Colonelul Cristian Petrea, comandant la Steaua, a fost ales joi în funcția de vicepreședinte al Asociației Municipale de Fotbal București (AMFB), deși clubul pe care-l reprezintă nu era încă afiliat la acest for. Acesta este finalul suprarealist al unei serii de decizii și întâmplări realmente incredibile.
Iată principalele evenimente care au dus la situația ca reprezentantul unui club neafiliat la AMFB să fie ales vicepreședinte al acestei organizații:
– Adunarea Generală de joi a fost convocată de Comitetul Executiv al AMFB pentru mai multe obiective, între care cele mai interesante erau alegerea unui vicepreședinte, a trei membri în Comitetul Executiv și, la ultimul punct, afilierea și dezafilierea unor cluburi.
Așa arată convocatorul Adunării Generale a AMFB trimis unora dintre participanți de Marian Lumânare. Actul nu este înregistrat nicăieri și nu este datat
– Hârtia prin care se făcea convocarea Adunării Generale, semnată de președintele AMFB, Marian Lumânare, dar nedatată și fără număr de înregistrare, le-a fost trimisă doar unora dintre membri. Cei nedoriți n-au fost anunțați.
– Pe aceeași foaie sunt menționate, cât se poate de clar, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care-și depun candidatura la un loc în Comitetul Executiv. Printre condiții, respectivii trebuie să fie „președinte al unui club de fotbal, membru al AMFB”.
– Trei persoane își depun dosarul de candidatură pentru funcția de vicepreședinte: Ilie Drăgan, de la 3 Kids (care și îndeplinea criteriile), Ionuț Ghiță, de la AS Lider, și colonelul Cristian Petrea, de la Steaua. Ultimul este comandantul unui club departamental care, la ora depunerii dosarului, nu este membru al AMFB.
– Comitetul Executiv al AMFB, condus de președintele Marian Lumânare și secretarul general Claudiu Baboia, respinge două dintre candidaturi, singurul dosar păstrat în cursă fiind exact cel care nu îndeplinește condițiile: cel al ofițerului Petrea.
– Momentul alegerilor, fixat joi, 14 decembrie, provoacă noi scene neverosimile. La ușa clădirii unde are loc ședința se instalează patru bodyguarzi coordonați de Claudiu Baboia, scretarul general al AMFB urmărit penal pentru dare de mită și complicitate la dare de mită în cazul unui arbitru, la un meci Foresta Suceava – Sepsi Sf. Gheorghe, din Liga 2, jucat astă-primăvară (mai multe amănunte citiți aici). Mai mulți participanți la ședința Adunării Generale declară, pentru ProSport, că Baboia personal le-a recomandat ce au de făcut la vot.
Claudiu Baboia, fost arbitru, urmărit penal pentru dare de mită, a coordonat Adunarea Generală a AMFB
– Doi opozanți ai actualei conduceri, Tudor Iacov, de la Progresul, și Ilie Drăgan, conducătorul de la 3 Kids a cărui candidatură a fost respinsă ilegal, se prezintă la locul ședinței, dar bodyguarzii le interzic să participe.
– Unic candidat, colonelul Cristian Petrea este votat de membrii Adunării Generale, care închid ochii la tot ce s-a întâmplat. Comandantul CSA Steaua devine noul vicepreședinte al AMFB.
– În aceeași ședință se votează și afilierea CSA Steaua, alături de alte cluburi înscrise în competiții în ultimii ani.
Cum se poate ajunge ca Petrea să fie vicepreședintele AMFB, deși n-ar reprezenta pe nimeni
Explicația privind faptul că, în aceeași ședință, CSA Steaua a fost afiliată la AMFB nu este corectă din mai multe motive. În primul rând, colonelul Petrea și-a depus dosarul de candidatură în momentul în care clubul său nu era membru cu drepturi depline. În al doilea rând, cel puțin teoretic, la acea oră nu se știa nici măcar dacă majoritatea membrilor vor fi de acord, în Adunarea Generală, cu afilierea CSA Steaua.
Se putea ajunge astfel, din cauza încălcării regulamentelor (care, printre altele, au fost construite astfel tocmai pentru a evita astfel de aberații), la situația paradoxală ca, de exemplu, Petrea să fie votat, la punctul 6 de pe ordinea de zi a Adunării Generale, în funcția de vicepreședinte, iar ceva mai târziu, la punctul 7, să fie respinsă, tot prin vot, primirea CSA Steaua în AMFB. Nici măcar în acest moment nu se poate afirma că există o legalitate, pentru că deciziile luate azi de AMFB pot fi contestate în instanță. La Tribunal se poate obține fie anularea tuturor hotărârilor, fie anularea unora dintre măsurile votate. Se poate ajunge la anularea afilierilor și dezafilierilor operate azi, ceea ce ar duce, din nou, la situația ca Petrea să fie vicepreședinte al unui for unde n-ar mai reprezenta pe nimeni. Această acțiune în instanță chiar va avea loc, spun sursele ProSport.
Marian Lumânare, președintele AMFB, patronează toată nebunia. Tribunalul nu îi recunoaște calitatea de oficial al asociației
AMFB, locul tuturor posibilităților
ProSport v-a mai relatat și alte cazuri de la AMFB.
+ Colonelul Petrea a declarat pentru publicația noastră, încă de anul trecut, că a primit asigurări că Steaua va fi înscrisă, în acest campionat, direct în Liga 4, deși la AMFB erau două eșaloane (Liga 4 și Liga 5), iar grupările nou-înființate au pornit, până acum, din ultimul eșalon, așa cum era și normal.
La data interviului, în toamna lui 2016, CSA Steaua nu avea nici măcar echipă de fotbal (care avea să fie cumpărată cu totul 4 luni mai târziu, de la Regal Sport). Șefii AMFB, contactați de ProSport, au oferit atunci răspunsuri ambigue. Detalii, AICI.
+ Tot anul trecut, în toamnă, cu control al MTS descoperea mari nereguli comise de AMFB, motiv pentru care suspenda Certificatul de Identitate Sportivă al asociației. Detalii, AICI. AMFB a atacat în instanță decizia, au urmat alegerile parlamentare și schimbarea guvernului, iar noua echipă de conducere venită la cârma ministerului nu s-a prezentat în instanță, pentru a-și apăra decizia. În prealabil, cererile de intervenție ale unor cluburi în favoarea MTS fuseseră respinse de juriștii ministerului pe motiv că nu e nevoie de ajutor și se vor descurca singuri. Sursele ProSport au confirmat că, în perioada de dinaintea procesului, ministrul tineretului și sportului a fost vizitat de conducătorii AMFB.
+ Astă-vară, cu foarte puțin timp înainte de startul noului sezon, AMFB a decis să bage „la excepțional”, direct în Liga 4, patru formații abia înființate: Academia Rapid, Steaua, Carmen și CS FC Dinamo. În schimb, a fost ținută din nou în Liga 5 o echipă care obținuse promovarea în Liga 4 prin merit sportiv, pe teren – VK Soccer -, dar cu un conducător incomod pentru conducătorii AMFB și ai FRF (Viorel Krauss). Detalii, AICI.
+ Tot anul trecut, șefii AMFB au mutat o echipă, cu antrenori cu tot, în timpul sezonului și fără să judece cazul la Comisia de Disciplină, de la un club la altul. Pentru diverse fricțiuni cu actuala conducere a AMFB, Frăția a fost exclusă din competiții invocându-se datorii ale clubului. Jucătorii ar fi trebuit să depună memorii care să fie judecate și soluționate favorabil de Comisia de Disciplină, pentru ca să poată fi legitimați de alt club. În schimb, ei au apărut pur și simplu, de la o etapă la alta, la altă formație. Întrebați de ProSport ce s-a întâmplat, conducătorii AMFB au dat exemplul lui Mironaș, care în 1994 a jucat, în aceeași etapă, la două echipe, Gloria Bistrița și Dinamo (detalii, AICI).
+ În urmă cu câteva luni s-a descoperit că fotbalistul Muscalu a jucat două meciuri pentru Academia Rapid, deși echipa nu avea voie să-l folosească (detalii aici). Acest caz, foarte simplu din perspectiva regulamentului și soluționabil într-un singur fel – pierderea meciurilor respective cu 0-3 -, indiferent în ce țară a lumii s-ar petrece, este amânat săptămânal de AMFB încă din luna octombrie. „Echipele care prezintă în componența lor jucători care au obținut legitimarea și dreptul de joc cu încălcarea prevederilor regulamentare, fapt dovedit ca urmare a soluționării unei contestații, vor fi sancționate cu pierderea jocurilor prin forfeit”, conform Articolului 48, Punctul 5 din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice din cadrul FRF. În cazul Academiei Rapid, absolut toți cei implicați au recunoscut deja fapta: oficialii clubului, șeful AMFB, fotbalistul.
+ În sfârșit, Comitetul Executiv al AMFB, cel care ia toate aceste decizii, nu există în fața statului român. Componența sa a fost invalidată oficial, prin decizii ale instanțelor (amănunte aici). Ultimii săi membri legali au fost în 2011. De atunci, acest organism acționează ilegal. Mai mult, în motivarea unei sentințe din septembrie acest an, judecătorii de la Tribunalul București scriu negru pe alb că atât președintele Marian Lumânare, cât și secretarul general Claudiu Baboia nu au nicio calitate legală.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER