRF, sau dacă n-ar fi fost nepoți de observator federal.
Clonele cavalerilor de ieri au continuat să fluiere la fel de subțire și de duios precum mentorii lor, de câte ori au arbitrat steaua sau Clona stelei.
Pe vremea lui Ceașcă, cei mai obraznici jucători, Lăcătuș sau Hagi, aveau voie să-i scuipe pe arbitrii care nu fluierau cum trebuie. Tupeul ăsta venea din înaltul tribunei oficiale, unde observatori peste fotbal erau Valentin și Ilie, fiul și fratele lui Moș Nicolae.
Ieri v-am povestit despre lupta din teren din 22 martie 1989, influențată decisiv de la centru de Moș Crăciun, cel care astăzi deține adevărul absolut și este folosit de televiziuni pe post de VAR. Sau de VĂR…că tot era el prietenul verilor”, notează pagina de facebook PCH. Aceeași sursă i-a dedicat un amplu material și lui Ion Crăciunescu, arbitrul care a condus celebrul Steaua – Dinamo, 2-1, disputat în Ghencea, în 1989, meci în urma căruia Ioan Andone a riscat excluderea din viața sportivă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER