Arena Națională rămâne închisă. Motivul incredibil pentru care nu poate primi avizul ISU. Cum ar putea să se rezolve problema

Primarul general al Bucureștiului, Răzvan Sava, susține că Arena Națională nu poate primi aviz ISU și va rămâne închisă. Motivul este unul incredbil: acoperișul retractabil nu poate fi omologat în momentul de față în România, deși este omologat în Germania.

Conform Digi24, interimarul de la conducerea PMB spune că deocamdată nu există un act normativ și nici norme conform cărora materialul din care este confecționat acoperișul Arenei Naționale să poată fi omologat în România. Acesta susține că atunci când s-a alcătuit proiectul stadionul care a costat 234 de milioane de euro, acoperișul ar fi trebuit să fie fix, dar în ultimă instanță s-a decis ca acesta să fie înlocuit cu un mobil, dintr-un alt material.

„Știm cu toții că în acest moment nu putem folosi stadionul Arena Națională. Vreau să lămuresc public de ce s-a ajuns în această situație și cum cel mai scump stadion din România nu poate primi aviz ISU. Contractul inițial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiș fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obținute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU.

Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiș. S-a ajuns astfel ca acoperișul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul și obținut avizul ISU pe noua formă de acoperiș. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperișul a fost făcut fără autorizație. Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiș, iar între timp au fost semnate două acte adiționale în valoare totală de 200 milioane de RON. Primul act adițional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate înainte de desfășurarea finalei Cupei UEFA”, a explicat primarul interimar al Capitalei.

Primarul general interimar susține că vechea administrație știa că nu va primi avizul ISU pentru acest tip nou de acoperiș și, cu toate acestea, a făcut recepția lucrării. Mai mult decât atât, a fost făcută și plata lucrărilor către constructor.

Deocamdată nu se știe dacă există cumva o portiță în lege astfel încât acest material să fie omologat în România și sunt două variante: fie ca Primăria să încerce să obțină avizul, cu condiția ca toate activitățile de pe Arena Națională să se desfășoare cu acoperișul strâns sau pur și simplu acoperișul să fie demontat.

„În ultimele două luni Primăria Capitalei a purtat discuții cu reprezentanții ISU, pentru ca Arena Națională să fie redată circuitului sportiv și public. Arena a avut aviz ISU, pentru un proiect făcut fără acoperiș retractabil. Un acoperiș cu material de tablă, care acoperea doar tribunele. Schimbarea proiectului s-a făcut pe parcurs și nu s-a mai solicitat avizul ISU. Dar pentru o modificare atât de serioasă se impunea modificarea proiectului de construcție. Nu se poate elibera autorizația de funcționare pentru că membrana din care e făcut acoperișul nu are agrementul tehnic. Nu există agrement tehnic european sau național pentru cele două tipuri de membrane, Duraxtim 2 și 4”, a explicat și Victor Picu, consilierul pe investiții al Primăriei Capitalei, pentru sursa citată.

Cel mai mare stadion din țară a fost închis după tragedia din clubul Colectiv, la finalul lunii octombrie a anului curent. Stadionul a fost inaugurat în septembrie 2011. Până la remedierea problemelor sesizate de pompieri, porțile Arenei Naționale rămân închise.
 

Publicat: 15 01. 2016, 13:13
Actualizat: 15 01. 2016, 13:56